Wifi adapter kan niet ingeschakeld te worden

Dit artikel werd op 13 juni 2024 geüpdatet.

De wifi adapter in een laptop kan je normaal vrij gemakkelijk uitschakelen. De wifi adapter opnieuw inschakelen kan soms een probleem zijn. Ofwel vind je niet waar je hem precies weer kan inschakelen ofwel weet je het wel maar kan je hem gewoon niet ingeschakeld krijgen. We leggen je stap voor stap uit hoe je de wifi adapter opnieuw kan inschakelen.

1. Controleer of je laptop geen hardware switch heeft voor de wifi adapter

Je ziet het niet vaak meer maar sommige laptops hebben een schakelaar voor het in- en uitschakelen van de wifi adapter. Je vindt deze schakelaar meestal op de zijkant of vooraan.

Hardware Schakelaar Wifi
Deze laptop heeft vooraan een schakelaar voor het inschakelen van de wifi.

2. Controleer of dat de wifi niet uitgeschakeld is met het toetsenbord

Wi-Fi In- En Uitschakelen Met Toetsenbord
Op veel laptops kan de Wi-Fi in- en uitgeschakeld worden via het toetsenbord. In dit voorbeeld de Fn toets in combinatie met de F3 toets. Vaak is dit de F7 of F8 toets.

3. Controleer apparaatbeheer en de energieinstellingen

Apparaten kunnen in- en uitgeschakeld worden via apparaatbeheer. Het is dus belangrijk van te controleren of de adapter voor draadloos internet niet uitgeschakeld is. Type “apparaatbeheer” in het zoekvak van Windows en open het. Zoek daarna de adapter voor draadloos internet onder “netwerkadapters”. Vaak zie je de term “wifi” staan. Klik er met de rechterkant van de muis op. Als de adapter uitgeschakeld is kan je hem opnieuw proberen in te schakelen.

Wifi Adapter Inschakelen En Energiebeheer Checken
wifi adapter inschakelen en energiebeheer checken

Als de adapter is ingeschakeld controleer je ook voor de zekerheid nog eens de energieinstellingen. Klik met de rechterkant van de muis op de wifi adapter en kies eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad “energiebeheer” en vink “de computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen” uit.

4. Laat Windows het zelf oplossen

Ja, Windows kan (of dat zou het toch moeten kunnen) zelf problemen oplossen…. De probleemoplosser start je als volgt:

Windows 10

  • Open de instellingen (het tandwiel in het menu)
  • Klik op “netwerk en internet”
  • Klik op “probleemoplossing voor netwerken”
  • Volg de instructies en beantwoordt de vragen

Windows 11

  • Open de instellingen (het tandwiel in het menu)
  • klik op “systeem”
  • Klik aan de rechterkant op “problemen oplossen”
  • Klik op “andere probleemoplossers”
  • Klik op “netwerk en internet”
  • Volg de instructies en beantwoordt de vragen

5. De wifi adapter inschakelen in veilige modus

Misschien is er een programma dat het inschakelen blokkeert. Je kan dit gemakkelijk testen door Windows op te starten in veilige modus met netwerkondersteuning. De eenvoudigste methode is als volgt:

  • Druk op de Windows toets + R
  • Type msconfig en druk op “ok”
  • Ga naar het tabblad “computer opstarten” en vink “opstarten in veilige modus” en daaronder “netwerk” aan
  • Herstart de computer en probeer opnieuw de wifi adapter in te schakelen
  • Vergeet niet van de eerste stappen opnieuw te herhalen en schakel Windows opstarten in veilige modus opnieuw uit.

6. De wifi adapter verwijderen en opnieuw laten detecteren

Is het probleem nog steeds niet opgelost? Dat noemen ze dan een hardnekkig probleem. Veel problemen kunnen opgelost worden de wifi adapter even te verwijderen en opnieuw te laten detecteren door Windows. Opgelet als Windows je vraagt van de stuurprogramma’s te verwijderen vink je dit niet aan! Ga naar apparaatbeheer en klik met de rechterkant op de wifi adapter en kies verwijderen. Daarna klik je op “zoeken naar gewijzigde apparaten” en laat je Windows de wifi adapter opnieuw installeren.

Wifi Adapter Resetten
Een trucje dat bijna altijd werkt. De draadloze adapter verwijderen en opnieuw laten detecteren.

7. De drivers van de wifi adapter opnieuw installeren

Mogelijk zijn de drivers van de wifi adapter op een of andere manier beschadigd of zijn de drivers tijdens het updaten van Windows geüpdatet en zijn de nieuwe drivers niet geschikt voor jouw systeem. Installeer de drivers die de fabrikant van jouw laptop aanbied op zijn website opnieuw.

8. Systeemherstel gebruiken

Waarschijnlijk had je gisteren of een week geleden nog geen enkel probleem. Mooi dan kan je met systeemherstel Windows terugzetten naar die datum. Alhoewel systeemherstel geen bestanden wist zoals foto’s en documenten is het nooit een slecht idee van eerst die bestanden nog eens te back-uppen. Daarna mag je systeemherstel starten. Type ‘rstrui” in het zoekvak van Windows en aan de rechterkant “opdracht uitvoeren”. Volg de instructies en kies een datum in het verleden. Een datum waarvan je zeker bent dat je Windows nog perfect werkte.

9. BIOS/UEFI-instellingen controleren

De wifi-adapter kan soms ook in de BIOS in- of uitgeschakeld worden. De BIOS-instellingen wijzigen zich echter niet zomaar. Als je dus van de ene dag op de andere een probleem hebt zonder dat je de BIOS gewijzigd hebt, zal dit dus niet de oorzaak zijn. Maar als je computer nieuw is of het is een oude computer die je opnieuw aan het installeren bent en je kan de wifi niet aan de praat krijgen dan controleer je dit best wel om te veel frustraties te vermijden. De BIOS open je vaak door F2, F10, Delete of Esc te drukken tijdens het opstarten. Een andere methode is van de SHIFT toets ingedrukt te houden tijdens het herstarten van de computer en dan in het scherm dat verschijnt aan te geven dat je instellingen van de UEFI wenst te wijzigen.

In dit artikel lees je meer over hoe je in de BIOS geraakt.

Hoe kom ik in de BIOS en wijzig ik de bootvolgorde? – 🖥️ Decomputer.be 💻

Normaal moet een van bovenstaande stappen jouw probleem oplossen. In ons geval was stap 4 de oplossing.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

7 gedachten over “Wifi adapter kan niet ingeschakeld te worden”

  1. Goede middag,

    Blijf met een probleem zitten met de WIFI verbinding binnen Windows 10.
    Als ik kijk naar “netwerk en internet” Zie ik de kop ” Draadloze netverbinding ” staan. Daarover het schakelaartje op UIT.
    Dit schakelaartje krijg ik niet op “aan ” gezet. Telkens als ik dat probeer gaat het zelf weer terug op de uitstand.
    Kunt u mij advies geven ??

    Alvast vriendelijk dank.

    Stuur dit bericht via een andere pc.

    Beantwoorden
  2. Ik heb nu alles geprobeerd maar vliegtuigstand schuifje blijft in “aan” stand staan. Er is zelfs nergens meer sprake van WiFi. Wat nu? Ik heb Windows 10 en een All-in-one reuze tablet/computer. Ik ben radeloos.

    Beantwoorden

Plaats een reactie