Windows Quick Assist

Windows 10 Quick Assist is een app die het toelaat om een andere Windows 10 computer vanop afstand over te nemen. Mits toestemming van de persoon die zijn PC wil laten overnemen natuurlijk. Quick Assist maakt hiervoor gebruik van het Remote Desktop Protocol en voor het maken van de verbinding wordt een beveiligingscode gebruikt.

Vereisten

Voor het gebruiken van Windows Quick Assist moet je minsten Windows 10 versie 1607 hebben en ingelogd zijn met een Microsoft Account. Je kan de app gewoon starten door Quick Assist in het zoekvak van Windows te typen. Als de app niet te vinden is kan je hem downloaden via de Microsoft app store.

Gebruik

Nadat je de app geopend hebt, heb je 2 mogelijkheden. Ofwel laat je iemand anders die jij vertrouwd jouw PC overnemen ofwel neem je zelf de PC van iemand anders over. In het ene moet je een beveiligingscode ontvangen en in het ander geval geven. Na het maken van de verbinding is het allemaal heel eenvoudig. De persoon die de andere PC overneemt ziet het bureaublad en neemt de muis over zodat hij kan helpen.

Microsost Quick Assist
Windows Quick Assist

Microsoft Quick Assist vs Teamviewer

Als je Quick Assist vergelijkt met een andere gratis oplossing, namelijk Teamviewer dan zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Teamviewer werkt naast Windows immers ook op Linux, iOS, Android en macOS terwijl Quick Assist enkel op een recente versie van Windows werkt. Een ander toch wel heel groot nadeel van Quick Assist is dat verbinding binnen de 10 minuten gemaakt moet worden! Dus na enkele uren je PC thuis overnemen terwijl je op je werk bent is niet mogelijk!

Teamviewer remote desktop

Conclusie

Persoonlijk vind ik Teamviewer (wat ook gratis is voor privé gebruik) handiger. Teamviewer bestaat ook al veel langer. Als er ernstige beveiligingsfouten in het programma zouden zijn zouden die al lang ontdekt zijn. Quick Assist is uitstekend voor wat het gemaakt is namelijk voor het eenmalig overnemen van een ander Windows PC voor het helpen oplossen van een probleem.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie