Wat is kiosk mode? Windows 10, Android en Chrome.

Een kiosk is een klein gebouw of winkeltje voor een beperkt aantal producten of diensten. In informatica betekent kiosk mode dat op het apparaat slechts 1 programma kan gebruikt worden. Voorbeelden maken snel duidelijk wat dit juist inhoud:

Bijvoorbeeld een tablet in een warenhuis bij de wijn. De tablet moet en mag klanten enkel informatie over de eventueel aan te schaffen wijn tonen.

Een computer in een bibliotheek is een ander typisch voorbeeld. De computer moet zodanig ingesteld zijn dat deze enkel kan gebruikt worden voor het opzoeken van informatie.

De voordelen

Door een laptop, computer, tablet of smartphone in kiosk mode te gebruiken voorkom je dat gebruikers instellingen wijzigen en bijkomende software installeren. Hierdoor vraagt dergelijk toestel veel minder onderhoud en vermijd je dat een toestel mogelijk opnieuw moet geïnstalleerd of geconfigureerd moet worden.

Op een toestel in kiosk mode staat enkel de noodzakelijke software geïnstalleerd. Dat is minder belastend voor het toestel waardoor het beter en sneller reageert.

Een bijkomend voordeel is ook dat wanneer verschillende apparaten dezelfde kiosk app moet draaien deze ook gemakkelijker te klonen zijn.

Windows 10

Voor het gebruiken van Windows 10 in kiosk mode moet je Windows 10 Pro, Enterprise of Education hebben. Het is dus helaas niet mogelijk in de Windows 10 Home versie. Het instellen is vrij eenvoudig:

  • open instellingen
  • klik op accounts
  • klik op gezin en andere gebruikers
  • klik daarna op een kiosk instellen

Android

In Android heb je voor het instellen van een kiosk mode een app nodig. Je vindt er verschillende in de Google play Store.

Android Kiosk App
Android kiosk app

Chrome

Google Chrome kan ook gebruikt worden in kiosk mode. Handig als je wenst dat de computer enkel kan gebruikt worden voor te surfen op internet. Chrome start dan op het volledig scherm. Het Windows 10 start menu is niet zichtbaar en bereikbaar. Zelfs de instellingen van Chrome zijn verborgen. Natuurlijk kan je de Chrome nog altijd sluiten met Alt + F4 of Ctrl+Alt+Delete. In principe zou je deze toetsencombinaties nog kunnen uitschakelen.

Voor het starten van Chrome in kiosk mode maak je een snelkoppeling op het bureaublad met als doel

“C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe” –kiosk –kiosk-printing “https://google.com/”

Chrome Kiosk Mode
Chrome kiosk mode

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie