Windows 8 afsluiten of herstarten lukt niet

Een probleem dat niet zo vaak voorkomt is het niet kunnen afsluiten of herstarten van Windows 8. Wanneer men Windows 8 wil afsluiten of herstarten gebeurt er gewoon niets. Het lijkt wel of Windows de opdracht gewoon niet ontvangen heeft.

Uit ervaring weten we dat dit verschillende oorzaken kan hebben. Vaak is het een gevolg van een defecte multimedia card reader of ander op USB aangesloten apparaat. Af en toe is het een driver probleem of doordat er software geïnstalleerd werd die eigenlijk niet geschikt is voor Windows 8.

multimedia card reader
Soms is een defecte card reader de oorzaak.

Probeer het probleem systematisch aan te pakken. Is er recent nieuwe software geïnstalleerd? Heeft het probleem zich beginnen manifesteren nadat Windows updates geïnstalleerd heeft. indien ja kan je misschien deze software even verwijderen en de installatie van de updates ongedaan maken. Gebruik hiervoor “Programma’s en onderdelen” in het configuratiescherm van Windows.

Zoals reeds vermeld kan het probleem ook veroorzaakt worden door defecte hardware of door slechte drivers. Dus zorg dat je de meest recente drivers gebruikt. Als het een hardware probleem is is het bijna steeds de multimedia card reader. Zet de PC uit. Verwijder de voedingskabel en koppel de card reader af. Start Windows daarna op en test of dat het probleem opgelost is als de card reader niet meer aangesloten is. Als de computer een laptop is kan je de card reader uitschakelen in apparaatbeheer om dit te testen.

In sommige gevallen kan je het probleem ook oplossen door de snel opstarten functie in Windows 8 uit te schakelen. Dit klinkt misschien raar. Maar dit blijkt soms echt wel te werken. Het heeft te maken met het feit dat Windows 8 eigenlijk in hibernation (slaapstand) gaat wanneer je Windows 8 afsluit. Hierdoor kan Windows 8 bij de volgende start sneller starten. Door het snel opstarten uit te schakelen gaat Windows 8 dus “echt” uit. Snel opstarten kan je uitschakelen als volgt.

  • ga naar energiebeheer in het configuratiescherm
  • klik bovenaan op instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn
  • vink snel opstarten uit
  • klik op wijzigingen opslaan
Windows 8 afsluiten oplossen door snel starten uit te schakelen
Windows 8 afsluiten of herstarten lukt niet? Soms los je het op door “snel opstarten” uit te schakelen.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie