Wat is de BIOS?
Wanneer je je computer aanzet, is het eerste dat gebeurt eigenlijk het starten van de BIOS. De BIOS is een stukje software op het moederbord. Het speurt naar alle aangesloten hardware, zoals het RAM-geheugen, de harde schijf en de processor. Nadat dit is gedaan, zorgt de BIOS ervoor dat het besturingssysteem (meestal Windows) kan opstarten. Vervolgens zorgt het ervoor dat het besturingssysteem goed kan samenwerken met de hardware.
De BIOS wordt door de fabrikanten van moederborden geplaatst in wat we ‘niet-vluchtig geheugen‘ noemen. Dit betekent dat de informatie niet verdwijnt wanneer je de stroomtoevoer uitschakelt. Zelfs als je het batterijtje op het moederbord verwijdert, wordt de BIOS niet gewist. Het batterijtje zorgt alleen voor het onthouden van de instellingen die je maakt in de BIOS. Als je het batterijtje verwijdert en na een tijdje weer plaatst, worden de instellingen teruggezet naar de standaardwaarden.
De BIOS kan echter worden bijgewerkt, wat we een ‘BIOS-update‘ noemen. Meestal brengt de fabrikant van het moederbord een nieuwe BIOS-versie uit om de compatibiliteit met nieuwe hardware te verbeteren. Andere redenen voor updates kunnen betrekking hebben op beveiliging en prestatieverbeteringen. Toch zijn de meeste updates bedoeld om ervoor te zorgen dat het moederbord nieuwe processors, videokaarten of RAM-geheugen herkent.
De gevaren van een BIOS update
Hoewel het gelukkig zelden gebeurt, kan het updaten van de BIOS soms fout gaan, en dit kan ernstige gevolgen hebben. Een verkeerd uitgevoerde of onderbroken BIOS-update kan vaak leiden tot het onvermogen om te communiceren met het moederbord. Als de communicatie verbroken is, kun je de foutieve update niet ongedaan maken. Dit is vooral problematisch als het gaat om een ouder moederbord dat niet meer wordt verkocht. In dit geval bevind je je in een lastige situatie waarbij je mogelijk een nieuw moederbord moet aanschaffen, alles opnieuw moet installeren en waarschijnlijk contact moet opnemen met Microsoft om je Windows licentie opnieuw geactiveerd te krijgen. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn.
Ons advies
Wij hebben zelf al vaak de BIOS geüpdatet, en om eerlijk te zijn, hebben we nog nooit significante snelheidswinst waargenomen. Als er al snelheidsverbeteringen zijn, zijn deze vaak minimaal. Updates die bedoeld zijn om te voorkomen dat een moederbord wordt aangetast of misbruikt door virussen of malware zijn uiterst zeldzaam.
Voor ons is de enige gegronde reden om een BIOS-update uit te voeren, de compatibiliteit. Als je in de beschrijving van de BIOS-update leest dat deze noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat je CPU correct wordt herkend en functioneert, is het duidelijk dat je eigenlijk wel moet updaten.
Hoe voer je een update van een BIOS correct uit?
De instructies voor het updaten van de BIOS vind je altijd op de website van de fabrikant van het moederbord. Het is van het grootste belang dat je de juiste BIOS-versie downloadt voor de update. Controleer dit grondig en dubbelcheck. Zorg ervoor dat het merk van het moederbord overeenkomt en dat het exact overeenkomt met de versie van het moederbord die op de website wordt vermeld.
Bij het updaten moet je vrijwel altijd de nieuwe BIOS-versie downloaden en deze op een USB-stick plaatsen. Vervolgens ga je naar het BIOS-menu waar je de update kunt starten. Het is vanzelfsprekend dat je tijdens het updaten de procedure NOOIT mag onderbreken.
Lees: Hoe kom ik in de BIOS?