Windows taakplanner

De Windows taakplanner is een krachtig hulpmiddel waarmee je automatische taken kunt plannen en beheren. Het wordt niet alleen door Windows zelf gebruikt, maar ook door geïnstalleerde programma’s om updates uit te voeren en onderhoudstaken op de achtergrond uit te voeren. Je kan taakplanner echter ook gebruiken om zelf taken te plannen. In dit artikel gaan we zeer praktisch te werk. We tonen je alle stappen:

Hoe open je Windows taakplanner?

Het openen van de taakplanner is bijzonder eenvoudig. Typ simpelweg “taakplanner” in het zoekvak van Windows, en bingo! Als je van plan bent om het regelmatig te gebruiken, kun je het zelfs aan de taakbalk vastmaken. Dit doe je door met de rechtermuisknop op het taakplanner-icoontje te klikken en ‘Aan taakbalk vastmaken’ te selecteren. Als je een snelkoppeling op je bureaublad wilt, kun je de volgende stappen volgen: open de bestandslocatie, klik met de rechtermuisknop op het icoontje, kies ‘Meer opties weergeven’, en selecteer ‘Bureaublad (snelkoppeling maken)’. Als je hulp nodig hebt, bekijk dan de onderstaande video.

Windows taakplanner openen

Achtergebleven taken verwijderen uit Windows taakplanner

Zoals eerder vermeld, maken geïnstalleerde programma’s vaak gebruik van de taakplanner om taken te plannen. Wanneer deze programma’s echter worden verwijderd, blijven de geplande taken soms achter in de taakplanner. De taakplanner zal op de geplande tijdstippen proberen deze taken uit te voeren, wat niet langer mogelijk is. Deze achtergebleven taken zijn in feite overbodig en kunnen beter worden verwijderd. Maar hoe doe je dat?

Windows taakplanner
Een taak van een programma dat niet meer geïnstalleerd staat verwijderen we!
 • Open de taakplanner. Houd er rekening mee dat de taakplanner altijd enige tijd nodig heeft om te starten.
 • Klik aan de linkerkant op “Taakplanner-bibliotheek”. Hierdoor verschijnt in het midden een lijst van alle taken.
 • Neem nu de tijd om deze taken te bekijken. Als je de naam herkent van een programma dat vroeger was geïnstalleerd op je computer maar nu niet meer aanwezig is, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en kiezen voor “Verwijderen”.
 • Verwijder alleen taken van programma’s die niet langer op je computer zijn geïnstalleerd. Bij twijfel kun je de taak beter laten staan.

Zelf een map aanmaken in Windows taakplanner

Het is een goed idee om een map aan te maken in de taakplanner. Hierdoor behoud je een overzicht van de taken die je zelf hebt toegevoegd en onderscheid je ze van systeemtaken. Volg deze stappen:

 1. Klik met de rechtermuisknop opnieuw op “Taakplanner-bibliotheek”.
 2. Kies vervolgens “Nieuwe map”.
 3. Je kunt nu een naam voor deze map kiezen. Bijvoorbeeld, noem het “Mijn Taken”.

Automatisch back-uppen plannen met taakplanner

Opgelet als je onderstaande stappen onderneemt, is het aangeraden van eerst manueel een back-up te maken van alle belangrijke bestanden. Een verkeerd commando door het gebrek aan ervaring kan bestanden wissen of overschrijven. U bent gewaarschuwd! Maak eerst een back-up!

Stel dat je bij het opstarten automatisch “Mijn documenten” wenst te kopiëren naar een ander locatie op je PC, bijvoorbeeld een map back-up, zodat je bij het per ongeluk verwijderen nog een back-up hebt van de bestanden. Wel dat doe je heel eenvoudig als volgt:

 • Navigeer naar de Taakplanner:
  • Open de Taakplanner door “taakplanner” in het zoekvak van Windows in te voeren en de applicatie te starten.
 • Maak een nieuwe taak:
  • Klik in de Taakplanner op de map die je hebt aangemaakt (bijvoorbeeld “Mijn Taken”).
  • Aan de rechterkant, klik je op “Taak maken” en geef je de taak een naam en beschrijving, zoals “Backup” en “Backup maken.”
taakplanner algemeen
Nieuwe taak tabblad algemeen
 • Stel de trigger in:
  • Ga naar het tabblad “Triggers” en klik op “Nieuw.”
  • Kies “Bij aanmelden” als de startoptie en vink “dagelijks” aan. Klik vervolgens op “Ok.”
Deze trigger activeert bij het aanmelden voor een specifieke gebruiker
 • Definieer de actie:
  • Ga naar het tabblad “Acties” en klik op “Nieuw.”
  • Voer in het veld “Programma/script” het volgende commando in:
C:\Windows\System32\xcopy.exe "C:\Users\jouwgebruikersnaam\Documents" "C:\backup" /E /I /H /K
taakplanner actie
De actie, wat moet er uitgevoerd worden?
 • Let op: Zorg ervoor dat je het juiste pad naar je documenten gebruikt en vervang “jouwgebruikersnaam” door je eigen gebruikersnaam. Dit commando maakt gebruik van verschillende parameters:
  • /E: Kopieert lege mappen.
  • /I: Bevestigt dat de bron een map is.
  • /H: Kopieert verborgen bestanden.
  • /K: Voorkomt overschrijven van bestemmingsbestanden.
 • Dit ingestelde plan zorgt ervoor dat er dagelijks bij het aanmelden een back-up van je documenten wordt gemaakt naar de opgegeven locatie.

Taakplanner gebruiken om een snelle systeemcheck uit te voeren

Met de taakplanner kun je niet alleen de hierboven beschreven taken plannen, maar ook verschillende andere opdrachten automatiseren. Natuurlijk zullen de specifieke opdrachten en de frequentie van uitvoering variëren, afhankelijk van je behoeften. Sommige taken hoeven bijvoorbeeld niet bij elke systeemstart te worden uitgevoerd, zoals het uitvoeren van een volledige schijfcontrole. Hier is een overzicht van een aantal opdrachten die je kunt overwegen:

 • De schijf controleren: chkdsk /f (de optie /f wil zeggen automatisch herstellen)
 • De systeembestanden checken: sfc /scannow
 • Tijdelijke bestanden opschonen: cleanmgr /sagerun:1

Nog een laatste opmerking: voor bepaalde taken kan het nodig zijn om in het tabblad ‘Algemeen’ de optie ‘Met de meeste bevoegdheden uitvoeren’ aan te vinken, vooral bij taken die als administrator moeten worden uitgevoerd. De Windows taakplanner biedt echter nog veel meer mogelijkheden dan we in dit artikel hebben besproken. De voorbeelden in onze tekst zijn slechts een vertrekpunt. Door te experimenteren zal je merken dat de taakplanner er misschien ingewikkeld uitziet, maar het eigenlijk niet is.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie