Windows 8 veilige modus starten

Windows 8 veilige modus is speciale manier om Windows te starten. In de veilige modus worden enkel de onderdelen gestart die nodig zijn om Windows 8 te laten starten. Alle stuurprogramma’s die niet noodzakelijk zijn worden niet geladen. Software die geïnstalleerd werd wordt in veilige modus niet geladen. In vaktermen spreekt men vaak van Windows 8 kaal starten.

Als Windows 8 tergend traag reageert of als hij om de haverklap vastloopt kan veilige modus uitermate handig zijn. In veilige modus is Windows 8 immers razendsnel en bovendien loopt Windows 8 veilige modus bijna nooit vast.

Windows 8 in veilige modus starten kan op 2 manieren.

1. Windows 8 veilige modus starten via de charm bar van Windows 8.

Kies in de charm bar onderaan “instellingen” en kies vervolgens onderaan “PC-instellingen wijzigen”. Afhankelijk van de Windows 8 release die je gebruikt vind je aan de linkerkant onder algemeen of recent “geavanceerde opstartopties”.

Windows 8 veilige modus via charm bar
Via het charm menu geef je aan dat je de geavanceerde opstartopties wenst te gebruiken.

Windows zal de PC vervolgens opnieuw opstarten. Na het opstarten verschijnt het volgende menu.

Windows 8 veilige modus via opstartopties
Via de opstartopties kan je Windows 8 in veilige modus starten.

Kies vervolgens

 • problemen oplossen
 • geavanceerde opties
 • opstartinstellingen

en klik vervolgens op “opnieuw opstarten”.

2. Windows 8 veilige modus starten via Windows 8 systeemconfiguratie.

Open de Windows 8 charm bar en kies zoeken. Type vervolgens in het zoekvak het commando msconfig. Dit commando opent Windows 8 systeemconfiguratie. Ga vervolgens naar het tabblad “computer opstarten” en kies onder opstartopties “opstarten in veilige modus”.

Windows 8 veilige modus via systeemconfiguratie
In systeemconfiguratie kan je gewoon aanvinken dat je in veilige modus wenst te starten.

Opgelet! Als je Windows 8 opnieuw gewoon wenst op te starten moet je “opstarten in veilige modus” nadien op dezelfde manier opnieuw uitvinken. Anders zal de PC altijd in veilige modus blijven starten!

Ter informatie. In Windows XP, Windows Vista en Windows 7 kan je veilige modus starten door bij het opstarten herhaaldelijk op F8 te duwen. In het menu dat vervolgens verschijnt kan je opteren om Windows in veilige modus te starten. Het is in XP, Vista en Windows 7 ook mogelijk van “opstarten in veilige modus” in Windows systeemconfiguratie aan te vinken.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

2 gedachten over “Windows 8 veilige modus starten”

 1. ‘Fout bij het configureren van Windows onderdelen wijzigingen ongedaan maken
  Schakel computer niet uit’ na 100% compleet te zijn.

  Nu ik heb een MSI GE70.
  Als ik hem helemaal afsluit en terug opstart komt het er terug op. En weet niet goed hoe ik hem op veilige modus kan krijgen. Heb al wat opzoekwerk gedaan maar tevergeefs, en niet echt de uitleg die mij verder kan helpen. Kunt u mij de juiste richting in helpen

  Beantwoorden
  • Laat de computer booten vanaf een installatieschijfje van Windows 8. Installeer Windows 8 niet maar kies herstellen! Via de menu’s die vervolgens verschijnen kan u Windows laten opstarten in veilige modus. U kan eventueel ook systeemherstel uitvoeren.

   Heeft u geen installatieschijfje. Leen dan het schijfje van iemand anders.

   Beantwoorden

Plaats een reactie