Windows 11 update problemen oplossen

Regelmatig zijn er updates voor Windows 11 met verschillende doelen, zoals het dichten van beveiligingslekken, het oplossen van compatibiliteitsproblemen en het verbeteren van de prestaties. Maar wat als Windows niet wil updaten of als je specifieke updates niet geïnstalleerd krijgt? Geen zorgen! In dit artikel leer je hoe je de meeste updateproblemen kunt oplossen, zodat je Windows 11 soepel blijft draaien.

Maar laten we eerst een kijkje nemen in enkele veelvoorkomende Windows update foutcodes en wat ze precies betekenen:

 • 0x80073701: Deze fout komt vaak voor bij beschadigde systeembestanden en kan problemen met Windows updates veroorzaken.
 • 0x80070002: Dit duidt meestal op problemen bij het vinden of downloaden van de vereiste updatebestanden.
 • 0x80070643: Deze fout treedt meestal op bij problemen met de installatie van specifieke updates of programma’s.
 • 0x800f0922: Dit kan optreden wanneer Windows een update probeert te installeren die niet compatibel is met je huidige systeemconfiguratie.
 • 0x80248007: Deze fout komt vaak voor bij problemen met de verbinding met de Windows update server.

Controleer eerst dat jouw computer klaar is om geüpdatet te worden!

Voordat je op zoek gaat naar complexe oplossingen voor Windows update problemen, is het altijd slim om een paar basiscontroles uit te voeren. Deze controles nemen niet veel tijd in beslag en kunnen een hoop frustraties voorkomen. Hier zijn de belangrijkste zaken die je moet controleren voordat je diepere stappen onderneemt:

 • Voldoende schijfruimte: Zorg ervoor dat je computer nog voldoende vrije ruimte heeft. Ongeveer 10 GB is meestal voldoende voor kleine updates, maar voor grotere updates is vaak minstens 20 GB vereist, en soms zelfs meer.
 • Datum en tijd: Controleer of de datum en tijd op je computer correct zijn ingesteld. Dit lijkt misschien triviaal, maar onjuiste datum- en tijdsinstellingen kunnen het updateproces belemmeren.
 • Herstart je computer: Het kan eenvoudig zijn, maar soms is een herstart alles wat nodig is om updateproblemen op te lossen. Dit geldt met name voor gebruikers die hun computer zelden uitschakelen.
 • Stabiele internetverbinding: Zorg ervoor dat je beschikt over een betrouwbare en stabiele internetverbinding. Onderbroken verbindingen kunnen het downloaden van updates verstoren.
 • Systeemonderhoud: Wanneer heb je voor het laatst je computer grondig opgeruimd? Het verwijderen van onnodige bestanden en programma’s kan helpen bij het soepel verlopen van updates.
 • Schijfcontrole: Voer een schijfcontrole uit voordat je problemen probeert op te lossen. Dit kan helpen bij het identificatie van schijfproblemen die updates beïnvloeden.
 • Virussen en malware: Controleer je computer op virussen en malware met behulp van up-to-date beveiligingssoftware. Deze bedreigingen kunnen de prestaties van je systeem beïnvloeden en de updateprocessen verstoren.

Maar al te vaak gaat men onmiddellijk proberen om de update problemen op te lossen met complexe procedures. En veel van die complexe procedures falen dan nog eens omdat bovenstaande checks niet werden uitgevoerd.

Heb je bovenstaande checks uitgevoerd? Dan gaan we verder…

Gebruik de Windows update probleem oplosser

Het proberen waard. De probleemoplosser start als volgt:

 • type probleemoplosser in het zoekvak van Windows
 • kies “beschikbare aanbevolen probleemoplossers”
 • kies “andere probleemoplossers”
 • klik op uitvoeren naast Windows update in de lijst van probleemoplossers

Onderstaande video toont eveneens hoe je de probleemoplosser kan starten.

Video toont hoe je de Windows update probleemoplosser start

Download en installeer handmatig updates

Achter elke update staat een KB nummer. Bijvoorbeeld KB5031354. Je kan deze updates ook gewoon downloaden en installeren. Op de website https://catalog.update.microsoft.com/ staan alle updates. Het enige waar je moet opletten is dat je de juiste, voor jouw geschikte, update download.

Windows 11 bestaat alleen in 32-bit versie dus daar is al geen verwarring mogelijk. Veel updates vermelden ook of ze voor “arm64 based” systemen zijn of “x64 based” systemen zijn. Als je met de rechterkant van de muis op “deze computer” klikt en eigenschappen selecteert, vind je alle nodige informatie. Zie afbeelding.

Alvorens een Windows 11 update te installeren moet je kijken naar de systeemspecificaties
Apparaat specificaties opzoeken

Windows updates in veilige modus installeren

Wist je dat je Windows updates ook in veilige modus kan installeren? Dat heeft een aantal voordelen. Zo worden de updates veel sneller geïnstalleerd en bovendien wordt het updaten dan niet gestoord door allerlei processen die op de achtergrond draaien… Een methode die in het verleden al vaak succesvol bleek te zijn. Er bestaan veel methodes om Windows 11 opstarten in veilige modus. Een van de methodes is als volgt:

 • type “msconfig” in het zoekvak van Windows 11
 • open “systeemconfiguratie”
 • open het tabblad “Computer opstarten”
 • Vink “opstarten in veilige modus” aan
Windows opstarten in veilige modus met systeemconfiguratie
Systeemconfiguratie gebruiken om Windows 11 op te starten in veilige modus

Na het installeren van de updates kan je dit gewoon opnieuw terug uitvinken om Windows 11 terug normaal op te starten.

De antivirussoftware tijdelijk uitschakelen

Soms kan een antivirus software pakket de installatie van een update blokkeren. Heb je hardnekkige problemen met het updaten van Windows dan is het zeker het proberen waard om de antivirussoftware tijdelijk uit te schakelen. Heb je de installatiebestanden nog, dan kan je zelf overwegen om de software te deinstalleren en daarna opnieuw te installeren.

De drivers updaten

Afhankelijk van de updates die je niet geïnstalleerd krijgt kan dit soms een oplossing zijn. Sommige Windows updates zijn immers driver gerelateerd. Lees https://decomputer.be/drivers-updaten-gratis als je niet weet hoe je de drivers van Windows kan updaten.

Belangrijke opmerking!

In het verleden zijn er al updates geweest die problematisch bleken te zijn. Als Microsoft merkt dat er gigantisch veel problemen zijn worden er vaak extra updates uitgebracht om dit te corrigeren. Dus door enkele dagen te wachten kan het probleem soms automatisch opgelost worden. As je problemen hebt met het installeren van een update die nog maar net gelanceerd is kan het soms beter zijn van enkele dagen te wachten…

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie