Wat is Windows SmartScreen

Windows SmartScreen is een beveiligingsfunctie in Microsoft Windows besturingssystemen, ontworpen om uw computer te beschermen tegen mogelijk schadelijke of kwaadwillende software en websites. Naast het beschermen tegen schadelijke downloads en websites, controleert het ook de legitimiteit van websites om te voorkomen dat gebruikers worden omgeleid naar valse of phishing sites die proberen gevoelige informatie te stelen, zoals inloggegevens en persoonlijke gegevens. Lees ook Hoe voorkom ik phishing? – Decomputer.be

Kort: SmartScreen beveiligd je tegen malware en phishing

voorbeeld van een SmartScreen melding
Voorbeeld van een SmartScreen melding

Op welke manier werkt Windows SmartScreen?

Windows SmartScreen bestaat eigenlijk uit 2 belangrijke delen:

  • De SmartScreen filter controleert alle websites en downloads door deze te vergelijken met een lijst van gekende gevaarlijke websites en downloads. Dit onderdeel zit in Microsoft Edge.
  • De reputatiefilter, die een onderdeel is van Windows Security, controleert of een download of app vaak gedownload wordt en een goede reputatie heeft.

Let dus op als je dus Chrome of een andere browser gebruikt is de SmartScreen filter niet actief. Maar dit wil niet noodzakelijk zeggen dat je dan niet beveiligd bent. Zo heeft Chrome zijn eigen filter namelijk “Google Safe Browsing” en FireFox “Enhanced Tracking Protection“. Als je een andere browser gebruikt is het aangeraden om te controleren welke beveiligingsfuncties deze heeft.

Hoe kan je controleren dat beide functies actief zijn?

Om te controleren of het SmartScreen filter in Edge is ingeschakeld, volg je deze stappen:

  • Open Microsoft Edge en typ het volgende in de adresbalk: edge://settings/privacy.
  • Scroll naar beneden en je kunt de ‘Windows Defender SmartScreen’ in- of uitschakelen.
Windows SmartScreen in Edge

Om te controleren of de reputatiefilter actief is, doe je het volgende:

  • Open Windows Beveiliging.
  • Ga naar ‘App- en browserbeheer’.
  • Hier kun je de reputatiefilter in- of uitschakelen.
Windows SmartScreen in Windows-beveiliging

Let op met minder vaak gedownloade programma’s en apps

Een belangrijke opmerking over SmartScreen is dat het hoofdzakelijk op reputatie is gebaseerd. Dit betekent dat minder bekende programma’s en apps soms als een risico worden beschouwd. Dit kan een uitdaging zijn als je van plan bent om een minder bekend programma te installeren. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om de waarschuwing van SmartScreen te negeren, maar we raden aan om voorzichtig te zijn. We stellen de volgende stappen voor:

  • Controleer de download eerst met je virusscanner om mogelijke bedreigingen te identificeren.
  • Doe wat onderzoek op Google. Zoek naar ervaringen van andere gebruikers en kijk of er bekende problemen zijn met het programma.
  • Onderzoek de reputatie van de uitgever. Is hij betrouwbaar?

Door deze stappen te volgen, kun je veel potentiële problemen voorkomen en veiligheid waarborgen bij het installeren van minder bekende programma’s en apps.

Is Smart App Control een onderdeel van SmartScreen?

Smart App Control werkt samen met SmartScreen in het beveiligen van je pc. Maar Smart App Control is geen onderdeel van SmartScreen. Het is een nieuwe functie in Windows 11 dat zorgt voor extra beveiliging door gevaarlijke apps te blokkeren. Smart App Control controleert of een app uw pc niet teveel vertraagd of het geen onverwachte advertenties weergeeft en of dat het geen gevaarlijke downloads aanbiedt. Het gebruikt hiervoor wel dezelfde werkwijze als SmartScreen namelijk het checkt de app met een lijst van gekende betrouwbare apps.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie