Windows 8 start traag: Start PXE over IPv4

Windows 8 start normaal razendsnel op. Het is dan ook vreselijk irritant als Windows 8 van de ene dag op de andere verschillende minuten nodig heeft om op te starten. Als de bootvolgorde in BIOS om de een of andere redenen niet meer optimaal ingesteld staat kan je de volgende melding krijgen bij het opstarten.

Start PXE over IPv4
Start PXE over IPv4.
PXE-E18: Server response timeout.

Tegenwoordig kunnen computers ook starten via een netwerkaansluiting. De software wordt dan via de netwerkaansluiting geladen. In praktijk wordt dit niet vaak gebruikt. Als een van de netwerkaansluitingen in de bootvolgorde in de BIOS bovenaan staan dan kan dit wel voor ongewenste vertragingen zorgen. De computer gaat dan gedurende enkele minuten proberen van alle software te laden via de netwerkaansluting. Als dit dan niet lukt volgt er meestal een 2de melding. Meestal is dit dan een time out melding zoals je kan zien in bovenstaande foto.

Om dit op te lossen ga je naar de BIOS en pas je de bootvolgorde aan. Om naar de BIOS te gaan moet je bij de meeste computers F2 of Delete drukken bij het opstarten van de PC. Bij een HP is dit vaak ook F10.

Als er op de computer Windows 8 geïnstalleerd staat en je problemen hebt om in de BIOS te geraken. Probeer dan het volgende. Hou de SHIFT toets ingedrukt terwijl je Windows 8 herstart. In het menu dat vervolgens verschijnt kan je dan kiezen dat je de UEFI BIOS wenst aan te passen.

Eenmaal in de BIOS ga je naar het scherm waar je de bootvolgorde kan instellen. Hieronder zie je de bootvolgorde die in ons geval het probleem veroorzaakte.

niet optimale bootvolgorde
De netwerkaansluitingen moeten eigenlijk niet in de bootvolgorde staan.

Onder “UEFI hard disk drive BBS priorities” zetten we de Windows Boot Manager eerst bovenaan. Daarna plaatsen ze we deze als eerste Boot option zoals je hieronder kan zien. De Windows 8 start daarna opnieuw vlot op zoals we gewend zijn. Geen minuten vertragingen meer.

snel starten bootvolgorde
De Windows Bootmanager zetten we bovenaan. De Windows 8 start nu razendsnel op.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie