Onderstaande tekst vertegenwoordigt mijn persoonlijke opinie. Het staat u vrij het hiermee al dan niet eens te zijn. Reacties zijn welkom, zolang deze op een beleefde manier geformuleerd worden.
Het lijkt erop dat de lancering van Windows 12 niet lang meer op zich zal laten wachten. Microsoft heeft haast om kunstmatige intelligentie te integreren in het besturingssysteem. Terwijl iedereen zijn eigen ideeën koestert over wat ze graag zouden willen zien in Windows 12, deel ik hier mijn eigen visie. Lees verder om te ontdekken hoe mijn ideale versie van Windows eruit zou zien.
Instellingen en configuraties: geen redundantie
Een van mijn grootste frustraties is de versnippering van instellingen en configuraties binnen Windows. Het lijkt alsof elke aanpassing op een andere plek mogelijk is, wat het gebruik onnodig complex maakt. In de nieuwe versie van Windows zou ik graag een centrale plaats zien voor alle instellingen. Een AI-assistent kan hierbij helpen, maar die moet nooit beweren dat instellingen elders ook aangepast kunnen worden.
Een Windows installatie op maat
Herinner je je nog de installatie van Windows 3.1? Tijdens die installatie kon je zelf kiezen wat je wel en niet wilde installeren. Dit principe zou ik graag terugzien in de nieuwe versie van Windows. Hierbij doel ik niet op oppervlakkige kenmerken. Vaak zie je na decennia nog steeds allerlei software en apps op je computer staan die je nooit hebt gebruikt.
Een game modus startup functie
Hoe vaak komt het voor dat een spel niet soepel draait door te veel achtergrondprocessen? Erger nog, soms besluit Windows updates te downloaden en te installeren terwijl je aan het spelen bent, een echte nachtmerrie. Daarom zou ik graag een functie in Windows 12 zien die specifiek voor een spel wordt opgestart. Hiermee bedoel ik dat na het opstarten van de pc er geen enkel ander programma of app meer te detecteren valt, enkel een bureaublad en een icoontje om het spel te starten. Al het overige moet verdwijnen!
Een AI laat de gebruiker kiezen!
Hoewel ik begrijp dat Microsoft graag breed gebruik van AI ziet, pleit ik voor een benadering waarin de gebruiker zelf de vrijheid heeft om te kiezen. Een van de frustraties onder Windows gebruikers is soms het gevoel van opgedrongen veranderingen. Een vriendelijke suggestie aan Microsoft zou zijn meer rekening te houden met de individuele voorkeuren van gebruikers. Het is belangrijk te erkennen dat niet iedereen dezelfde behoeften en voorkeuren heeft. Door gebruikers meer controle te geven over welke vernieuwingen ze willen omarmen, kan Microsoft een meer persoonlijke en gewaardeerde gebruikerservaring bieden. Het respecteren van de diversiteit in gebruikersbehoeften is de sleutel tot een tevreden en loyale gebruikersgemeenschap.
Systeemherstel nog verder uitwerken
Systeemherstel is een geweldige functie in Windows, en laten we zeker waardering tonen voor de huidige versie. Dus, als een Microsoft-medewerker dit toevallig leest, ‘Goed bezig!’ Dat gezegd hebbende, betekent waardering niet dat er geen ruimte is voor verdere verbetering. Een aanvulling die systeemherstel naar een hoger niveau zou tillen, is de introductie van selectief systeemherstel. Stel je voor dat je geen geluid meer hebt; systeemherstel zou kunnen teruggaan naar een specifiek punt in het verleden en enkel de instellingen en drivers herstellen die betrekking hebben op het geluid. Hierdoor zou het proces preciezer en gerichter worden. Bovendien zou het wenselijk zijn als gebruikers de frequentie van systeemherstelpunten naar eigen voorkeur kunnen instellen. Natuurlijk zou een minimum aantal herstelpunten verplicht moeten zijn. Ik ben een grote tegenstander van websites die voorstellen om systeemherstel uit te schakelen.
Een desktop is geen tablet of smartphone
Sinds de introductie van Windows 8 is er een persoonlijke ergernis ontstaan: plots stond mijn desktop vol met apps die eigenlijk bedoeld waren voor gebruik op een tablet of smartphone. Mijn desktop is geen handheld apparaat, en daarom zou ik graag zien dat er geen apps meer automatisch op de desktop worden geplaatst. Een duidelijk onderscheid tussen de functionaliteit van een desktop en die van mobiele apparaten zou de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren.