Wat is een smartwatch of slimme horloge?

Een smartwatch of slimme horloge is een horloge dat meer kan dan alleen de tijd weergeven. Het is een slim apparaat dat je meldingen geeft, je gezondheid en fitness bijhoudt en soms zelfs kan worden gebruikt om te bellen of berichten te versturen.

Een smartwatch heeft een eigen besturingssysteem, vergelijkbaar met dat van jouw smartphone. Bij de aanschaf is het belangrijk om een model te kiezen met een besturingssysteem dat compatibel is met jouw smartphone. Dit komt doordat de smartwatch voor de meeste functies verbinding maakt met jouw smartphone, en dit werkt het beste wanneer beide apparaten hetzelfde besturingssysteem hebben.

Een smartwatch kan verschillende functies bieden, zoals bellen, sms’en, berichten ontvangen, een rekenmachine, weerberichten, spraakassistentie en nog veel meer. Bovendien kan de horloge ook verschillende sensoren hebben voor het meten van de hartslag, bloeddruk, glucose, zuurstofsaturatie en andere gegevens. Als de horloge hoofdzakelijk gebruikt wordt voor deze metingen wordt de horloge ook soms wel eens “medische horloge” genoemd. Aangezien iedereen verschillende verwachtingen heeft bij de aanschaf van een horloge, is het belangrijk om te controleren of de smartwatch alle functies biedt die je wenst voordat je er een aanschaf

Om je een idee te geven wat zo een smartwatch precies kan hebben hieronder wat praktische voorbeelden:

Basisfuncties zoals bellen, rekenmachine, weerbericht, voice assistant

Met de meeste smartwatches kun je bellen, sms’en, muziek afspelen en het weerbericht bekijken. Het is altijd belangrijk om te controleren of de smartwatch de functies ondersteunt die jij wilt gebruiken!

Hartslag horloge

hartslag horloge

Het meten van de hartslag met een horloge is over het algemeen vrij accuraat. Bovendien tonen sommige horloges een grafiek waarop je de evolutie van je hartslag gedurende de dag kunt zien. Dit kan met name interessant zijn voor mensen die trainen op basis van hun hartslag. Sommige horloges hebben ook de mogelijkheid om je te waarschuwen wanneer je hartslag een bepaalde grens overschrijdt. Dit helpt je bewust te zijn van je hartslagniveau en kan bijdragen aan een effectievere en veiligere training.

Bloeddruk horloge

bloeddruk horloge

De nauwkeurigheid van bloeddrukmetingen kan sterk variëren afhankelijk van de kwaliteit van de horloge. Op de afbeelding zie je de resultaten van onze test, vergeleken met een meting van een professioneel apparaat. Let op: in ons geval lijken de metingen zeer nauwkeurig te zijn. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit niet altijd het geval is. De betrouwbaarheid van bloeddrukmetingen kan verschillen tussen verschillende horloges. Raadpleeg altijd een arts of vertrouw op professionele medische apparatuur bij twijfel of bij ernstige gezondheidsproblemen.

Glucose horloge

glucose horloge

De bloedsuikerwaarde of glucosewaarde gaat vooral de hoogte in bij het eten van suikers en koolhydraten. Meer informatie over normale bloedsuikerwaarden.

Wat zijn normale bloedsuikerwaarden? (diabetesfonds.nl)

Bloedzuurstofsaturatie horloge

bloedzuurstofsaturatie horloge

De bloedzuurstofsaturatie is een maat voor de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Normale waarden zitten tussen de 95% en 99%. Bij te lage waarden consulteer je best een arts.

Horloge als slaap monitor

Sommige smartwatches kunnen detecteren wanneer je slaapt en hoeveel van die slaap je echt “diep” aan het slapen was. Dit kan best een handige functie wanneer je een job hebt met wisselende uren of wanneer je slaapproblemen hebt. Natuurlijk raadpleeg je best een arts als je echte slaapproblemen hebt.

Calorieën tellen (stappenteller)

Voor sportliefhebbers bieden bepaalde horloges de mogelijkheid om het aantal verbrande calorieën te registreren. De geavanceerdere horloges vragen zelfs welke activiteit je aan het doen bent, zoals hardlopen, fietsen of wandelen, om zo een nauwkeurige meting te kunnen doen. Deze functie kan een waardevolle toevoeging zijn, vooral als je bezig bent met een dieet en je calorieverbruik wilt bijhouden.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie