Een HTTP status code is een code die de browser ontvangt wanneer je een webpagina opent. De browser ontvangt bij elke pagina een status code, maar enkel status codes die op een probleem wijzen worden getoond door de browser. Een status code kan zowel op een probleem met de browser duiden als op een probleem met de server die de webpagina moet openen. Wij leggen alles uit.
De opbouw van een HTTP status code
Het eerste cijfer
Een HTTP status code bestaat uit 3 cijfers. Elke cijfer heeft een andere betekenis. Het eerste en meest belangrijke cijfer geeft aan of de webpagina met succes kan weergegeven worden of dat er een omleiding of probleem is.
- 1xx – gewoon informatief, het verzoek was ontvangen
- 2xx – het verzoek van het vertonen van een pagina is in orde en aanvaard
- 3xx – je wordt doorverwezen naar een andere URL
- 4xx – de URL heeft een syntax fout of de server begrijpt de URL niet
- 5xx – de server die de webpagina moet openen faalt
De laatste 2 cijfers
De laatste 2 cijfers van de HTTP status code geven meer details over het eerste cijfer. Dat is een uitgebreide lijst als we die allemaal moeten vermelden, maar toch een paar voorbeelden om het te illustreren.
Stel dat je HTTP status code 404 in je browser getoond wordt. Het eerste cijfer 4 geeft dus zoals vermeld eerder dat de URL fout is. Het extra cijfer 04 geeft meer details, namelijk dat de gevraagde bron niet kan gevonden worden op de server.
Een ander voorbeeld. Stel dat de browser de statuscode 503 toont. Het eerste cijfer geeft zoals eerder vermeld aan dat de server een probleem heeft. Het extra cijfer 03 geeft meer details en geeft aan dat de server niet beschikbaar is.
De correcte manier van reageren als de gevraagde webpagina niet getoond wordt
Een HTTP-statuscode wijst vaak op een probleem met de server of de website, niet noodzakelijk met jouw eigen computer!
- Controleer of je het probleem ook hebt op andere computers
2. Als het probleem zich alleen op jouw computer voordoet, overweeg dan de volgende stappen:
- Probeer een andere webbrowser, zoals Chrome, Safari, of Firefox, om te zien of het probleem aan de browser ligt.
- Wis de browsergeschiedenis en cookies, omdat oude gegevens problemen kunnen veroorzaken.
- Schakel tijdelijk browser add-ons en extensies uit om te zien of een van deze het probleem veroorzaakt.
- Schakel indien nodig de firewall tijdelijk uit om te testen of deze de toegang tot de webpagina blokkeert.
- Probeer eventueel te verbinden met je mobiel internet in plaats van je thuisinternet. Sommige websites kunnen je soms tijdelijk je IP bannen! Zelf al verschillende keren meegemaakt!
Hopelijk hebben bovenstaande stappen je kunnen helpen of je toch meer inzicht kunnen geven. Nog een laatste tip. Soms ga je beter een tas koffie drinken of een wandeling maken met de hond. Veel problemen zijn tijdelijk en worden door de hostingproviders gedetecteerd en opgelost. Blijf geduldig, en vaak zal de webpagina die je zoekt snel weer beschikbaar zijn.