Windows geheugen vrijmaken

In Windows zijn er in feite twee soorten geheugen. Aan de ene kant is er het opslaggeheugen voor je bestanden en programma’s, en aan de andere kant is er het RAM-geheugen dat programma’s nodig hebben om soepel te kunnen functioneren. Voordat we gedetailleerd ingaan op hoe je geheugen kunt vrijmaken in Windows, vind je hieronder een tabel die het verschil tussen de twee soorten geheugen weergeeft:

Soort geheugenKenmerken
OpslaggeheugenBewaart permanent gegevens en programma’s
Kan worden gebruikt om bestanden op te slaan
Langzamer in vergelijking met RAM-geheugen
Wordt gemeten in gigabytes (GB) of terabytes (TB)
RAM-geheugenTijdelijk geheugen dat door programma’s wordt gebruikt
Snel toegankelijk voor actieve processen
Wordt gewist bij het afsluiten van de computer
Wordt gemeten in megabytes (MB) of gigabytes (GB)

Windows opslaggeheugen vrijmaken

Opslaggeheugen vrijmaken is geen hogere wiskunde. Het is vergelijkbaar met het opruimen van je kamer: wat je niet gebruikt, gooi je weg. In Windows werkt het op dezelfde manier. Verwijder programma’s die je niet (meer) gebruikt of nooit van plan bent te gebruiken. Vaak valt er ook veel ruimte te winnen door de downloadmap eens te bekijken. Hierin staan vaak installatiebestanden die na gebruik overbodig zijn geworden.

Twijfel je over het verwijderen van bestanden? Overweeg dan om ze te verplaatsen naar extern opslaggeheugen. Let wel op: bewaar nooit persoonlijke bestanden zoals foto’s en documenten alleen op een extern apparaat. Zorg ervoor dat je ze altijd op minimaal twee locaties bewaart.

Windows biedt ook ingebouwde mogelijkheden om opslagruimte vrij te maken. Je kunt eenvoudig met de rechtermuisknop op het opslaggeheugen klikken, Eigenschappen selecteren en vervolgens onder het tabblad Algemeen op “Schijfopruiming” klikken. Volg de instructies om onnodige bestanden veilig te verwijderen. Windows kent immers het beste wat weg kan en wat niet.

schijfopruiming
Je mag alles aanvinken en zelfs de systeembestanden opschonen. Windows weet perfect wat weg mag.

Windows RAM-geheugen vrijmaken

Na het verwijderen van programma’s zoals eerder beschreven, is de kans groot dat je al wat RAM-geheugen hebt vrijgemaakt. Sommige programma’s blijven namelijk RAM-geheugen gebruiken, zelfs wanneer ze niet actief zijn.

Een andere manier om RAM-geheugen vrij te maken, is door te controleren welke programma’s automatisch opstarten wanneer Windows start. Dit kun je eenvoudig doen via het tabblad Opstarten in Taakbeheer. Dit proces is veilig omdat je items die je uitschakelt, indien nodig, altijd weer kunt inschakelen.

Opstartitems bekijken via taakbeheer

Windows biedt ook een ingebouwde functie om RAM-geheugen te comprimeren. Deze functie staat standaard ingeschakeld en je kunt controleren hoeveel RAM-geheugen er is gecomprimeerd via het tabblad Prestaties in Taakbeheer. Het is belangrijk op te merken dat deze functie niet vergelijkbaar is met de vele scam programma’s die in het verleden beweerden het RAM-geheugen te verdubbelen. De winst is minimaal, maar het kan helpen om te voorkomen dat er te veel gebruik wordt gemaakt van virtueel geheugen, wat de prestaties kan beïnvloeden.

Windows geheugen compressie

Hoewel deze functie standaard is ingeschakeld, kun je deze uitschakelen als je een computer hebt met voldoende RAM-geheugen. Dit kan als volgt worden gedaan:

  1. Typ “PowerShell” in het zoekvak van Windows.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het programma en kies “Uitvoeren als administrator”.
  3. Geef, indien gevraagd, toestemming aan Windows.
  4. Voer in PowerShell de volgende commando’s uit om geheugencompressie in of uit te schakelen:
  1. Om de compressie uit te schakelen: Disable-MMAgent -mc
  2. Om de compressie in te schakelen: Enable-MMAgent -mc

Samenvatting

Het vrijmaken van geheugen in Windows is cruciaal voor een soepele werking van je systeem. De beste benadering blijft het verwijderen van ongebruikte programma’s en het voorkomen dat programma’s automatisch opstarten bij het opstarten van Windows. Door deze stappen te volgen, zul je zowel opslagruimte als RAM-geheugen vrijmaken, wat de algehele prestaties van je computer ten goede komt.

Wat betreft de instellingen van het RAM-geheugen, zoals compressie, is het raadzaam om Windows zelf het werk te laten doen. De compressiefunctie is standaard ingeschakeld en wordt beheerd door het systeem, wat vaak de beste prestaties oplevert. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als je beschikt over een systeem met aanzienlijk meer RAM-geheugen dan gemiddeld, kan het overwegen waard zijn om de compressie uit te schakelen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Windows geheugen vrijmaken”

  1. Ga voor het grotendeels wel akkoord, maar als gamer merkte ik soms onverklaarbare momenten waarbij de frame rate naar beneden ging. Door de compressie uit te schakelen heb ik daar geen last meer van. Natuurlijk heb ik een krachtig systeem met veel RAM-geheugen en ben ik natuurlijk nogal fanatiek betreffende frame rates.

    Beantwoorden

Plaats een reactie