Wat is lag en hoe los ik het op?

Dit artikel werd op 25 juni 2024 geüpdatet.

Ben je aan het gamen? Word je gek van de schokkerige beelden die je plotseling hebt? Wel, dan heb je misschien last van lag. Het storend traag reageren van een spel. In dit artikel leggen we uit van waar die lag vandaan kan komen en hoe en of je het kan oplossen.

Wat is lag of latency?

Latency is de vertraging in het reageren van een programma of spel. Latency heb je altijd, zelfs al heb je geïnvesteerd in een hardcore gaming rig. We spreken echter pas van lag als de latency zo groot is dat het je stoort.

De oorzaken en de oplossingen

De lag kan veroorzaakt worden door jouw computer, door de game server of door de netwerkverbinding. Laat ons de 3 mogelijkheden eens van naderbij bekijken.


Client lag wordt veroorzaakt door jouw computer. In sommige games waar je kunt chatten met andere spelers, zie je dan vaak opmerkingen als ‘koop een fatsoenlijke computer, eikel’. Maar let op, het is niet omdat iemand dit chat dat daarmee ook bewezen is dat jij de oorzaak bent. Mogelijke oorzaken kunnen zijn dat je pc niet krachtig genoeg is of dat Windows grote updates aan het verwerken is, terwijl je aan het gamen bent. Dit overkomt veel gamers. Als je hardware niet krachtig genoeg is, kun je proberen de grafische instellingen van het spel te verlagen. Dit kan de beeldkwaliteit verminderen, maar het spel zal wel soepeler spelen. Als je pc en grafische kaart echter meer dan voldoende kracht hebben, kan lag ook veroorzaakt worden door te veel achtergrondprocessen. Het is daarom belangrijk om te controleren hoeveel programma’s op de achtergrond draaien, aangezien deze ook lag kunnen veroorzaken. Als je hardware niet krachtig genoeg is, kun je proberen de grafische instellingen van het spel te verlagen. De beeldkwaliteit gaat dan wel minder zijn, maar het spel zal veel speelbaarder zijn. Lees

De frame rate verbeteren (FPS) in spelletjes – 🖥️ Decomputer.be 💻

Netwerk lag wordt veroorzaakt wordt door je netwerkaansluiting. Een bekabeld thuisnetwerk is zelden de boosdoener tenzij het lokaal netwerk zwaar overbelast wordt door netwerkverkeer tussen de lokaal aangesloten Pc’s. Een draadloos netwerk heeft sowieso een hogere latency dan een bekabeld netwerk. Een slechte draadloze verbinding kan enorm lag veroorzaken, doordat pakketten data opnieuw verzonden moeten worden. Soms wordt de lag veroorzaak door je ISP (Internet Service Provider). Netwerk lag kan je perfect meten en testen. Hieronder vind je de Telenet Speedtest als je de test uitvoert is het belangrijk dat je een stabiele upload en downloadsnelheid hebt. De ping is de latency en de jitter geeft bovendien nog eens aan hoe stabiel die latency is. Een lage waarde voor de jitter is dan ook een pluspunt. Voor gaming moet de ping lager zijn dan 60 ms. Hoe lager hoe beter. Als de ping hoger is dan 60 ms ga je dit sowieso merken tijdens het spelen van een spel. De test kan je hier starten http://speedtest.telenet.be/

Netwerk Lag Testresultaten
De resultaten van mijn Speedtest. Ik kan dus gamen zonder schokken. 🙂🙂🙂

Server lag wordt veroorzaakt doordat de server de aangeboden data niet snel genoeg kan verwerken. Soms is dit omdat de server gewoon niet voldoende rekenkracht heeft, maar soms is dit ook omdat er teveel actieve clients zijn. Lag op een server kan ook veroorzaakt worden door een DOS (Denial of Service) aanval. In dat geval wordt de server expres overbelast door een botnet. Je kan server lag niet zelf oplossen. Gewoon afwachten is het enige wat je kan doen in dit geval.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie