Windows 11 traag, oorzaken en oplossingen?

Windows 11 is in vergelijking met Windows 10 verbeterd op gebied van snelheid. Als Windows 11 traag is dan moet er een onderliggende oorzaak zijn. Op internet vind je een overvloed aan tips om Windows 11 sneller te maken, maar als je Windows 11 traag is is het veel beter van eerst de oorzaak te bepalen alvorens de talloze tips uit te proberen. Lees verder als je wens te weten te komen waarom je Windows 11 PC plotseling zo traag is en hoe je Windows opnieuw snel kan maken.

Wat controleer je eerst m.a.w. hoe begin je er aan?

Stap 1: controleer alle actieve processen?

Open taakbeheer op een moment dat je merkt dat Windows traag is. Om taakbeheer te  openen, druk eenvoudig CTRL+ALT+DELETE op jet toetsenbord en kies vervolgend “taakbeheer” in het keuzemenu dat verschijnt te kiezen. Ga vervolgens naar het tabblad “processen” en je krijgt een overzicht van alle actieve processen. Sorteer deze op processor, geheugen of schijf zodanig dat de processen die Windows het meest belasten. Als je computer onvoorstelbaar traag is, zie vaak meteen wie de boosdoener is. En als je weet welke programma dit is kan je het misschien verwijderen en opnieuw installeren.

Windows 11 traag? Taakbeheer kan waardevolle informatie tonen!
Windows 11 traag? Taakbeheer kan waardevolle informatie tonen!

Stap 2: controleer het opslagmedium

Als een of ander programma een bestand nodig heeft en het is slecht leesbaar zorgt dit er gegarandeerd voor dat Windows tergend langzaam reageert. Laat Windows dis het opslagmedium controleren en optimaliseren. Klik met de rechterkant van de muis op schijf C: en kies eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad “extra” en laat Windows de schijf controleren en optimaliseren.

Windows 11 Boot Drive controleren en optimaliseren
Windows 11 Boot Drive controleren en optimaliseren

Stap 3: controleer dat de computer geen virussen of malware heeft

Een verplichte stap vooraleer je hulp zoekt. En als je op een of ander forum hulp zoekt, zal men die vraag al snel stellen. Heb je gecontroleerd dat je computer virus en malware vrij is? Controleer dus dit voordat je op een forum hulp zoekt.

Stap 4: laat Windows “uitwerken”

Windows voert op de achtergrond allerlei taken uit. Een van de bekendste taken is het updaten, maar er zijn nog andere taken. Dus alvorens grote stappen te ondernemen om je Windows weer snel te maken is het belangrijk om Windows voldoende tijd te geven om deze taken uit te voeren. Er we spreken hier niet over een paar minuten. Zorg dat je computer aan staat en laat hem gewoon aanstaan. Wacht minstens een half uur alvorens je computer opnieuw te gebruiken. En nee beging tijdens het wachten ook niet video’s te kijken op YouTube. Als er grote taken zijn die moeten uitgevoerd worden is het best dat Windows alle “resources” kan gebruiken om deze taken zo snel mogelijk te kunnen beëindigen.

Is Windows 11 traag en hebben bovenstaande stappen je niet kunnen helpen. Dan is er nog een laatste “tovermiddel” dat mogelijk toch je probleem kan oplossen. Met systeemherstel kan je Windows immers terugzetten naar een punt in het verleden. Dat wil dus zeggen als je computer een week geleden nog snel was je hem terug in die staat kan zetten. Prachtig toch! Bestanden die je opgeslagen hebt laat Windows ongemoeid. Let wel op drivers, updates die je in die week geïnstalleerd hebt worden wel verwijderd, maar die kan je achteraf opnieuw installeren. Hieronder op de afbeeldingen zie je hoe je systeemherstel kan starten in Windows 11.

Windows 11 systeemherstel starten
Type in het zoekvak het commando “rstrui” en klik daarna op opdracht uitvoeren.
Windows 11 systeemherstel gebruiken
Nadat systeemherstel gestart is kan je naar een punt terugkeren.

Lees zeker ook:

Windows 11 opschonen

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie