Optimaliseren van lokale schijf in Windows 10

In Windows 10 kan je de prestaties van een lokale schijf enorm verbeteren door de lokale schijf te optimaliseren. Als de lokale schijf een SSD is wordt de SSD getrimd. Tijdens het trimmen worden alle geheugenlocaties waarop nog data staat die niet meer gebruikt wordt gewist.

Als de lokale schijf een harde schijf is bestaat het optimaliseren uit verschillende stappen. Een van die verschillende stappen is het defragmenteren van de harde schijf. Tijdens het defragmenteren worden bestanden die verspreid opgeslagen zijn op de harde schijf weer samengevoegd. Op deze manier kunnen ze sneller gelezen worden.

Als je een computer hebt met Windows 10 en een gewone harde schijf dan kan het effect van het optimaliseren van de harde schijf behorend indrukwekkend zijn. Zo merken we soms een winst van meer dan 30 seconden in het opstarten van Windows 10. Het optimaliseren van een harde schijf is dus zeker aan te raden.

Het optimaliseren van een harde schijf in Windows 10 doe je als volgt:

Klik met de rechterkant van de muis op de harde schijf en kies eigenschappen.

Windows 10 lokale schijf eigenschappen
Met de rechterkant van muis klikken op de lokale schijf en eigenschappen kiezen.

Ga naar het tabblad extra.

Windows 10 eigenschappen van lokale schijf
Onder het tabblad extra kan je optimaliseren terugvinden.

Klik vervolgens op “optimaliseren”.
Selecteer het station C: en klik op optimaliseren.

Windows 10 lokale schijf optimaliseren en plannen
Windows 10 detecteert of je lokale schijf een SSD of een harde schijf is. Een SSD wordt enkel getrimd en niet gedefragmenteerd.

In Windows 10 kan je het optimaliseren van de lokale schijf ook plannen. Je kan er voor opteren de lokale schijf dagelijks, wekelijks of maandelijks te optimaliseren. Als je de lokale schijf regelmatig optimaliseert dan is het optimaliseren natuurlijk ook snel uitgevoerd. In principe is optimaliseren van de C: voldoende. Het optimaliseren van de andere lokale schijven mag maar je merkt er in praktijk weinig effect van.

Er bestaan natuurlijk ook programma’s voor het defragmenteren van harde schijven. Deze programma hebben op een modern besturingssysteem zoals Windows 10 geen enkele meerwaarde. Bovendien detecteren sommige oudere programma niet wanneer de schijf een SSD is. Ze gaan dan de SSD defragmenteren! Het defragmenteren van een SSD is zinloos en zorgt gewoon voor extra slijtage van de SSD. Wees dus voorzichtig met dergelijke programma’s!

In de vorige versie van Windows (Windows XP, Vista, 7) was het effect van het defragmenteren van de harde schijf eerder beperkt. Windows 10 gaat echter een stap verder. Op een gewone harde schijf gaat Windows 10 niet alleen de harde schijf defragmenteren maar ook de organisatie van de bestanden optimaliseren. Dit geeft een aanzienlijke winst in het opstarten. Een aanrader dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *