Wat is lag (latency)?

De lag of latency van een netwerk is de tijd die het netwerk nodig heeft om te reageren wanneer data wordt opgevraagd. In de ideale wereld reageert een netwerk onmiddellijk. In werkelijkheid is dit natuurlijk niet het geval. Vertraging treedt op enerzijds door de tijd die nodig is voor de data om zicht te verplaatsen van punt A naar punt B en anderzijds door de tijd die nodig is om de data te ontvangen en te verwerken.

Als de tijd die het netwerk nodig heeft om te reageren niet storend is spreken we van latency. Wanneer we hinder ondervinden van de latency gebruiken we meestal de term lag.

Er bestaan verschillende soorten lag (latency) naargelang de oorzaak.

Client lag is de de lag die veroorzaak wordt door het traag verwerken van de data door de ontvanger van de data. Vaak is dit een computer met een zwakke processor en weinig ram geheugen. Soms is de oorzaak een overbelasting van de client PC doordat er teveel processen actief zijn.

Server lag is de lag die veroorzaakt wordt doordat de server de aangeboden data niet snel genoeg kan verwerken. Soms is dit omdat de server gewoon niet voldoende rekenkracht heeft maar soms is dit ook omdat er teveel actieve clients zijn. Lag op een server kan ook veroorzaak worden door een DOS (Denial of Service) aanval. In dat geval wordt de server expres overbelast door een botnet.

Netwerk lag (internet lag) is de lag die veroorzaakt wordt door je netwerkaansluiting. Een bekabeld thuisnetwerk is zelden de boosdoener tenzij het lokaal netwerk zwaar overbelast wordt door netwerkverkeer tussen de lokaal aangesloten PC’s. Een draadloos netwerk heeft sowieso een hogere latency dan een bekabeld netwerk. Een slechte draadloze verbinding kan enorm lag veroorzaken doordat pakketten data opnieuw verzonden moeten worden. Soms wordt de lag veroorzaak door je ISP (Internet Service Provider). Deze lag kan je perfect meten met behulp van een test. Telenet heeft hier een handig test voor:

telenet speed en latency test
Internet heeft een handige test voor het meten van je download, upload en latency (lag).

http://speedtest.telenet.be/

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie