Wat is mijn IP adres?

Een IP-adres (Internet Protocol-adres) is een essentieel onderdeel van het internet. Het is vergelijkbaar met het adres van je huis, maar dan voor je computer of apparaat op het wereldwijde web. Er zijn twee belangrijke versies van IP-adressen: IPv4 en IPv6.

  • IPv4: Voorbeeld van een IPv4-adres: 178.252.12.1
  • IPv6: Voorbeeld van een IPv6-adres: 5001:0dd6:0100:0000:2000:de00:0043:6878

Het verschil tussen deze versies is eenvoudig: IPv4 gebruikt nummers, terwijl IPv6 hexadecimale cijfers gebruikt. Maar wat moet je nog meer weten?

Lokaal IP adres en Publiek IP adres:

In de meeste huishoudens zijn er tegenwoordig meerdere apparaten die zijn verbonden met het thuisnetwerk, zoals computers, tablets en smartphones. Elk van deze apparaten heeft een lokaal IP-adres binnen je thuisnetwerk. Dit staat bekend als een LAN-adres (Local Area Network).

Daarnaast heeft de internetverbinding van je huishouden zelf ook een IP-adres waarmee het verbinding maakt met de rest van de wereld. Dit is het publieke IP-adres van jouw huishouden en wordt beschouwd als het WAN-adres (Wide Area Network).

IP adres WAN vs LAN
WAN vs LAN

Enkele veelgestelde vragen:

Hoe kom ik te weten wat mijn publieke IP-adres is?

Je kunt gewoon in Google zoeken, en je zult tal van websites vinden die dit voor je kunnen vinden. Bijvoorbeeld : What Is My IP Address – See Your Public Address – IPv4 & IPv6

Hoe kom ik te weten wat mijn lokale IP-adres is?

Je kunt de details vinden in de eigenschappen van je internetverbinding.

Kan ik mijn publieke IP-adres wijzigen?

Nee, alleen jouw internetprovider kan dit wijzigen.

Kan iemand weten waar ik woon aan de hand van mijn publieke IP-adres?

Alleen jouw internetprovider weet jouw exacte adres. Je publieke internetadres geeft alleen de regio aan waar je woont, niet het exacte adres.

Kan ik mijn publieke IP-adres verbergen?

Een proxyserver kan jouw publieke IP-adres verbergen voor anderen. De proxyserver is dan de enige die weet wat jouw werkelijke IP-adres is.

Lees ook Wat is DNS?

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie