Wat is een M.2 SSD? Theorie en praktische informatie.

Een M.2 SSD is een SSD die je net zoals een lat ram geheugen in een slot kan schuiven op het moederbord. Het slot waarin de SSD geschoven wordt noemt men een M.2 slot. De M.2 SSD zien we meestal in 2 uitvoeringen namelijk de M uitvoering en de B+M uitvoering. Je kan het verschil tussen beide gemakkelijk zien aan de inkepingen van de SSD. Op onderstaande foto zie je duidelijk het verschil tussen beide.

M.2 SSD
Bovenaan een M.2 SSD M uitvoering. Onderaan een M.2 SSD B+M uitvoering.

Naast het duidelijke zichtbare verschil in uitvoering tussen de M en B+M M.2 SSD’s is er ook een duidelijk verschil in de maximum snelheid die beide uitvoeringen toelaten. Je zou de M.2 B+M uitvoering ook de M.2 SATA uitvoering kunnen noemen aangezien de snelheid van deze uitvoering beperkt is tot maximaal 600MB/s net zoals een gewone SSD op een SATA 6 aansluiting. De M uitvoering bestaat zowel met een SATA als een PCIe interface. Als de interface SATA is is hij net zoals de B+M uitvoering beperkt tot maximaal 600MB/s. Als hij echter een PCIe interface heeft kan hij afhankelijk van de PCIe generatie een snelheid aan van maximaal 4000MB/s (in het geval van PCIe generatie 3)

De lengte van een M.2 SSD kan variëren en wordt aangeduid met een getal. Het eerste getal geeft de breedte van de M.2 SSD aan en is meestal 22. Dit geeft aan dat de SSD 22mm breed is. Het 2de getal geeft aan hoe lang de SSD is. Typische lengtes zijn 42, 60, 80 en 110. Voorbeeld: een SAMSUNG M.2 SSD 2280 wil dus zeggen dat de SSD de normale breedte heeft van 22mm en dat de SSD 80mm lang is.

Een M.2 SSD plaats je met het systeem uitgeschakeld en met de stroomkabel verwijderd. Zorg ervoor dat je statisch ontladen bent. Als de computer een laptop is verwijder of ontkoppel je eveneens de batterij. De M.2 SSD schuif je eerst schuin in het slot. Als de SSD er volledig in zit duw je hem omlaag waarna je hem met een schroefje vastzet. Als je de indruk hebt dat de SSD niet zal passen nooit verder gaan en eerst grondig opzoeken of de SSD wel geschikt is voor jouw systeem. Een M.2 B+M SSD kan je meestal ook zonder problemen in een M slot plaatsen. De meeste moederbord fabrikanten hebben op hun website een lijst van compatibele M.2 SSD’s staan zodat je kan controleren of de SSD compatibel is.

Samsung Evo SATA M2 500GB
SD 850 EVO SATA M.2 500GB

Afbeelding toont een Samsung SSD 850 EVO SATA M.2 500GB met de volgende kenmerken:

  • M.2 M uitvoering
  • SATA interface dus theoretische maximum snelheid van 600MB/s (in praktijk maximum 540MB/s)
  • afmetingen 2280 d.w.z 22 mm breed en 80 mm lang
Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie