Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: om een of andere reden opent een website niet op jouw computer, terwijl deze voor anderen wel toegankelijk is. Maar waarom werkt de website niet voor jou, terwijl anderen er geen problemen mee lijken te hebben? Dit artikel onderzoekt de mogelijke oorzaken van dit fenomeen. We richten ons niet op het ontbreken van een internetverbinding, maar specifiek op het scenario waarin sommige websites niet openen, niet werken of simpelweg niet doen wat ze zouden moeten doen. Laten we eens kijken naar waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.
De mogelijke oorzaken waarom een specifieke website niet opent:
- Firewall en virusscanner
- De browser
- DNS-server
- VPN-provider
- Hosts-bestand
- IP-geblokkeerd
Maar geen paniek! Het lijkt ingewikkeld, maar door het uitvoeren van een aantal testen kun je gemakkelijk achterhalen wat de oorzaak is.
Het eerste wat je best probeert, is de website die niet opent eens proberen te openen met een andere browser. Als de website op een andere browser wel opent, herstel dan de standaardinstellingen van de browser die de site niet kan openen. Dit kun je doen via de instellingen van de browser.
Door een andere browser te proberen kom je veel te weten.
Als dit het probleem niet oplost en een specifieke website het nog steeds niet doet, kun je best eens de firewall en de virusscanner tijdelijk uitschakelen om te testen. Let op, dit is natuurlijk niet de bedoeling om langdurig te doen zonder bescherming. Als je door het uitschakelen de website wel kunt openen, moet je mogelijk de instellingen van de beveiliging nader bekijken. Misschien staan een aantal beschermingsniveaus te strikt ingesteld.
“Dit is zo klassiek en komt best vaak voor.”
Een andere mogelijke oorzaak waarvan ik zelf al een paar keer last heb gehad, is dat een website om een of andere reden mijn IP-adres geblokkeerd heeft. Gelukkig is dat ook heel gemakkelijk na te gaan. Maak verbinding met een ander netwerk, bijvoorbeeld het internet van je mobiel. Als een website jouw IP-adres geblokkeerd heeft, zal je de website wel kunnen openen als je via een ander netwerk verbindt.
Als je gebruik maakt van een VPN, kan de VPN natuurlijk ook de oorzaak zijn. Opnieuw gemakkelijk te testen door de website eens te openen zonder gebruik te maken van een VPN-verbinding. Als de website dan wel opent, contacteer dan de VPN-provider voor een oplossing.
De DNS-server is ook een mogelijke oorzaak, maar dit is wel zeer uitzonderlijk en zeer onwaarschijnlijk. Wil je dit toch testen, dan kan je in de router een andere DNS-server instellen. Je kan bijvoorbeeld de DNS van Google gebruiken. Die is IPv4: 8.8.8.8 of IPv4: 8.8.4.4.
Het hosts-bestand is een bestand dat vaak misbruikt wordt door malware en virussen. Via het hosts-bestand kunnen specifieke websites geblokkeerd worden. Soms wordt het hosts-bestand gebruikt om te voorkomen dat kinderen erotische websites bezoeken. Maar het hosts-bestand kan dus ook reguliere websites blokkeren. Het hosts-bestand vind je normaal terug op de volgende locatie: C:\Windows\System32\drivers\etc
.
Een standaard hosts-bestand bevat doorgaans de volgende regels:
- Een aantal lijnen informatie herkenbaar door het hekje # voor elke lijn. Deze lijnen zijn louter informatief en hebben geen enkel effect.
- Het IP-adres van de lokale machine, gevolgd door de hostname “localhost”. Dit wordt vaak gebruikt om naar de lokale machine te verwijzen. Voorbeeld:
127.0.0.1 localhost
. - Optioneel, het IPv6-adres van de lokale machine met dezelfde hostname “localhost”. Dit wordt steeds gebruikelijker naarmate IPv6 meer wordt gebruikt. Voorbeeld:
::1 localhost
. - Eventueel doorverwijzingen van domeinen naar IP-adressen. Als dit het geval is, wordt je doorverwezen naar een specifiek IP-adres als je een website bezoekt. Stel dat je bijvoorbeeld de volgende lijn zou hebben:
192.168.1.1 example.com
, dan betekent dit dat wanneer je naarexample.com
surft, je naar het IP-adres192.168.1.1
wordt doorgestuurd in plaats van naar het normale door de DNS-server bepaalde IP-adres. Om te testen kan je altijd even een#
voor een lijn plaatsen. Daardoor heeft de lijn geen effect meer.
Niet duidelijk lees dan DNS informatie en tips – 🖥️ Decomputer.be 💻 voor meer details.
Heb je na het lezen van ons artikel nog steeds een website die om een of andere reden niet opent. Aarzel dan niet om ons te contacteren. Elke geval is anders maar we zullen ons best doen om je te helpen.