Windows 8 opstarten en afsluiten

Windows 8 opstarten met bureaublad

Wist je dat je Windows 8 ook kan laten opstarten met het bureaublad? Om dit mogelijk te maken maak je met de taakplanner een nieuwe taak aan. De taak start het bureaublad na het aanmelden. We leggen stap voor stap uit hoe je dit doet.

Open de charms balk en zoek naar taken plannen. Open vervolgens de taakplanner en klik op “bibliotheek voor taakplanner” en kies bovenaan in het menu “taak maken”. Geef de taak vervolgens een naam. Bijvoorbeeld: “Windows 8 opstarten met bureaublad”
Open het tabblad acties en klik op nieuw. In programma/script vul je “Explorer” in. Open daarna het tabblad triggers en klik opnieuw op nieuw. Bij start deze taak kies je “Bij aanmelden”.

Windows 8 opstarten met bureaublad
Met de taakplanner maken we een nieuwe taak aan namelijk naar het bureaublad gaan na het aanmelden.

Klik nu onderaan op OK. Start de PC nu opnieuw op. Je zal merken dat Windows vlak na het aanmelden naar het bureaublad gaat.

Windows 8 opstarten zonder wachtwoord 

Als je Windows 8 bij het opstarten een wachtwoord vraagt zijn er 2 mogelijkheden. Ofwel gebruik je een lokaal account ofwel gebruik je een Microsoft account. In beide gevallen kan je het wachtwoord bij het opstarten gemakkelijk verwijderen. Ga hiervoor naar de metro interface van Windows 8 en open de charms balk. Ga in de charms balk naar instellingen en klik vervolgens op PC instellingen wijzigen.

In het geval van een lokaal account klikt u op aanmeldingsopties. Vervolgens klikt u op de knop wachtwoord wijzigen onder wachtwoord. Vul vervolgens uw huidig wachtwoord in en wanneer Windows vraagt wat het nieuwe paswoord moet zijn laat u dit gewoon leeg.

In het geval van een Microsoft account klikt u onder PC instellingen op accounts en vervolgens op “koppeling verbreken”. Windows vraagt vervolgens je wachtwoord en daarna of je wenst over te gaan naar een lokaal account. Vul geen wachtwoord in voor het lokaal account.

wachtwoord bij opstarten verwijderen Microsoft account
Verbreek de koppeling met je Microsoft account als je niet wenst dat Windows 8 je wachtwoord vraagt bij het opstarten.

Windows 8 afsluiten met 1 klik

Wanneer iemand voor de eerste keer Windows 8 gebruikt zoekt die zich vaak te pletter achter de knop om Windows 8 af te sluiten. Na lang zoeken vinden ze deze dan via de charms balk onder instellingen. Wist je dat je gemakkelijk een icoontje op het bureaublad of de taakbalk kan plaatsen om Windows 8 met 1 klik af te sluiten. Dit doe je als volgt. Klik met de rechterkant van de muis op het bureaublad en maak een nieuwe snelkoppeling. In de plaats van een locatie in te geven vul je het volgende commando in

shutdown /s /t 0

  • de optie /s geeft de opdracht van af te sluiten en uit te schakelen
  • de optie /t 0 geeft de opdracht van dit na 0 seconden te doen (onmiddellijk dus)
snelkoppeling voor afsluiten Windows 8
Voor het afsluiten van Windows 8 kan je een snelkoppeling maken.

Als je het lelijke icoontje wenst te vervangen door iets mooier klik je met de rechterkant van de muis op het icoontje en kies je eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad snelkoppeling en klik op ander pictogram. Je kan het icoontje ook slepen naar de taakbalk als je dat wenst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *