Windows 10 : bureaubladpictogrammen (snelkoppelingen) maken, verwijderen en aanpassen

Een bureaubladpictogram is een snelkoppeling naar een uitvoerbaar programma, bestand of map. In Windows worden snelkoppelingen al gebruikt sinds Windows 1.0 Snelkoppelingen zorgen ervoor dat de gebruiker zonder zoeken en zonder veel moeite zijn favorieten programma’s of bestanden snel kan openen. Als je nog nooit met een computer gewerkt hebt en je waagt je eerste stappen vraag dan steeds aan de installateur of hij snelkoppelingen naar de meest belangrijke programma’s op het bureaublad plaatst. Op die manier kan je dan zonder lang te moeten zoeken programma’s openen zoals de browser, het e-mail programma en een tekstverwerker.

Zelf een bureaubladpictogram (snelkoppeling) maken in Windows 10

Methode 1: snelkoppeling slepen naar het bureaublad

Dit is de eenvoudigste methode. Open het Windows 10 menu en klik op “alle apps”. Blader daarna door de programma’s die geïnstalleerd staan op de PC. Klik met de linkerkant van de muis op het programma waarvan je een snelkoppeling wenst te maken. Hou de linkerknop van de muis ingedrukt en sleep het icoontje naar het bureaublad.

snelkoppelingen slepen
Een snelkoppeling op het bureaublad maken door het programma te slepen naar het bureaublad.

Methode 2: snelkoppeling maken via de bestandslocatie

Open het Windows 10 menu en klik op “alle apps”. Blader door de programma’s en klik met de rechterkant van de muis op het programma waarvan je een snelkoppeling wenst te maken. Kies in het menu dat verschijnt “’bestandslocatie openen”. Windows opent de locatie waar het programma staat. Klik in het geopende venster met de rechterkant van de muis op het programma waarvan je een snelkoppeling wenst te maken en kies “kopiëren naar” en vervolgens “(bureaublad) snelkoppeling maken”.

snelkoppeling via bestandslocatie
Open de bestandslocatie en maak daarna de snelkoppeling op het bureaublad.

De grootte van de bureaubladpictogrammen aanpassen

Methode 1

De grootte van de bureaubladpictogrammen aanpassen is super eenvoudig. Houd de CTRL toets op het toetsenbord ingedrukt terwijl je met het wieltje van de muis rolt. Rol omhoog en omlaag totdat je de ideale grootte ingesteld hebt.

Methode 2

Je kan kiezen voor kleine, normale of grote pictogrammen door met de rechterkant van de muis op het bureaublad te klikken en daarna naar “beeld” te gaan.

grootte pictogrammen
3 keuzes. Kleine, normale of grote pictogrammen.

De afstand tussen de bureaubladpictogrammen aanpassen

Methode 1

Als je “Pictogrammen automatisch schikken” en “Pictogrammen uitlijnen op raster” uitvinkt kan je de pictogrammen gewoon plaatsen waar je wil.

Methode 2

Een beetje omslachtiger is van de horizontale en verticale afstand tussen de pictogrammen aan te passen via het register van Windows 10. Dit doe je als volgt.

Open register editor met het commando regedit

register bewerken Windows 10
Type in het zoekvak van Windows het commando regedit en open hiermee register editor.

Blader naar

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics

en pas de volgende tekenreeksen aan

IconSpacing
IconVerticalSpacing

Je kan waarden instellen van -480 to -2730.

afstand pictogrammen aanpassen
De horizontale en verticale afstanden tussen de bureaubladpictogrammen instellen via het register van Windows.

Een bureaubladpictogram (snelkoppeling) koppelen aan een sneltoets

Wist je dat je een sneltoets kan instellen voor elke bureaubladpictogram? Op die manier kan je om het even welke programma snel starten met het toetsenbord. Dit doe je als volgt. Klik met de rechterkant van de muis op het bureaubladpictogram waarvoor je een sneltoets wenst in te stellen. Kies eigenschappen en ga naar het tabblad “snelkoppeling”. Druk vervolgens op om het even welke toets op het toetsenbord dat je wenst te koppelen aan dit programma. Bijvoorbeeld de F1 toets.

sneltoets instellen
Voorbeeld : een sneltoets instellen zodat we met de F1 toets Edge kunnen starten.

Een ander pictogram instellen

Vind je het pictogram dat gebruikt wordt voor een bepaald programma niet mooi? Pas het dan aan. Klik met de rechterkant op het pictogram dat je wenst te wijzigen en kies eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad “snelkoppeling” en klik op “ ander pictogram”. Keuze genoeg.

Startpagina browser instellen via het bureaubladpictogram

Ben je het beu dat andere gebruikers je startpagina van je favoriete browser steeds wijzigen. Stel de startpagina dan in via het bureaubladpictogram. De op deze manier ingestelde startpagina kan niet gewijzigd worden via de browser zelf. De startpagina instellen voor de browser doe je als volgt. Klik met de rechterkant van de muis op het bureaubladpictogram van de browser en kies eigenschappen. Ga naar het tabblad “snelkoppeling” en type in het vak doel na de “ de startpagina die je wenst.

Bijvoorbeeld voor de browser Opera vinden we het voglende in het vak doel:

“C:\Program Files (x86)\Opera\launcher.exe”

we passen die aan en maken hier het volgende van

“C:\Program Files (x86)\Opera\launcher.exe” http://nieuwsblad.be

Op deze manier zal Opera altijd met deze website starten.

startpagina instellen via bureaubladpictogram
Via het bureaubladpictogram kiezen we welke startpagina we wensen.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Windows 10 : bureaubladpictogrammen (snelkoppelingen) maken, verwijderen en aanpassen”

Plaats een reactie