Webcam werkt niet

Tegenwoordig heeft vrijwel elke laptop een ingebouwde webcam. Als reactie op het afplakken door veel mensen hebben fabrikanten, waaronder Microsoft, diverse manieren voorzien om de webcam uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is. Maar werkt dit altijd? Je zult misschien verrast zijn, maar bijna 90% van de gebruikers die problemen melden met hun webcam, hebben hun webcam gewoon uitgeschakeld… Daarom deze tekst. We gaan alle mogelijke oorzaken bekijken waarom die ‘verdomde’ webcam weigert te functioneren.

foutcode 0xA00F4244

De webcam werkt niet omdat hij niet bereikbaar is (foutcode 0xA00F4244)

Deze foutmelding geeft aan dat de webcam niet aangesloten is of niet gebruikt kan worden. Deze foutmelding is meestal ook gemakkelijk op te lossen. Volg de volgende stappen zorgvuldig.

  • Controleer op de laptop een knopje of schuivertje heeft aan de zijkant voor het uitschakelen van de webcam. Indien, ja. Zet de webcam aan.
  • Elke webcam kan met een toetsenbordcombinatie aan en uitgeschakeld worden. Vaak is dit de Fn toets samen met een van de functietoetsen. Controleer dit.
  • De webcam kan ook in de privacyinstellingen van Windows uitgeschakeld zijn. Controleer dit als volgt
Webcam in- en uitschakelen met toetsenbordcombinatie
Webcam in- en uitschakelen met toetsenbordcombinatie

Windows 10

  • Type privacy in het zoekvak van Windows en open de privacyinstellingen.
  • Klik aan de linkerkant op “camera” zorg dat “Toegang tot de camera toestaan op dit apparaat” en “Apps toegang verlenen tot uw camera” ingeschakeld staan
Privacy instellingen webcam Windows 10
Webcam privacy instellingen Windows 10

Windows 11

  • Type in het zoekvak van Windows “Privacy webcam” en open de privacy instellingen voor de webcam
  • Zorg dat “cameratoegang” en “Apps toegang verlenen tot uw camera” is ingeschakeld.
Privacy instellingen webcam Windows 11
Privacy instellingen webcam Windows 11

Andere mogelijke oorzaken:

Let op de camera kan ook niet bereikbaar zijn als de webcam reeds in gebruik is door een andere app. Veel webcams hebben een led-lampje om aan te geven dat ze in gebruik zijn. Brandt het lampje voordat je de webcam wenst te gebruiken dan is de webcam reeds in gebruik. Een foutcode 0xA00F4244 wil dan letterlijk zeggen “kan niet want een ander programma gebruikt de webcam”.

Webcam werkt niet foutcode 0xA00F4246 en 0xA00F4240

Beide foutmelding kunnen veroorzaakt worden door problemen met de drivers (stuurprogramma) van de webcam. Open apparaatbeheer en controleer of de drivers correct geïnstalleerd zijn. Let op! Zeer belangrijke opmerking! Als de webcam uitgeschakeld is met een schuivertje of de Fn-toets en een functietoets zoals reeds eerder vermeld, dan zal de webcam niet zichtbaar zijn in apparaatbeheer. De webcam is dan immers niet aangesloten. Je moet de webcam sowieso eerst inschakelen. Anders kan je de drivers niet updaten of installeren.

Foutcode 0x80070490

Deze foutcode is de typische foutcode in echte Windows stijl. De fout wil letterlijk zeggen: “de webcam werkt niet, er is iets mis maar kan je niet meer vertellen”. 🙁 Een algemene fout, dus zonder details…

Foutcode 0xC101F042

Deze foutmelding die zeldzaam is wil zeggen dat er een probleem is met de hardware van de webcam. Deze foutmelding is zeldzaam. Waarom? Omdat webcams zelden of nooit stuk gaan. Een webcam is een van de meest betrouwbare hardware componenten in een laptop….

Hopelijk heeft de tekst je kunnen helpen om je webcam opnieuw te kunnen gebruiken. Tenslotte willen we toch even vermelden dat je de stuurprogramma’s voor de webcam altijd kan downloaden van de website van de fabrikant van de laptop. Zorg er altijd voor dat je de juiste versie installeert (32-bit of 64-bit) en voor de versie van Windows die op jouw laptop staat.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie