Windows 10 traag wat nu?

Windows 10 is veel sneller dan de vorige versies van Windows. Windows 10 start niet alleen sneller op maar is ook veel sneller in het uitvoeren van allerlei taken zoals het surfen, het starten van programma’s en zo verder.

Als Windows 10 traag is of trager is dan de vorige versie van Windows die op je computer stond dan is er duidelijk iets mis. Alvorens tips te geven hoe je Windows 10 sneller kan maken willen we je er wel op wijzen dat een propere installatie van Windows 10 sowieso veel sneller is dan een versie die ge-upgradet is.

Start alleen op wat je echt nodig hebt

Als Windows 10 traag opstart is dit vaak omdat er teveel programma’s geladen worden bij het opstarten. Schakel dus alle programma’s uit die niet essentieel zijn. Dit doe je als volgt. Klik met de rechterkant op het Windows logo onderaan links en kies taakbeheer. Klik vervolgens op het tabblad “opstarten” en schakel als uit wat je niet gebruikt. Je kan achteraf altijd een programma opnieuw inschakelen indien gewenst.

Windows 10 taakbeheer starten
We schakelen programma’s die we niet gebruiken uit. Hierdoor wordt Windows 10 sneller.

Een gewone harde schijf? Optimaliseer de harde schijf!

Als jouw computer nog een gewone harde schijf heeft dan kan het zijn dat Windows 10 traag opstart omdat de bestanden die geladen worden extreem gedefragmenteerd zijn. Lees hier alle details over het optimaliseren van je harde schijf onder Windows 10.
https://decomputer.be/windows-10-optimaliseren/

Visuele effecten uitschakelen maakt vensters responsiever

Als Windows 10 traag vensters opent kan je overwegen van de visuele effecten uit te schakelen. Van de meeste visuele effecten merk je amper iets. Voor het instellen van de visuele effecten klik je me de rechterkant op het Windows 10 logo onderaan links en kies je systeem. Vervolgens klik je aan de linkerkant op “geavanceerde systeeminstellingen” en ga je naar het tabblad “geavanceerd” en vervolgens klik je onder prestaties op de knop instellingen.

Windows 10 traag schakel visuele effecten uit
Windows 10 traag? Schakel visuele effecten uit en versnel Windows 10.

Zachte randen rond schermlettertypen weergeven en miniaturen in plaats van pictogrammen weergeven zouden we laten aan staan.

Controleer apparaatbeheer

Als Windows 10 geen drivers heeft voor de beeldschermadapter dan is het normaal dat Windows 10 traag is. Klik met de rechterkant van de muis op het Windows 10 logo onderaan links en kies apparaatbeheer. Controleer onder beeldschermadapters of de videokaart een driver heeft anders dan de Microsoft Basic Display Adapter. Als dat toch zo is moet je dringend op zoek naar betere drivers. Lees in dat geval
https://decomputer.be/microsoft-basic-display-adapter/

Windows 10 snel starten inschakelen

Als Windows 10 traag opstart kan je het opstarten aanzienlijk versnellen door snel starten in te schakelen. Die doe je als volgt. Klik opnieuw met de rechterkant van de muis op het Windows 10 logo onderaan links. Kies ditmaal energiebeheer. Klik vervolgens op het gedrag van de aan/uit knoppen bepalen. Klik vervolgens op “instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”. Onderaan kan je vervolgens “snel opstarten inschakelen”.

Windows 10 sneller starten
Schakel snel opstarten in. Windows 10 zal hierdoor sneller starten.

Windows 10 traag? Misschien moet je Windows opschonen…

Het effect van malware en virussen op een computer wordt zwaar onderschat. Als je computer enorm “vervuilt” is zal Windows 10 traag functioneren. Programma’s om de PC op te schonen vind je en masse op internet. Malwarebytes heeft een uitstekende reputatie.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie