Spoofing betekent letterlijk je voordoen als iemand anders. Spoofing is een misdaad aangezien je de identiteit van iemand misbruikt. Met spoofing proberen criminelen je te misleiden om op die manier aan gegevens te ontfutselen en te misbruiken.
Er zijn verschillende soorten van spoofing.
Email spoofing
Email spoofing is een ware plaag. Waarschijnlijk omdat zo veel mensen er met hun ogen open inlopen. Je ontvangt meestal een email die de indruk geeft te komen van een gekend bedrijf. Als je hierop reageert door op de link in de email te klikken kom je op een website terecht waarop je natuurlijk gegevens moet invullen. Vaak heb je recht op een terugbetaling of moet je een klein bedrag betalen om een pakket te ontvangen dat onderweg is om geleverd te worden. Het is duidelijk dat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Kijk dus uit en reageer niet! Een tip om dit te voorkomen. Plaats de pijl van de muis op het email adres of link zonder te klikken. Wanneer de pijl van de muis op het email adres of link geplaatst wordt toont het email programma de valse URL of het valse email adres.
Website spoofing
Bij website spoofing wordt een echte website volledig nagemaakt om jouw te misleiden. Website spoofing wordt vaak gebruikt in combinatie van email spoofing. Je klikt op de link in de email en je denkt dat je op de website van een bekend bedrijf terecht komt. Controleer altijd de URL!
Telefoon spoofing
Bij telefoon spoofing wordt op je GSM een ander telefoonnummer weergegeven dan vanwaar werkelijk wordt gebeld. Een andere vorm is wanneer iemand belt en zich voordoet als een werknemer van een bekend bedrijf. Als je gebeld wordt door iemand die zogezegd van de bank is dan moet er onmiddellijk een alarmbelletje afgaan. Niet op ingaan natuurlijk… Je kan natuurlijk ook gebeld worden door de iemand voor het opnemen van tellers van de gas of elektriciteit. Als je dan natuurlijk zegt dat er niemand thuis is voor een bepaald uur maak je het wel heel gemakkelijk voor dieven….
Lees ook
Hoe stelen hackers wachtwoorden? – Decomputer.be