Windows 8 taakbeheer

Windows taakbeheer vind je terug in alle versies van Windows. In Windows 8 is taakbeheer er enorm op vooruit gegaan. Windows 8 taakbeheer is een krachtig hulpmiddel geworden voor enerzijds het optimaliseren van Windows en anderzijds voor het oplossen van eventuele problemen. We bekijken de mogelijkheden van taakbeheer van naderbij. In Windows 8 vind je taakbeheer terug tussen de andere apps die standaard voorzien zijn in Windows 8. Je kan taakbeheer ook starten door CTRL-ALT-DELETE te drukken.

Windows 8 taakbeheer
Windows 8 taakbeheer is een handig hulpmiddel.

Windows 8 snelheid.

Als Windows 8 traag begint op te starten kan je taakbeheer gebruiken om onnodige opstartitems te verwijderen. Onder het tabblad opstarten vind je alle items die bij het opstarten van Windows geladen worden. Bovendien geeft Windows keurig aan welke items grote invloed hebben tijdens het opstarten. Schakel alle items die je niet nodig hebt gewoon uit. Heb je een verkeerde opstartitems uitgeschakeld dan is dit helemaal geen probleem. Je kan ze achteraf gewoon weer inschakelen. Schakel nooit items uit die duidelijk met je geïnstalleerde virusscanner te maken hebben. Windows zal dan nog wel werken maar de correcte werking van je antivirussoftware is dan niet meer gegarandeerd.

De PC upgraden.

Ben je van plan je PC up te graden dan is Windows 8 taakbeheer handig om te bepalen wat je het best upgradet. Onder het tabblad prestaties vind je grafieken van onder andere de processorbelasting, het geheugengebruik en de actieve schijf tijd. Om te bepalen wat je het best upgradet ga je als volgt te werk. Start je favoriete software. Laat je favoriete software gewoon draaien en open taakbeheer. Bekijk de grafieken onder het tabblad aandachtig. De grafieken geven vrij goed aan wat je het best upgradet.

  • als de processor grafiek continu boven de 75% zit dan upgrade je best de processor
  • als de grafiek van het geheugengebruik continu boven de 75% zit dan overweeg je best van het ram geheugen te upgraden.
  • als de schijf activiteit voortdurend boven de 75% zit dan overweeg je best een SSD (Solid State disk)
  • als alle grafieken boven de 75% zitten dan overweeg je best de aankoop van een nieuwe PC (grapje)

PC problemen oplossen.

Als de PC regelmatig vast loopt of onmenselijk traag reageert dan kan je Windows 8 taakbeheer gebruiken om te bepalen wat juist de oorzaak is. Windows taakbeheer heeft grote prioriteit in Windows zelf. Zelfs als de PC extreem traag is moet je taakbeheer nog perfect kunnen openen. Eenmaal geopend ga je naar het tabblad processen. Bestudeer het processorgebruik en geheugengebruik van alle processen aandachtig. Vaak vind je vrij snel welk proces (programma) de boosdoener is. Zie je geen verdachte schakel dan alle opstartitems uit. Er is een grote kans dat de problemen door een van de opstartitems veroorzaakt worden. Schakel ze een voor een terug in. Treed het probleem opnieuw op dan weet je welk opstartitem ervoor verantwoordelijk is.

Het netwerkverbruik analyseren.

Als je een internetabonnement hebt met een beperkt download volume dan kan je Windows 8 taakbeheer gebruiken om te kijken welke apps het meeste verbruiken. Open hiervoor het tabblad “App-geschiedenis”. In de kolom netwerk word er keurig bijgehouden hoeveel elke app juist verbruikt heeft. Als je kinderen hebt die de games in de Windows 8 app store gevonden hebben kan je exact zien hoe veel uren ze deze games reeds gepeeld hebben…..

Zoals je kan zien is Windows 8 taakbeheer erop vooruit gegaan. Het is een handig hulpmiddel geworden. Op een pas geïnstalleerde Windows 8 valt er natuurlijk niet nog niet veel te zien maar wacht maar tot het ganse gezin zich begint uit te leven door allerlei software uit te proberen. De dag dat Windows traag begint te reageren zal Windows taakbeheer zijn nut bewijzen.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie