Wat is een sandbox? Vragen en antwoorden

Wat is een sandbox?

Een sandbox is een afgesloten ruimte op een computer. Programma’s die in een sandbox draaien kunnen geen wijzigen aanbrengen aan het systeem buiten deze afgesloten ruimte. Je kan het vergelijken met een gesloten kluis jij hebt toegang maar er kan niets uit zonder dat je het er zelf uithaalt.

Wanneer wordt een sandbox gebruikt?

Een sandbox wordt vooral gebruikt wanneer je software niet vertrouwd. De software die je in een sandbox gebruikt kan geen wijzigen aanbrengen in het systeem.

Kan je alle programma’s in een sandbox draaien?

Nee, sommige programma’s hebben toegang nodig om correct te kunnen functioneren. Het spreekt voor zich dat een virusscanner het systeem niet kan opkuisen wanneer je het in een sandbox zou draaien. Maar voor de meeste programma’s is er geen probleem.

Zijn er nadelen?

Voor de presataties is zo een afgesloten ruimte niet interessant. Gebruik zo een afgesloten ruimte dus enkel als je het programma niet vertrouwd.

Wat heb ik nodig om een programma in een sandbox te draaien?

Windows 10 home heeft geen sandbox mode enkel de professional, enterprise en educational versies hebben dit .In Windows 10 moet je hiervoor extra software gebruiken zoals sandboxie of bijvoorbeeld 360 Total security. Zelf gebruik ik 360 Total security omdat dit gratis is en nog andere interessant zaken heeft die handig kunnen zijn.

gratis sandbox
360 Total security heeft een gratis sandbox die je kan gebruiken

Wist je dat?

Sommige browsers zelf een sandbox hebben om het systeem te beschermen.

Virtuele machines zoals VMware en VirtualBox eigenlijk de beste sandbox’en zijn.

We ook niet moeten overdrijven en elk programma in een sandbox moeten draaien. Dan moet je ook geen enkele straat meer oversteken zonder zebrapad….dat is ook een risico….

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie