Webcam vragen en antwoorden

Vragen over de aankoop

Als ik een webcam koop waar moet ik op letten?

Het belangrijkste waar je moet op letten is de sensor resolutie. Tegenwoordig is dit voor een degelijke webcam mimimum 1080p (=Full HD). Daarnaast is de frame rate ook heel belangrijk. Dit is het aantal beelden per seconde. Helaas vind je dit niet altijd terug in de productinformatie. Het aantal megapixels is meer van belang als je van plan bent foto’s te nemen. In principe is meer pixels beter. Als de webcam een autofocus heeft is dit een zeer groot pluspunt. Autofocus is het automatisch scherpstellen van het beeld. Sommige webcams hebben een optische zoom wat veel beter is dan een hardwarematig zoomen.

Let ook op. Je heb webcam met een ingebouwde microfoon en zonder. Een ingebouwde microfoon is veel beter en handiger. Let ook op de aansluiting van de webcam. Koop geen webcam met een aparte audio aansluiting voor de microfoon! Dat is doffe ellende. Koop gewoon een webcam die je aansluit met 1 USB kabel.

Webcam illustratie

Vragen over de installatie

Hoe installeer je een webcam en hoe sluit je een webcam aan?

Je sluit de webcam gewoon aan. Meestal is dit maar 1 usb kabel. Het maakt niet uit welke USB poort je gebruikt. Vaak word de webcam gewoon herkent door het besturingssysteem. Je hoeft dan zelfs geen software te installeren. Persoonlijk raad ik het af van de software te installeren tenzij de webcam niet zou werken of als de beeldkwaliteit verschrikkelijk slecht is. Als je de software toch installeert start er bij het opstarten van Windows wat extra software op en dit vertraagt Windows. Dus als het niet nodig is…de software niet installeren.

Hoe kan ik mijn webcam testen?

Met een programma dat de webcam kan gebruiken. Een chatprogramma, Skype, Facebook of gewoon via een website zoals https://nl.webcamtests.com/

Hoe kan ik mijn webcam activeren?

Je bedoeld aanzetten. De software die je gaat gebruiken zal de webcam proberen aan te zetten. Als dit niet lukt betekent dit dat de webcam hardwarematig is uitgeschakeld.

Op een laptop kan de webcam uitgeschakeld zijn via een schakelaar (vaak op oudere laptops) of door een toetsencombinatie. Meestal is dit de Fn toets in combinatie met een van de functietoetsen. Let op de licht gekleurde logo’s op de functietoetsen.

Vaak kan de webcam in-en uitgeschakeld worden met de Fn-toets + een functietoets. Hier F6

Op een desktop kan de webcam uit voorzorg uitgeschakeld zijn in apparaatbeheer. Mensen zijn soms bang dat ze bespioneerd worden via de webcam en schakelen de webcam daarom uit in apparaatbeheer.

Vragen over gebruik

Waarom word een webcam soms afgeplakt?

Mensen zijn bang dat er iemand zou meekijken. Dan wil je natuurlijk onmiddellijk weten kan dit dan? In principe enkel als er ongewenste software geïnstalleerd is op de achtergrond. Dus als je niet voorzichtig bent en overal maar ja op klikt…..ja dan kan dit eigenlijk wel. Een losse webcam kan je aan de kant leggen. Een webcam in een laptop niet. Dus ergens kan ik het wel begrijpen dat mensen soms een webcam in een laptop bedekken. Pas op met afplakken! Als er lijm op de webcam terecht komt kan de beeldkwaliteit voorgoed om zeep zijn!

Wat is een webcam cover?

Een webcam cover is speciaal gemaakt voor het afschermen van de webcam. Als de webcam afgeschermd is kan er niemand meekijken. Ook niet als de webcam zou aan staan.

Hoe moet je een webcam gebruiken?

Dat hangt af van het programma dat je gebruikt. Gebruik je een programma kijk dan in het menu welke opties er zijn. Idem als je de webcam via een website gebruikt. Volg en lees de instructies op de website.

Is een webcam beter dan een laptop camera?

Vroeger was het antwoord vaak ja. Tegenwoordig is het verschil zeer klein geworden.

Hoe kan ik mijn webcam uitschakelen?

Je kan de webcam uittrekken als het een webcam van een desktop is. Op een laptop kan de webcam uitschakelen met een toetsencombinatie. Dit is meestal de Fn toets samen met een van de functietoetsen. Als je de webcam zelden gebruikt kan je hem ook uitschakelen in apparaatbeheer.

In apparaatbeheer kan je indien je dat wenst de webcam uitschakelen

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Webcam vragen en antwoorden”

Plaats een reactie