Windows start niet foutcode 0xc000014c

De foutcode 0xc000014c is een foutcode die verschijnt wanneer bestanden nodig voor het starten van Windows ontbreken of beschadigd zijn. Meestal geeft Windows opstartbeheer bij deze foutmelding ook aan om welk bestand het gaat.

Voorbeelden:

Nederlandstalige Windows
Bestand: \Windows\system32\config\system
Status: 0xc000014c
Informatie: Kan Windows niet laden omdat het systeemregisterbestand ontbreekt of beschadigd is.

Engelstalige Windows
File: NDIS.SYS
Status: 0xc000014c
Info: Windows failed to load because a required file is missing, or corrupt.

File: \Boot\BCD
Status: 0xc000014c
Info: An error occurred while attempting to read the boot configuration data.

foutcode 0xc000014c
Windows opstartbeheer geeft aan dat het systeemregisterbestand beschadigd is. Foutcode 0xc000014c.

Hoe pak je dit nu aan? Een beschadigd of ontbrekend bestand krijg je niet zomaar. Meestal is er een fout op de harde schijf. Deze fout is soms ook herstelbaar. Als deze fout hersteld wordt dan start Windows opnieuw normaal op. Controleer dus in de eerste plaats de harde schijf. Op de Ultimate Boot CD vind je het programma HDAT2. Dit programma controleert en herstelt indien mogelijk alle sectoren van de harde schijf.

Als HDAT2 teveel fouten vindt of als de fouten niet herstelbaar zijn is het aangeraden van de harde schijf te vervangen. Als het om enkele niet te herstellen sectoren gaat dan kan je overwegen van deze slechte sectoren te “remappen” met een programma zoals Vivard. Dit programma staat eveneens op de Ultimate Boot CD. Let wel op. “Remappen” is eigenlijk oplappen. Enkel door de harde schijf te vervangen ga je de PC “echt” herstellen.

HDAT2 herstelt de harde schijf
Met HDAT2 controleer je of de harde schijf onherstelbare fouten heeft.

Controleer bij de foutcode 0xc000014c in de eerste plaats de harde schijf.

Als Windows na het controleren van de harde schijf nog steeds niet start zit er niets anders op dan het beschadigd of ontbrekend bestand te herstellen. Als het beschadigd bestand een systeemregisterbestand is dan kan je dit herstellen met behulp van systeemherstel. Bij Windows Vista kan je dit door te booten van het installatieschijfje van je Windows Vista. Wanneer het Cd’tje begint te lopen geef je aan dat je de installatie wenst te herstellen. In de menu’s die daarna volgen kan je systeemherstel starten. Bij Windows 7 kan je hetzelfde door tijdens het opstarten op F8 te duwen en daarna “de PC herstellen” te kiezen.

Als het beschadigd bestand een systeemregisterbestand is dan herstel je dit met systeemherstel.

Als het beschadigd bestand geen systeemregisterbestand is dan kan je het ontbrekend bestand herstellen op de volgende manieren.

  • Met het commando sfc /scannow als je erin slaagt van op een of ander manier een DOS venster te openen.
  • Door te booten vanaf het installatieschijfje van je Windows. Kiezen voor herstellen en dan via de menu’s een DOS venster te openen. Vervolgens gebruik je het sfc /scannow commando.
  • Door het beschadigde bestand te kopiëren van een andere werkende PC. Deze PC moet dan wel dezelfde Windows versie hebben.

Als het beschadigd bestand geen systeemregisterbestand is dan herstel je het bestand met het commando sfc /scannow. 

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie