Welke Windows heb ik?

Welke Windows heb ik en waarom is het belangrijk van dit te weten? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je kan bepalen welke Windows op jouw computer geïnstalleerd staat. We leggen ook het verschil uit tussen een 32-bit en een 64-bit Windows en welke gevolgen dit heeft.

Bepalen welke versie van Windows geïnstalleerd is

Je kan via het configuratiescherm van Windows gemakkelijk controleren welke versie van Windows op jouw computer geïnstalleerd is. Open het configuratiescherm en klik vervolgens op het icoontje systeem. Als u dit icoontje niet vindt klik dan eerst bovenaan bij weergeven op “grote pictogrammen”.

Welke Windows heb ik
Welke Windows heb ik? Via het configuratiescherm kan je dat gemakkelijk achterhalen!

32-bit of 64-bit versie van Windows

Op nieuwe computers staat bijna altijd een 64-bit versie van Windows geïnstalleerd. Een 64-bit versie van Windows heeft als belangrijk voordeel dat er meer RAM-geheugen kan gebruikt worden. Bij een 32-bit Windows is het totaal adresseerbaar geheugen slechts 4GB en een deel van dat adresseerbaar geheugen wordt sowieso al gebruikt door de BIOS en de videokaart. Zo blijft er in de praktijk vaak maar 3,2 a 3,5 GB RAM-geheugen over voor het besturingssysteem. Bij een 64-bit versie van Windows hangt het van het moederbord af hoeveel RAM-geheugen er geïnstalleerd kan worden.

Een 64-bit versie van Windows is niet merkbaar sneller dan een 64-bit versie maar 64-bit programma’s zijn merkbaar sneller dan de 32-bit versies. Ook de beperking van het RAM-geheugen speelt een een grote rol omdat programma’s steeds meer en meer RAM-geheugen nodig hebben. Op een 32-bit versie van Windows kom je bij het openen van meerdere programma’s al snel zonder RAM-geheugen te zitten met een directe impact op de snelheid als gevolg! Installeer dus bij voorkeur en indien mogelijk een 64-bit versie van Windows!

Je kan niet overschakelen van een 32-bit versie van Windows naar een 64-bit versie zonder Windows opnieuw te installeren. Als de hardware in je computer 64-bit compatibel is kan je wel je huidige licentie van Windows gebruiken om een 64-bit versie van Windows te installeren. Met andere woorden. Je moet niet opnieuw Windows gaan kopen als je wil overschakelen.

Welke Windows heb ik en waarom is dit belangrijk van te weten?

Bij het installeren van nieuwe software probeer je een versie te installeren die gemaakt is voor jouw versie van Windows. 32-bit of 64-bit is belangrijk! Installeer de correcte versie!

Bij het installeren van drivers is dit nog belangrijker. 32-bit drivers werken niet op een 64-bit Windows. Probeer je dit toch dan kan het systeem crashen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie