Een VPN met Windows 10 of LogMeIn Hamachi

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Het is een groep van computers die via internet door middel van een beveiligde verbinding verbonden zijn met elkaar. Een VPN is bijvoorbeeld een veilige verbinding tussen de computer thuis en de computer op je werk. Het gebruik van een VPN is zeker aangeraden als je regelmatig verbinding maakt met een computer op een andere locatie terwijl je verbonden bent met een onbetrouwbaar publiek netwerk. Voorbeelden van onbetrouwbare publieke netwerken zijn bijvoorbeeld de internetverbinding op een hotel, een hotspot of een onbeveiligd draadloos netwerk. Op dergelijk netwerken kan om het even wie een netwerksniffer gebruiken en het netwerkverkeer onderzoeken in de hoop van hier bruikbare informatie uit te halen voor het hacken van gebruikersaccounts en wachtwoorden. Omdat zo een netwerksniffer de data kopieert is het bijna onmogelijk van hem te detecteren.

Een VPN server instellen Windows 10

Een VPN server is een computer waarop VPN software draait. De software zorgt ervoor dat andere computers (VPN clients) op een veilige manier verbinding kunnen maken met de VPN server. Met Windows 10 kan je je PC gemakkelijk instellen als VPN server. Doe dit als volgt

 • druk op de Windows toets + r
 • geeft het commando ncpa.cpl in
alle netwerkverbindingen
Windows toets + r en daarna het commando ncpa.cpl
 • Windows toont je nu alle netwerkverbindingen, kies bovenaan onder bestand “nieuwe binnenkomende verbinding maken”. Als het menu niet zichtbaar is kan je het menu eerst zichtbaar maken door op “organiseren” te klikken en onder indeling menubalk aan te vinken.
VPN instellen Windows 10
Kies nieuwe binnenkomende verbinding maken om de wizard te starten.
 • selecteer alle gebruikers die verbinding via internet mogen maken, klik op iemand toevoegen als je iemand wenst toe te voegen die nog geen account heeft op je Windows 10 PC
 • klik daarna op volgende en vink aan dat gebruikers via internet verbinding mogen maken met je Windows 10 PC
gebruikers via internet verbinding laten maken Windows 10 VPN
Vink aan dat de geselecteerde gebruikers via internet verbinding mogen maken met jouw Windows 10 PC.
 • klik opnieuw op volgende
Windows 10 VPN instellingen
Bestands- en printerdeling moet sowieso ingeschakeld zijn
 • gebruik de standaard instellingen en klik opnieuw op volgende
 • Als je klaar bent met de wizard moet je daarna nog even inloggen op je router en poort 1723 forwarden naar het IP-adres van de computer waarop je de VPN server ingesteld hebt. Poort 1723 is de standaard poort en dat weten de meeste hackers ook. Als je het extra veilig wenst te maken forward je een willekeurige externe poort naar de interne poort 1723. Als je vanop een externe locatie verbinding wenst te maken met je VPN moet je dan bij het configureren van de VPN client deze willekeurige gekozen poort instellen.

Vanop een externe locatie kan je nu verbinding maken met de VPN die je zonet ingesteld hebt. Doe dit als volgt:

 • open het netwerkcentrum
 • kies een nieuwe verbinding of een nieuw netwerk instellen
 • kies verbinding met een bedrijfsnetwerk maken
 • klik op “mijn internetverbinding (VPN) gebruiken
 • vul het IP-adres van de PC waarop je de VPN ingesteld hebt in gevolgd door een dubbel punt en de poort die je ingesteld hebt in de router

Let op vergeet natuurlijk niet om de mappen die je wenst te gebruiken te delen op de computer die je ingesteld hebt als VPN server.

Veel te moeilijk! Een gemakkelijk oplossing a.u.b.!

De eenvoudigste oplossing voor het instellen van een VPN server op je computer is LogMeIn Hamachi. Je kan deze software gratis downloaden op de volgende locatie

https://www.vpn.net/

Eenmaal de software geïnstalleerd is kan via het menu een VPN aanmaken. Gewoon een netwerk-ID en een wachtwoord instellen en je bent klaar. Op de PC die vanop afstand verbinding moet maken installeer je dezelfde software maar dan kies je bovenaan in het menu “verbinding met een bestaand netwerk maken”.

VPN instellen LogMeIn Hamachi
Met LogMeIn Hamachi kan iedereen een VPN installeren. Doodsimpel!

Vergeet natuurlijk niet om de mappen te delen die je wenst te gebruiken vanop afstand. Dit kan je door met de rechterkant van de muis op de map die je wenst te delen te klikken en eigenschappen te kiezen. Ga vervolgens naar het tabblad delen, klik op delen en stel in wie wat mag lezen of bewerken.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie