Wat is tethering of mobiele hotspot?

Wat is tethering?

Tethering is het delen van je mobiele internetverbinding (het internet van je GSM) met andere gebruikers die geen internet hebben. Met tethering verander je je GSM in een mobiele hotspot, waardoor je jezelf eigenlijk tot een internetprovider maakt. Handig, toch? Iedereen met het wachtwoord kan nu via jou internetten!

Beperkingen

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Iedereen die verbonden is, maakt nu gebruik van jouw bandbreedte, en veel mobiele abonnementen hebben beperkte datalimieten. Zodra je die limiet overschrijdt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht of kan de snelheid van je verbinding worden verlaagd. Zelfs bij abonnementen die als ‘onbeperkt’ worden geadverteerd, is er vaak een verborgen limiet. Zodra die limiet wordt overschreden, wordt de snelheid van de verbinding sterk verminderd. Dit kan resulteren in een situatie waarin slechts één persoon een YouTube-video kan bekijken, terwijl het idee van een mobiele hotspot met meerdere mensen die tegelijkertijd op YouTube zitten, een uitdaging wordt.

Soorten tethering

Er zijn eigenlijk 3 soorten tethering, waarbij de laatste bijna nooit gebruikt wordt en ook veel moeilijker in te stellen is.

Wifi-tethering

Wifi-tethering is super eenvoudig in te stellen. Zorg dat je smartphone verbonden is met internet. Ga op je smartphone naar de instellingen voor draadloos en netwerken en zoek naar de optie ’tethering’ of ‘mobiele hotspot’. Vergeet vooral bij het instellen niet om een goed wachtwoord te kiezen. Ook het instellen van een datalimiet kan een goede optie zijn, zeker als je een abonnement hebt met een beperkt dataverbruik!

tethering of mobiele hotspot instellen op smartphone

Bluetooth-tethering

Van bluetooth-tethering worden we niet blij. De bluetooth op veel toestellen is ook beperkt tot maximaal 10 meter, en dat is onder ideale omstandigheden. Bovendien is bluetooth veel gevoeliger voor allerlei storingsignalen. Uit ervaring weten we ook dat bluetooth soms hardnekkige problemen heeft bij het maken van een verbinding. Problemen die vaak tijdrovend zijn om op te lossen. Gebruik bluetooth-tethering dan ook alleen maar als wifi-tethering niet mogelijk is.

USB-tethering

USB-tethering is echt het laatste wat je wilt! USB-tethering is niet eens draadloos. Bovendien is het een nachtmerrie om in te stellen. De meeste smartphones hebben er standaard niet eens instellingen voor. Je moet ook nog eens de juiste drivers hebben. Als je een computer hebt zonder wifi-adapter, is het veel eenvoudiger om een wifi-dongle te kopen en via wifi te tetheren.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie