Wat is een sandbox?

Laatste update augustus 2024

Wil je weten wat een sandbox is en hoe het werkt? Vraag je je af waarom en hoe je een sandbox kunt gebruiken? Lees dan verder! Wij leggen het uit in begrijpelijke taal en met praktische voorbeelden, zodat je precies begrijpt wat een sandbox doet en hoe je het kunt toepassen.

Wat is een sandbox?

Een sandbox is een beveiligde, afgesloten omgeving waarin software of processen kunnen draaien zonder dat deze invloed hebben op het rest van het systeem. Het creëert een gecontroleerde ruimte voor het testen en uitvoeren van programma’s zonder risico voor het hoofdbesturingssysteem of andere gegevens. Stel dat je bij je thuis een oude computer ergens zou installeren zonder internetverbinding. Dan kan die computer op zich geen gevaar vormen voor de andere computers; dit kan je eigenlijk vergelijken met een sandbox.

Illustratie Van Het Concept Sandboxing
Overdreven illustratie: oude computer zonder netwerk en afgeschermd.

Waarom zou je een sandbox gebruiken?

Een sandbox wordt vaak gebruikt voor het testen van software, vaak onbekende programma’s, zonder dat er gevaar is voor virussen, malware of andere schade. Als we terug naar ons voorbeeld gaan van die oude computer zonder internetverbinding, kunnen we die oude computer dus gebruiken voor oude, niet geüpdatete software te gebruiken zonder er gevaar van besmetting of hackers die het netwerk binnendringen.


Hoe werkt het?


Een sandbox moet dus een afgesloten ruimte creëren. Een ruimte zonder verbinding met de buitenwereld of andere computers. Deze ruimte kan ook gecreëerd worden op een computer die wel verbindingen heeft, maar dan moeten er dus speciale maatregelen getroffen worden om te vermijden dat vanuit de deze gecreëerde ruimte verbindingen gemaakt worden met het besturingssysteem of andere computers die op het netwerk zijn aangesloten.


Wat zijn de voordelen?


De voordelen zijn wel duidelijk. We kunnen op onze oude computer oude software gebruiken zonder risico’s. In het geval van een sandbox die gecreëerd werd op een pc die wel internetverbinding heeft, zorgt de sandbox er dus voor dat programma’s die een risico vormen het besturingssysteem niet kunnen infecteren, ontregelen of kwetsbaar maken voor hackers.


Zijn er nadelen?


Ja, er zijn zeker nadelen aan het gebruik van een sandbox. Ten eerste moet je een programma hebben dat de sandbox creëert en beheert op jouw computer. Dit kan extra software vereisen die je moet installeren en onderhouden. Daarnaast kunnen programma’s die in een sandbox draaien niet altijd toegang krijgen tot alle systeembronnen, zoals geheugen of opslag, wat een beperking kan zijn. Dit is logisch, omdat de sandbox juist bedoeld is om de toegang te beperken. Bovendien kan software die binnen een sandbox draait vaak trager zijn, omdat er extra overhead is voor de isolatie en controle. Deze nadelen zijn vergelijkbaar met de nadelen van het gebruik van een oude computer: die is vaak trager en vereist installatie en onderhoud.


Welke soorten zijn er?


Er zijn verschillende soorten sandboxes, elk met zijn eigen kenmerken en toepassingen. Zonder in extreme details te duiken, kunnen we de belangrijkste categorieën beschrijven:

  • Software gebaseerde sandboxes: Deze worden gecreëerd met behulp van software die een virtuele, geïsoleerde omgeving op je computer opzet. Voorbeelden hiervan zijn VirtualBox of VMware, die virtuele machines aanbieden als sandbox om software veilig te testen.
  • Hardware gebaseerde sandboxes: Deze maken gebruik van fysieke hardware om een gescheiden omgeving te creëren. Dit kan bijvoorbeeld een aparte computer zijn die uitsluitend voor bepaalde taken wordt gebruikt, of hardware die speciaal is ontworpen voor beveiliging.
  • Cloud gebaseerde sandboxes: Deze zijn steeds populairder en bieden een veilige omgeving in de cloud. Dit betekent dat je gebruikmaakt van virtuele sandboxes op servers die door een derde partij worden beheerd. Dit biedt flexibiliteit en schaalbaarheid, en maakt het mogelijk om je sandboxes op afstand te beheren.


Hoe kan ik een sandbox instellen?


Er is helaas geen universele gids voor het instellen van een sandbox, omdat dit afhangt van het type sandbox dat je kiest. Voor de meeste thuisgebruikers is het gebruik van kant-en-klare software de eenvoudigste oplossing. Dit soort software biedt een gebruiksvriendelijke manier om een sandbox te creëren en te beheren. Voorbeelden van dergelijke oplossingen zijn Sandboxie voor Windows of vergelijkbare programma’s die een beveiligde, geïsoleerde omgeving op je computer instellen. Als je meer geavanceerde sandboxes wilt instellen, zoals virtuele machines of cloud-gebaseerde sandboxes, zul je mogelijk wat dieper moeten duiken in de instellingen en configuratiespecifiek voor die oplossingen.

Screenshot Sandboxie
Sandboxie


Zijn er open source oplossingen beschikbaar?


Ja, er zijn verschillende open-source oplossingen, zoals Sandboxie voor Windows, en QEMU voor virtuele machines. Er zijn ook open-source containerplatforms zoals Docker en Podman.


Hoe kan ik het testen?


Testen kan door een programma uit te voeren en te observeren wat er gebeurt. Controleer of alles werkt door te bevestigen dat er geen ongewenste interactie met het hoofdbesturingssysteem plaatsvindt.


Is een sandbox 100% veilig?

Nee, helaas is je computer niet aanzetten de enige garantie tegen virussen, malware en andere bedreigingen. Natuurlijk zorgt sandboxing voor extra veiligheid dan wanneer je gewoon een potentieel gevaarlijk programma zou uitvoeren. Let op het overdreven gebruik van een sandbox is ook niet aangeraden, zie de velen nadelen waarover het reeds hadden.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie