Windows 8 traag, update naar 8.1 lukt niet

De meeste mensen vinden Windows 8 snel. Toch is dit niet altijd het geval. We merken dat veel goedkope laptops die tegenwoordig verkocht worden met Windows 8 helemaal niet snel zijn. Goedkope laptops hebben natuurlijk geen snelle processor en geen massa’s werkgeheugen. Maar toch is er meer aan de hand.

Veel laptop fabrikanten installeren tegenwoordig massa’s software op hun toestellen. Een proefversie van een virusscanner. Een trialversie van een of ander softwarepakket. Extra spelletjes. Automatische update software en nog zo veel meer. Allemaal leuk en wel maar 99% van die “rommel” wordt achteraf helemaal niet gebruikt. Die “rommel” zorgt er wel voor dat Windows 8 tot 1 of 2 minuten na het opstarten totaal niet reageert. We zien vaak ook dat deze “rommel” de oorzaak is van het niet kunnen updaten naar Windows 8.1….

We spreken uit ervaring en hebben alle verschillende Windows 8 laptops uit pure frustratie gewist en opnieuw geïnstalleerd met een “propere” versie van Windows 8. Het resultaat is verbluffend. Na een propere installatie kan je na het opstarten van Windows 8 bijna onmiddellijk beginnen surfen terwijl je daarvoor soms minuten moest wachten. Bovendien blijkt het updaten naar Windows 8.1 opeens helemaal geen probleem meer te zijn.

We tonen stap voor stap hoe je een “propere” versie van Windows 8 kan installeren.

De voorbereiding

Eerst en vooral heb je een OEM installatieschijfje van Windows 8 nodig. Als je laptop verkocht werd met een Windows 8.1 heb je een OEM installatieschijfje van Windows 8.1 nodig. Bij de meeste laptops zit bij de verkoop geen installatieschijfje voor Windows 8. Gelukkig kan je het installatieschijfje van een vriend of collega gebruiken. Bij bijna alle laptops met Windows 8 zit de productkey “ingebakken” in de BIOS. Dit wil zeggen dat Windows 8 bij de installatie niet naar de productkey zal vragen maar deze zelf zal uitlezen uit de BIOS. Na installatie zal de Windows 8 ook automatisch geactiveerd zijn.

Windows 8 logo disk
Links de sticker die aanduid dat Windows activatie in de BIOS “ingebakken” zit. Rechts een OEM Windows 8 installatieschijfje.

Voordat je Windows 8 begint te installeren maak je natuurlijk eerst een backup van je belangrijke bestanden. Het eenvoudigst is van deze bestanden op een USB stick of een externe harde schijf te kopiëren. Als er op de laptop software staat voor het maken van recovery disks dan raden we het aan van eerst deze recovery disks te branden.

Aanvang van de installatie

Om de installatie van Windows 8 te kunnen starten moet je natuurlijk de laptop laten booten vanaf het installatieschijfje. Dit is echter niet altijd zo eenvoudig en verschilt van laptop tot laptop. We geven een aantal methodes die al dan niet kunnen lukken afhankelijk van het type laptop.

Methode 1: In de BIOS de bootvolgorde aanpassen.
Bij sommige laptops kan je door het herhaaldelijk indrukken van de F2 of DELETE toets gemakkelijk in de BIOS. Eenmaal in de BIOS kan je gemakkelijk de bootvolgorde aanpassen. Zorg ervoor dat de DVD-writer met het installatieschijfje bovenaan komt te staan. Soms moet je in de BIOS ook een instelling aanpassen die het booten van de DVD-schrijver mogelijk moet maken. Bij een ASUS laptop bijvoorbeeld zien we de optie CSM staan. CSM staat voor Compatibility Support Module en eenmaal “enabled” zorgt deze ervoor dat de UEFI het oude BIOS boot systeem gebruikt.

Windows 8 booten
Links de Windows 8 bootmanager gebruiken. Rechts CSM inschakelen.

Methode 2: De Windows 8 bootmanager gebruiken
Als je alvorens Windows 8 te herstarten de SHIFT toets ingedrukt houdt en deze tijdens het opnieuw opstarten ingedrukt houdt kom je in een speciaal menu terecht. In dit menu kies je “een apparaat gebruiken” om vervolgens het installatieschijfje te starten.

De Windows 8 installatie

Nadat de PC opstart van het installatieschijfje zal er in de eerste plaats gevraagd worden welke taal je wenst te gebruiken. Kies ook de voor jouw correcte toetsenbordindeling. Voor België is dit Belgisch (punt). De toetsenbordindeling kan je achteraf nog wijzigen maar het is veel gemakkelijker als dit van in het begin correct ingesteld staat. Zeker als je van plan bent een wachtwoord in te stellen.

Windows 8 taal land
Kies de taal en de toetsenbordindeling die je wenst te gebruiken.

Vervolgens moet je akkoord gaan met de licentievoorwaarden. Als je een “propere” installatie van Windows 8 wenst kies je in het volgende menu “Aangepast: alleen Windows installeren”.

licentievoorwaarden aangepast
Akkoord gaan met de licentievoorwaarden. Daarna kies je de aangepaste installatie.

In de volgende stap verschijnen alle partities die momenteel bestaan. Als je een backup hebt genomen van al je belangrijke bestanden mag je alle partitities een voor een werwijderen. Als ze allemaal verwijderd zijn mag je op volgende klikken.

Windows 8 installeren
Verwijder alle partities en klik daarna op volgende.

Vervolgens kies je een naam voor je PC. Daarna kan je eventueel een verbinding maken met je draadloos netwerk. Dit is echter niet verplicht en je kan onderaan opteren voor dit achteraf te doen.

pc naam wifi
Kies een naam voor je PC. Een draadloze verbinding hoef je eigenlijk nog niet te maken.

In de laatste stap kies je de expresinstellingen en meld je vervolgens aan. Een wachtwoord kiezen is niet verplicht.

expresinstellingen aanmelden
De expresinstellingen selecteren + aanmelden.

Na de installatie van Windows 8 raden we je aan van onmiddellijk alle updates te downloaden en te installeren. Vaak zitten er tussen deze updates ook ontbrekende drivers. Als alle updates geïnstalleerd zijn kan je naar de Windows 8 store gaan om de update naar Windows 8.1 te installeren. De update naar Windows 8.1 wordt pas zichtbaar als je alle updates voor Windows 8 geïnstalleerd hebt.

Windows 8 herkent de meeste hardware. Moest dit toch niet het geval zijn kan je ontbrekende drivers eventueel downloaden via de website van fabrikant van de laptop.  Na de installatie en het updaten van Windows 8 kan je je software beginnen installeren. Wist je dat Windows 8 een ingebouwde virusscanner heeft? Deze staat standaard na de installatie van Windows 8 reeds ingeschakeld. Met Office web kan je gratis met Word, Excel en Powerpoint werken. Installeer eventueel ook de Skydrive app. Voor het afspelen van DVD’s raden we VLC player aan. Deze gratis multimedia player kan je gratis downloaden. Veel succes met de installatie.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

3 gedachten over “Windows 8 traag, update naar 8.1 lukt niet”

 1. Hallo,

  Is het mogelijk om mijn laptop (Windows 8 key in de bios)
  met een 8.1 dvd te herinstalleren? Neemt hij dan de 8.0 code over of moet ik eerst 8.0 installeren en veel update’s installeren van 8.0 voordat ik naar 8.1 kan?

  Beantwoorden
 2. Beste,

  Als je laptop geleverd is met een Windows 8.0 dan moet je een 8.0 installatieschijfje gebruiken. De laptop onmiddellijk installeren met een Windows 8.1 schijfje werkt niet. Windows zal niet geactiveerd zijn.

  Het aantal updates dat je moet installeren alvorens de update naar 8.1 zichtbaar wordt in de store valt best mee. Bovendien installeren deze updates uitermate snel op een propere Windows 8.0

  Beantwoorden
  • Dag Henk

   Ik heb een paar maanden geleden mijn volledige Windows 8.1 verwijderd omdat ik eens iets anders wou. Vorige maand wou ik toch terug naar Windows 8. Mijn pc was geleverd met Windows 8.0, maar ik heb gewoon een installatie kunnen uitvoeren met een 8.1 cd. Let er alleen op dat Windows Certification aan staat bij je UEFI-instellingen.

   Veel succes met de update!

   Bart

   Beantwoorden

Plaats een reactie