Wat is mijn IP adres?

In dit artikel proberen we op een vestaanbare manier uit te leggen wat een IP adres nu juist is….

Een computer heeft een IP (Internet Protocol) adres net zoals jouw huis een adres heeft. Het IP adres van een computer bestaat uit een reeks nummers (IPv4) of hexadecimale cijfers (IPv6).

Oorspronkelijk gebruikte men enkel nummers (IPv4) maar om dat er niet genoeg adressen waren is men IPv6 beginnen te gebruiken. Twee voorbeelden maken het verschil duidelijk.

IPv4 → 178.252.12.1

IPv6 → 5001:0dd6:0100:0000:2000:de00:0043:6878

→ v4 en v6 betekent gewoon versie 4 en versie 6

Ok we weten nu wat een IP adres is maar wat moeten we nog weten. Belangrijk is het verschil te kennen tussen een lokaal IP adres en een publiek IP adres. In de meeste gezinnen heeft men tegenwoordig verschillende computers, tablets en smartphones. Deze computers zijn allemaal aangesloten op het netwerk thuis. Binnen dit thuisnetwerk hebben deze computers allemaal een lokaal IP adres. Ze gebruiken allemaal dezelfde internetaansluiting. In vaktermen spreken we hier over een LAN adres (Local Area Network)

WAN LAN forwarding
Afbeelding illustreert verschil WAN en LAN

De internetaanslutiing heeft echer zelf ook een IP adres waarmee het verbinding maakt met de rest van de wereld. Het IP adres van je internetaansluiting met de rest van de wereld is het publieke IP adres van jouw gezin. In vaktermen spreken hier over het WAN adres (Wide Area Network)

Nu we dit alles kennen, een aantal vragen en antwoorden:

Hoe kom ik te weten wat mijn publiek IP adres is?

Gewoon opzoek in Google, tal van websites zoeken het voor jouw op.

Hoe kom ik te weten wat mijn lokaal Ip adres is?

In de eigenschappen van je internetverbinding vind je alle details.

Kan ik mijn publiek IP adres wijzigen?

Nee, enkel jouw internetprovider kan dit wijzigen.

Kan iemand weten waar ik woon aan de hand van mijn publiek IP adres?

Enkel jouw internet provider weet jouw exact adres. Jouw publiek internet adres geeft enkel de regio aan waar je woont niet het exacte adres…

Kan ik mijn publiek IP adres verbergen?

Een proxy server kan jouw publiek IP adres verbergen voor anderen. De proxy server is dan de enige die weet wat jouw werkelijk IP adres is.

Lees ook Wat is DNS?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *