Windows reageert niet na opstarten

Probleemomschrijving:

Windows kan op verschillende manieren vastlopen. In deze tekst bespreken we een speciaal geval. Windows start volledig op maar na het opstarten is er duidelijk iets mis. Je kan geen enkel programma openen. De harde schijf blijkt non stop actief te zijn. Zelfs na lang wachten kan je nog steeds geen enkel venster of programma openen. Als je de computer start in veilige modus werkt alles normaal.

Werkwijze voor het oplossen van dit probleem:

Wij leggen even uit hoe je dit probleem aanpakt. Je kan natuurlijk niet in veilige modus blijven werken. We raden wel aan van eerst de harde schijf te testen. Dit kan je eventueel met de Ultimate Boot CD. Als de harde schijf defect is moet je deze in de eerste plaats vervangen.

Als de harde schijf niet defect is ga je moeten bepalen wat tijdens het opstarten van Windows ervoor zorgt dat je na het opstarten geen enkel programma of venster kan openen. Hiervoor ga je als volgt te werk. Start de Windows in veilige modus. Dit kan je door tijdens het opstarten op F8 te duwen. Na de PC in veilige modus gestart is open je het systeemconfiguratiescherm. Dit kan je door onderaan links in het zoekvak van Windows het commando msconfig in te geven.

systeemconfiguratie starten
In het systeemconfiguratiescherm kan je zien wat tijdens het opstarten van Windows geladen wordt.

Als je het systeemconfiguratiescherm geopend hebt zie je verschillende tabbladen. Het zijn vooral het tabbladen “services” en “opstarten” die voor ons interessant zijn. In deze 2 tabbladen vind je alle items die bij het opstarten van Windows geladen worden. Een van deze items loopt vast tijdens het opstarten. Hierdoor reageert Windows op geen enkel commando nadat hij gestart is. Je kan nu elk item uitvinken en telkenmaal proberen of het probleem opgelost is. Maar dit is veel te omslachtig en tijdrovend.

Ga als volgt te werk. Test eerst of het probleem een service is of een item onder het tabblad “opstarten”. Ga naar het tabblad “services” en vink “Alle Microsoft services verbergen” aan. Alle services die nu nog aangevinkt staan vink je nu uit. Probeer vervolgens Windows normaal te starten. Als Windows na het opstarten nu wel normaal reageert wil dit zeggen dat een van de uitgevinkte services het probleem is. Als Windows nog steeds niet normaal reageert na het opstarten wil dit zeggen dat een item onder het “tabblad” opstarten het probleem veroorzaakt. In dat geval mag je alle services terug inschakelen.

Je weet nu dus of het probleem een service is of een opstartitem onder het tabblad “opstarten”. In de groep waarvan je weet dat er ergens een probleemgeval tussen zit ga je nu telkenmaal de helft uitvinken. Door telkenmaal te herstarten en te testen kan je in een beperkt aantal stappen bepalen waar juist het probleem zit.

Als je 100 items 1 voor 1 zou testen dan ben je uren bezig. Als je telkenmaal de helft uitvinkt kan je na +/- 8 keren herstarten perfect weten welk item juist het probleem is. Als je uiteindelijk bepaalt hebt wat juist het probleem veroorzaakt laat je dit definitief uitgeschakeld. De rest mag in principe allemaal ingeschakeld blijven. Je mag natuurlijk ook andere items die je niet nodig hebt uitgevinkt laten. Hoe minder je laadt bij het opstarten van Windows hoe sneller de PC zal opstarten en hoe vlotter de PC zal werken.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

4 gedachten over “Windows reageert niet na opstarten”

Plaats een reactie