Wat is een wifi versterker?

Je hoort het wel vaker. Mijn draadloos internet thuis is te zwak. Ik heb een wifi versterker nodig. Wat is nu zo een wifi versterker en hoe gebruik je zo een versterker ?

Als iemand over een wifi versterker spreekt bedoelt hij eigenlijk een Range Extender. Als we dit vertalen naar het Nederlands betekent dit “een bereik vergroter”. De term wifi versterker insinueert dat het signaal zou versterkt worden. Dit is niet juist. Het signaal wordt niet versterkt. Een Range Extender ontvangt het signaal en zendt dit vervolgens opnieuw uit. Hij vergroot hierdoor het bereik van je draadloos netwerk.

wifi versterker
Op de foto: een “wifi versterker” of beter nog een Range Extender van TP-link.

De plaatsing

Met een Range Extender vergroot je dus het bereik van je draadloos netwerk. De Range Extender moet het draadloos signaal kunnen ontvangen om het opnieuw kunnen uit te zenden. Een Range Extender plaats je dus niet op een plaats waar hij het wifi signaal niet kan ontvangen. Als hij zelf geen ontvangst heeft kan hij natuurlijk ook niet het signaal opnieuw gaan uitzenden.

Het instellen

Grote kans dat de Range Extender binnen het bereik zit van verschillende draadloze netwerken. De Range Extender moet dus ingesteld worden m.a.w. je moet de Range Extender instellen zodat hij weet welke draadloos signaal hij moet ontvangen en opnieuw uitzenden. De meeste Range Extenders kan je instellen op 2 manieren.

1. Methode 1: met de WPS knop op je wifi router

Door eerst op de WPS knop van je wifi router te drukken en daarna op de knop van de Range Extender weet deze precies welke draadloos signaal hij moet “versterken”. De naam en het wachtwoord worden automatisch gekopieerd.

2. Methode 2: manueel

Plug de Range Extender op een stopcontact. Zoek op een computer naar de beschikbare draadloze netwerken en maak een verbinding met de Range Extender. Open je internet browser en geef het IP adres van de Range Extender in. Bij sommige Range Extenders kan je ook een url ingeven. Bij TP-link is dit bijvoorbeeld http://tplinkextender.net Log in. De login gegevens vind je terug in de handleiding van je Range Extender. Eenmaal ingelogd kan je de Range Extender instellen.

Tenslotte vermelden we nog de grote voordelen van een Range Extender:

  • Een Range Extender is eenvoudig in te stellen. Je kan het meestal zelf instellen.
  • Een Range Extender kan je verplaatsen. Je kan hem uit het stopcontact halen en hem op een andere plaats inpluggen. Het is niet nodig van hem opnieuw te configureren.
  • Je kan meerdere Range Extenders gebruiken. Je merkt niet dat er meerdere Range Extenders aanwezig zijn. Ze hebben immers allemaal dezelfde naam en wachtwoord. Dit is dus ideaal voor zeer grote woningen.
  • Range Extenders zijn relatief goedkoop en vaak de goedkoopste manier om het bereik van je draadloos signaal te vergroten.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Wat is een wifi versterker?”

  1. Helemaal mee eens, wat betreft de TPlink extender. Maar ik heb wel eens een extender gehad die wel een andere naam gaf aan het netwerk, bijvoorbeeld (2) erachter. Ik neem op vakantie altijd een link extender mee, om in hotels ed. het signaal te verbeteren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie