Windows 10 startknop en zoekvak reageren niet

Blijkbaar een typisch probleem van Windows 10. Na de upgrade naar Windows 10 of enkele weken na de upgrade blijkt de startknop niet meer te werken en kan men het zoekvak niet meer gebruiken. Alhoewel dit probleem vooral optreedt bij geüpgraded PC’s kan dit probleem zich ook voordoen op PC’s met een “clean install” van Windows 10.

Gelukkig is er ook voor dit probleem een oplossing. Voor het oplossen van dit probleem hebben we een opdrachtprompt nodig. Aangezien we deze niet kunnen start via het startmenu en het zoekvak openen we een opdrachtprompt via de herstelopties.

Stappen uit te voeren voor het herstellen van de startknop en het zoekvak van Windows 10

Druk CTRL+ALT+DELETE. Druk vervolgens op de SHIFT toets. Houd de SHIFT toets ingedrukt terwijl u met de muis onderaan rechts op de knop klikt en “opnieuw starten kiest”. Houd de SHIFT toets ingedrukt terwijl de PC herstart. De SHIFT toets niet lossen tijdens het herstarten van de PC!

opdrachtprompt starten via herstelopties Windows 10
Via de herstelopties in Windows 10 starten we een opdrachtprompt.

Kies vervolgens –> problemen oplossen –> geavanceerde opties –> opdrachtprompt zoals aangegeven op de afbeelding.

De PC zal vervolgens herstarten en zal gevraagd worden van u aan te melden. Meld u aan met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna zal het opdrachtprompt venster verschijnen. In het opdrachtprompt venster voert u de volgende commando’s uit.

Windows 10 chkdsk
Eerst laten we de harde schijf controleren met het commando chkdsk c: /f

Bij grote harde schijven kan dit wel wat tijd in beslag nemen. De /f zorgt ervoor dat gevonden fouten ook onmiddellijk gecorrigeerd moeten worden. (f =fix) Als Windows klaar is met het controleren en herstellen van alle schijffouten geeft u vervolgens het volgende commando in.

systeembestanden controleren Windows 10
De systeembestanden van Windows laten controleren.

Met het commando sfc /scannow worden alle systeembestanden van Windows 10 gecontroleerd. Wacht geduldig totdat Windows alle bestanden gecontroleerd heeft. Na de controle sluit u de command prompt met het commando exit en mag u de PC herstarten.

Windows 10 opdrachtprompt sluiten
Na de controle van de systeembestanden sluiten we de opdrachtprompt met het commando exit.

Na herstarten van de PC moeten de startknop en het zoekvak opnieuw correct reageren. Als de startknop nog steeds niet werkt en het zoekvak niet reageert raden we aan van de ganse PC eens grondig te checken op virussen en malware.

 

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

39 gedachten over “Windows 10 startknop en zoekvak reageren niet”

 1. Goedemorgen allemaal. Ik had ook zomaar ineens dat de startknop niet meer werkte daar was ik niet blij mee ik heb alles afgezocht of ik iets fout gedaan had niet dus ben gaan surfen op het net en kwam bij jullie uit. Ik heb jullie raad opgevolgd en de stappen doorlopen en de startknop werkt weer. Hier ben ik heel blij mee. Hartelijk bedankt voor deze super begeleiding.

  Beantwoorden
 2. na c:/f heb ik onder andere de bodschap: échec de transfer des messages de journal vers le journal d’évènement avec l’état 50
  na sfc / scannow heb ik de boodschap la protection des ressources Windows n’a pas réussi à effectuer l’opération trouvé

  Beantwoorden
  • Ik raad je aan van een back-up te nemen van alle belangrijke bestanden en vervolgens Windows opnieuw te installeren. Controleer eerst de harde schijf (met de Ultimate Boot CD) alvorens Windows opnieuw te installeren. Als de harde schijf slechte clusters heeft is het opnieuw installeren van Windows zinloos. Een nieuwe harde schijf of SSD is dan de enige goede oplossing.

   Beantwoorden
 3. Goedenavond, wanneer ik de opdrachtprompt in beeld heb zoals boven is beschreven staat er het volgende: X:\windows\system32>
  Het lukt niet om hier C:\users\gebruiker>chkdsk C: /f neer te zetten.
  Wanneer ik dit achter het X: plaats kent hij het pad niet.
  De scannow lukt wel, maar geeft geen verbetering.
  Hebt u nog een oplossing?

  Beantwoorden
 4. Vorige week werd Windows geupdated. Gedurende een week heeft de startknop opnieuw gewerkt tot een paar dagen geleden. Ik dus niet aan mijn applicaties zoals Office en Edge en al de nieuwigheden van Windows 10.

  Beantwoorden
 5. Beste, ik zit met hetzelfde probleem:
  Wanneer ik de opdrachtprompt in beeld heb zoals boven is beschreven staat er het volgende: X:\windows\system32>
  Het lukt niet om hier C:\users\gebruiker>chkdsk C: /f neer te zetten.
  Bij de Winfix geeft hij waarschuwing bij powershell van als je update hebt gedaan in nov 2015 – dat je dat niet mag gebruiken?
  Bij restore apps komt bij fixwin de melding…
  “If you have installed November update (version 1511) , re-registering apps might cause all apps to stop working due to a bug in windows. We strongly recommend not to use this feature…”
  Doe ik dat best niet dan? Ik heb internetconnectie – maar start en zoekfunctie werken niet..
  en repair windows system image zegt dat het gelukt is – maar zoekfunctie en Windows startknop werken nog steeds niet… explorer en mail shortcuts zijn ook verwijderd van de startbalk…

  Beantwoorden
  • Als WinFix10 aangeeft van de fix niet uit te voeren dan zou ik dit zeker niet doen! Als u dat toch reeds gedaan heeft dan zou ik eerst systeemherstel uitvoeren en het systeem terugzetten naar een punt in het verleden. Bij voorkeur natuurlijk naar een moment dat u geen enkel probleem had met Windows. Het is zeer vreemd dat u het commando chkdsk c: /f niet kan uitvoeren? Heeft u de opdrachtprompt als administrator gestart?

   Beantwoorden
 6. Perfect! alles uitgevoerd. In plaats van C:\ sprak mijn pc wel altijd van X:\ maar het resultaat blijft hetzelfde.

  Perfect opgelost, alles werkt terug zoals het moet zijn.
  Thx

  Beantwoorden
 7. Als dit een ruim bekend probleem is, waarom zorgt Microsoft niet voor een bugfix? Ik ben geen programmeur en ben bezorgd om dingen te doen die ik niet echt begrijp.

  Beantwoorden
 8. Goedemiddag allemaal. Ik had ook zomaar ineens dat de startknop niet meer werkte daar was ik niet blij mee ik heb alles afgezocht of ik iets fout gedaan had niet dus ben gaan surfen op het net en kwam bij jullie uit. Ik heb jullie raad opgevolgd en de stappen doorlopen en de startknop werkt weer. Hier ben ik heel blij mee. Hartelijk bedankt voor deze super begeleiding.

  Beantwoorden
 9. Ik heb Windows 10 voor de tweede keer geïnstalleerd. De eerste keer was alles perfect in orde. Startknop Windows 10 en Edge werkten uitstekend.
  Nu bij de 2 de installatie van Win 10. Geen startknop en Edge is verdwenen.

  HELP HELP HELP Please

  Beantwoorden
 10. Helaas krijg ik na alle stappen gevolgd te hebben na scannow de volgende melding: “There is a system repair pending which requires reboot to complete. Restart windows and run sfc again.” Meerdere malen opnieuw opgestart en stappen herhaald… helaas tot nu toe steeds dezelfde melding. Wie herkent dit?

  Beantwoorden
 11. Hoi,
  Ook ik heb geen werkende startknop meer. Maar loop tegen hetzelfde aan als Jaycee.
  Ik ben als administrator ingelogd maar zie X:\windows\system32>. Ik kan dan wel C invoeren maar /f geeft hij als onbekende opdracht.
  Wat nu te doen? Ik heb wel de sfc /scannow gedaan op de c schijf maar alleen die opdracht geeft geen verbetering

  Beantwoorden
  • Controleer de harde schijf in Windows zelf. Klik met de rechterkant van de muis op de harde schijf en kies eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad “extra” en klik op controleren.

   Beantwoorden
 12. Bij mij de t/m stap: ‘De PC zal vervolgens herstarten en zal gevraagd worden van u aan te melden. Meld u aan met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna zal het opdrachtprompt venster verschijnen.’
  Geen commando’s ingevoerd/uitgevoerd zoals omschreven, maar promptscherm gewoon afgesloten en Windows 10 start gedaan. Startknopfunctie was weer correct werkend.

  Beantwoorden
 13. Beste,

  Ik heb alle stappen doorlopen en daarna werkte het prima.
  2 dagen later komt dit terug en werkt de balk weer niet…
  Hoe komt dit? Wat moet ik doen?

  Bedankt

  Beantwoorden
 14. Beste, apps problemen op mijn PC perfect kunnen oplossen met WINFIX10. Dank voor de tips hier voor. Heb echter sinds 28/7/16 zelfde problemen met niet werkende Windows start knop op mijn Medion tablet. FixWin10 lost probleem niet op. Command prompt kan ik niet terug vinden door gebrek aan los klavier. Zou graag WIN10 herinstalleren. Enige tips van u graag.

  Beantwoorden
  • 2 mogelijkheden
   1. Systeemherstel uitvoeren en de tablet terugzetten naar een punt in het verleden.
   2. Met behulp van een OTG kabel een toetsenbord aansluiten. Daarna de tablet herstarten met de SHIFT toets ingedrukt.

   Beantwoorden
   • De tablet terug laten draaien onder win10 is gelukt (Windows 10 herinstalleren + apps laten werken) door te klikken op: instellingen/ systeemherstel/ deze pc opnieuw instellen/aan de slag. (zonder klavier)
    Alleen moest nog de gegevens voor outlook/internetadres terug in gesteld en enkele apps terug aangevinkt (waren inactief gezet)
    Toch dank voor info en hulp.

    Beantwoorden
 15. Bij mij werkte de startknop gedeeltelijk, enkel rechtermuisknop deed het wel op start. Zo kon ik de opdrachtprompt (administrator) gelijk openen en de fix opstarten. Hier kreeg ik even de opmerking dat er nog programma’s draaiden en of ik dit wilde doen bij volgende opstart. Dit bericht bevestigt met Y en opnieuw opgestart door rechtermuisknop op start en probleem opgelost.

  Bedankt

  Beantwoorden
 16. Hallo allemaal, ik had hetzelfde probleem en niets hielp ook niet met hulp van Microsoft. De oplossing waardoor het bij mij ineens ging werken is door Skype opnieuw te installeren of te updaten waardoor MS edge opnieuw wordt geïnstalleerd en dan werkt alles weer.

  Beantwoorden
 17. Ik ben na 1 uur uiteindelijk terecht gekomen in blauw scherm bovenaan staat opdrachtpromp. Kies een account om door te gaan. Zie mijn account staan maar als ik hier op klik gebeur er niets? Als ik klik op wachtwoord vergeten of staat uw account er niet bij gebeurt er ook niets..of duurt dit ook heel lang terwijl ik denk dat er niets gebeurd?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: , ,