Windows 10 afsluiten: methodes en oplossingen

Het is belangrijk van Windows 10 op een correcte manier af te sluiten. Doe je dit niet dan kan de Windows installatie mogelijk beschadigd worden met als gevolg dat Windows niet correct meer opstart. Windows 10 afsluiten kan toch niet moeilijk zijn zou je denken? Wel in principe niet maar toch zijn er soms problemen. Hoe sluit je bijvoorbeeld Windows 10 af als het startmenu niet reageert? Of wat als Windows na enkele uren nog steeds aan het afsluiten is? Wat dan? En wat als je regelmatig problemen met het afsluiten van Windows 10 hebt? Kan dit opgelost worden? We bekijken alle mogelijke problemen in detail.

Windows 10 afsluiten kan op verschillende manieren

Soms lukt het niet van Windows 10 af te sluiten op de manier die je meestal gebruikt. Je kan dan een alternatieve methode gebruiken. Een overzicht van de verschillende manieren om Windows 10 correct af te sluiten.

Methode 1: klassiek met de linkerkant van de muis op het startmenu klikken en vervolgens op de aan/uit knop klikken en afsluiten klikken.
Windows 10 afsluiten via startmenu
De meest gebruikte methode. Gewoon via het startmenu.
Methode 2: met de rechterkant van de muis op het starmenu klikken en vervolgens “afsluiten of afmelden” klikken en daarna op afsluiten klikken.
Windows 10 afsluiten rechts klikken op startmenu
Minder vaak gebruikt. Windows 10 afsluiten via rechts klikken op het startmenu.
Methode 3: druk ctrl+alt+delete en klik daarna in het scherm dat verschijnt rechtsonder op afsluiten.
Windows 10 afsluiten via ctrl alt delete
Als het startmenu niet reageert kan je Windows 10 afsluiten door eerst ctrl+alt+delete te duwen.
Methode 4: de startknop van de PC zodanig instellen dat hij kan gebruikt worden om Windows 10 af te sluiten.

Dit kan je instellen via energiebeheer dat je terugvindt in het configuratiescherm van Windows 10. Klik in energiebeheer op “het gedrag van de aan/uit knoppen bepalen” en zet als actie voor het drukken op de aan/uit knop Windows 10 afsluiten.

Windows 10 afsluiten met de aan en uit knop
Via energiebeheer kan je instellen dat het duwen op de aanknop van de PC Windows 10 moet afsluiten.
Methode 5: via een snelkoppeling die je zelf maakt.

Klik met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies “nieuw” en vervolgens “snelkoppeling”. In het vak “geef de locatie van het item op” vul je het volgende in.

%windir%\System32\shutdown.exe /s /t 0

Windows 10 afsluiten via snelkoppeling
Een snelkoppeling maken voor het afsluiten van Windows 10.
Methode 6: een verkeerde methode!

Als je de aanknop van de PC ingedrukt houdt zal de PC sowieso afgesloten worden. Doe dit alleen als je geen andere uitweg meer ziet. Met deze methode loop je de kans dat je Windows 10 beschadigt!

Methode 7: een verkeerde methode!

Door de stroomkabel van de PC te halen gaat de PC sowieso uit. Bij een laptop moet je de batterij eruit halen. Let op doe dit alleen als je geen andere uitweg meer ziet. Op deze manier beschadig je mogelijk Windows bestanden!!

Windows 10 afsluiten lukt niet oplossingen

Als je voortdurend last hebt met het afsluiten van Windows 10 dan moet je zoeken maar een oplossing die het probleem definitief oplost. Als je Windows 10 immers voortdurend verkeerd moet afsluiten ga je na verloop van tijd Windows 10 beschadigen waardoor je de kans loopt dat deze niet meer opstart. Afhankelijk van wat bij jouw het probleem veroorzaakt kan je het afsluitprobleem mogelijk oplossen op de volgende manieren.

Windows 10 snel opstarten uitschakelen

In sommige gevallen kan het probleem opgelost worden door Windows 10 snel opstarten uit te schakelen. Voor het snel opstarten mogelijk te maken gaat Windows immers allerlei zaken opslaan tijdens het afsluiten van Windows. Als het opslaan niet lukt sluit Windows 10 niet af. Windows 10 snel opstarten schakel je uit als volgt. Ga naar het configuratiescherm van Windows 10 en open energiebeheer. Klik vervolgens aan de linkerkant op “het gedrag van de aan/uit knoppen bepalen” en klik vervolgens op “instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”. Verwijder het vinkje voor “snel opstarten inschakelen”. Klik daarna op wijzigingen opslaan.

Windows 10 sneller starten
Door snel opstarten uit te vinken kan het probleem soms opgelost worden.
Software verhindert het afsluiten

Had je vroeger geen enkel probleem en nu wel? Denk dan eens na… Welke software heb je recent geïnstalleerd? Misschien kan je deze software eens opnieuw verwijderen en checken of het probleem hierdoor opgelost wordt.

Stuurprogramma’s (driver) probleem

Vooral op oudere PC’s loop je kans dat je last hebt. Windows 10 gebruikt mogelijk verouderde stuurprogramma’s. Vaak omdat er geen recente stuurprogramma’s beschikbaar zijn. De enige oplossing is dan de drivers te updaten of andere drivers te gebruiken. Aangezien je niet weet welk stuurprogramma het probleem veroorzaakt is dit natuurlijk geen gemakkelijke taak. De videokaart is echter vaak de boosdoener. Gebruik als test eens de Windows Basic Display drivers. Als het probleem dan opgelost is weet je tenminste dat je betere drivers voor de videokaart moet zoeken.

Hardware probleem

Hardware die slecht functioneert of defect is kan het probleem veroorzaken. Verwijder alle hardware die je niet nodig hebt om Windows te starten. (USB apparaten, uitbreidingskaarten, multimedia card readers, …) Is het probleem hierdoor opgelost.. sluit alle hardware opnieuw aan. Eén voor één. Op die manier vind je de boosdoener. In februari hadden we een gelijkaardig probleem met Windows 8. Lees hier https://decomputer.be/windows-8-afsluiten-herstarten-lukt-niet/

Harde schijf of bestandssysteem probleem

Als de harde schijf slechte clusters heeft dan kan het afsluiten van Windows 10 een probleem zijn. Met Hdtune kan je gemakkelijk vanuit Windows controleren of de harde schijf nog in goede staat is.

ssd hdtune
Met Hdtune kan je via het tabblad “error scan” de harde schijf grondig testen.

Je kan Windows 10 het bestandssysteem laten controleren door met de rechterkant van de muis op de harde schijf te klikken en eigenschappen te kiezen. Ga vervolgens naar het tabblad extra en klik op controleren.

Windows 10 station scannen
De harde schijf testen met Windows 10.
Virussen malware

Komt niet vaak voor maar in principe kan het. Controleer dit met een virusscanner en met een programma zoals Malwarebytes.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Windows 10 afsluiten: methodes en oplossingen”

  1. Hallo
    ik heb al enkele keren normaal kunnen afsluiten door twee drivers van intel te verwijderen ,en deze werden automatisch weer ingevuld door de oorspronkelijke Windows10 drivers.
    Ik hoop dat het zo blijft , anders moet ik nog andere raadgevingen uitproberen.
    Dank in elk geval

    Beantwoorden

Plaats een reactie