Windows 7 welkom scherm blijft hangen

Soms heeft Windows veel tijd nodig om op te starten. Op de achtergrond worden dan bestanden geladen die nodig zijn om Windows correct op te starten. Soms worden er ook updates geïnstalleerd. Een fout die men vaak begaat is dan te snel te denken dat Windows vast zit en niet meer zal starten. Men gaat dan de computer afsluiten door de aan knop ingedrukt te houden of men verwijdert gewoon de stroomkabel. Doe dit vooral niet te snel. Wacht eerst geduldig af. Soms kan de computer na een half uur of langer toch nog opstarten.

Windows 7 welkom scherm loopt vast
Windows 7 staat na 1 uur wachten nog steeds op het welkom scherm.

De kans dat Windows niet op kan starten omdat sommige bestanden niet geladen kunnen worden is vrij groot. Het is dus aanbevolen van in de eerste plaats de harde schijf te controleren. Bovendien heeft het weinig zin van Windows 7 te herstellen op een harde schijf die eigenlijk vervangen zou moeten worden. Doe je dit toch dan is de kans zeer groot dat je achteraf opnieuw problemen zal hebben.

Voor de meeste harde schijven bestaat er een tool van de fabrikant om de harde schijf te testen. Met de Ultimate Boot CD kan je deze testen starten.  De meeste tools geven ook duidelijk aan wanneer de harde schijf eigenlijk vervangen zou moeten worden. Als een van de tools een groot aantal slechte clusters vindt op de harde schijf moet je zeker niet twijfelen. De harde schijf vervangen is dan een “must”. Op onderstaande afbeelding zie je de tool van Western Digital.

Western Digital Data Lifeguard Diagnostics
Een “read element failure” wil zeggen dat de leeskop een probleem heeft. In dat geval vervang je best de harde schijf.

Als de harde schijf na het testen toch in prima staat blijkt te zijn en Windows 7 nog steeds blijft hangen op het welkom scherm ga je Windows 7 opnieuw laten starten op de volgende manier.

– Probeer de computer eerst eens op te starten in veilige modus. Druk bij het opstarten op F8 en kies “veilige modus”. Als Windows 7 opgestart is herstart je om te controleren of je Windows normaal kan herstarten.

– Nog steeds een probleem? Druk dan bij het opstarten F8 en kies “Uw computer herstellen”. Doorloop de verschillende vensters en open in de opties voor systeemherstel een opdrachtprompt. In het opdrachtpromt venster geef je vervolgens het volgend commando in: chkdsk c: /F Dit is het commando voor het controleren van de harde schijf. Met /F geef je aan dat de fouten gecorrigeerd moeten worden. Probeer na de controle van de harde schijf Windows 7 opnieuw op te starten.

– Is het probleem nog steeds niet opgelost. Probeer dan het volgende. Druk bij het opstarten F8 en kies “Uw computer herstellen”. Doorloop de menu’s en voer via de opties voor systeemherstel een systeemherstel uit. Met systeemherstel kan je de computer terug zetten zoals hij een tijdje geleden was.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie