Windows drivers installeren en updaten met SlimDriversFree

Windows drivers zoeken op internet is een vak op zich. Veel computers worden verkocht zonder installatieschijfjes. Als de harde schijf dan crasht dan zit er niet anders op dan Windows opnieuw te installeren. De installatie van Windows zelf is niet moeilijk maar na de installatie van Windows moet je wel keurig alle drivers installeren. Voor iemand die geen ervaring heeft in het herinstalleren van een PC kan dit best wel een uitdaging zijn.

Je kan de drivers natuurlijk één voor één opzoeken op internet. Je kan zelfs het trucje gebruiken dat we reeds eerder gaven klik hier. Maar SlimDriversFree maakt het voor jouw gemakkelijk. Het programma zoekt automatisch alle ontbrekende Windows drivers. Kijk eerst na welke Windows Drivers je nog nodig hebt. Ga hiervoor via het configuratiescherm naar apparaatbeheer. Apparaten met ontbrekende drivers of met verkeerde drivers herken je door het gele driehoekje met het zwart uitroepteken erin. Om dit te illustreren hebben we een oude webcam aangesloten.

apparaatbeheer
Windows drivers die ontbreken herken je aan het gele driehoekje met zwart uitroepteken.

Installeer nu SlimDriversFree. Je kan het programma gratis downloaden op de volgende locatie:

https://www.slimwareutilities.com/slimdrivers.php

Tijdens de installatie wordt er mogelijk gevraagd om een AVG toolbar te installeren. Dit is echter niet verplicht. Als je SlimDriversFree start kan je het programma laten zoeken naar updates van drivers en onbekende drivers. Door “start scan” te klikken wordt dit proces gestart. De scan zelf is vrij snel en daarna krijg je de resultaten te zien. Hieronder zie je de resultaten na een scan.

Windows drivers scan resultaten.
SlimDriversFree geeft na een scan alle ontbrekende en updatebaren drivers weer.

SlimDriversFree geeft ons de mogelijkheid om de Windows drivers voor de webcam te downloaden. Hij geeft ook aan dat er nieuwer driver beschikbaar is voor de wireless adapter. Als je op “Download update” klikt vraagt het programma eerst of er een herstelpunt moet aangemaakt worden. Dit kan handig zijn als de download achteraf toch niet het gewenste resultaat zou hebben. Nadat we de driver voor de  webcam downloaden en installeren blijkt deze perfect te werken. Updates voor Windows drivers kunnen interessant zijn maar we zijn hier geen voorstander hiervan. In het Engels zeggen ze : “If it isn’t broken don’t fix it”. Wat in het Nederlands wil zeggen dat je niet moet proberen te herstellen wat niet defect is.

Het installatieschijfje voor de webcam hadden we niet meer. We konden de Windows drivers voor deze webcam ook niet vinden op internet. SlimDriversFree maakt het wel erg gemakkelijk. Dit nuttig programma zullen we zeker nog gebruiken.

3 thoughts on “Windows drivers installeren en updaten met SlimDriversFree

  1. Beste,
    Ik heb een WD elements harde externe schijf van 1 Terabyte en een van 750 Gigabyte. Nu kan ik geen verbinding maken met deze opslagapparaten, stuurprogramma’s opzoeken op de site van WD levert niets op. Op een van mijn harde schijven staat een systeemkopie en ik heb ze nodig daar ik een back-up dien te installeren, vreemd aangezien Windows 10 plug and play in het verleden werkte.

    Weet u misschien een adequate oplossing?

    Dank bij voorbaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.