Websites voorlezen met Microsoft Edge

Wist je dat Microsoft Edge nu ook een website kan voorlezen? Enorm handig voor slechtzienden of voor kinderen voor het voorlezen van een verhaaltje. De voorleesfunctie ondersteunt verschillende talen en je kan de snelheid zelf instellen. De voorlezer leest enkel de echte tekst voor en slaat alle advertenties over. Gelukkig maar! We leggen uit hoe je de voorleesfunctie kan gebruiken en kan aanpassen.

De voorleesfuncties starten in Microsoft Edge kan op de volgende manieren.

  • Met de toetsencombinatie CTRL + SHIFT + U
  • Door op het icoontje te klikken bovenaan, rechts naast de URL
Microsoft Edge voorlezer incoontje
Microsoft Edge voorlezer incoontje
  • Door met de rechterkant van de muis op een tekst te klikken en in het menu dat verschijnt “hardop voorlezen” te kiezen.

Eenmaal je het voorlezer gestart hebt kan je de hem instellen via het menu bovenaan.

Voorlezer menu met opties

Je kan de tekstgrootte aanpassen van de tekst die tijdens het voorlezen geaccentueerd wordt en wat heel leuk is voor kinderen is het beeldwoordenboek. Hiermee kunnen kinderen klikken op een woord dat ze niet begrijpen. Er wordt dan een afbeelding getoond die kinderen (en volwassenen) moet helpen om het woord beter te begrijpen. De afbeeldingen zijn zeer kindvriendelijk wat zeker een pluspunt is.

Beeldwoordenboek
Het beeldwoordenboek kan afbeeldingen tonen voor moeilijke woorden.

Je kan de voorlezer ook gebruiken voor het voorlezen van mails als je webmail gebruikt zoals bijvoorbeeld Google Gmail of Telenet Webmail.

Met de ingebouwde voorlezer heeft Microsoft Edge een streepje voor op de andere browsers die deze functie niet hebben of soms een betaalde versie via een extensie aanbieden. De nieuwe Edge blijft ons verrassen….

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie