Windows versnellen, update services

Een PC wordt steeds trager en soms vragen we ons af waarom. De PC heeft geen virussen of malware. Het aantal processen dat op de achtergrond draait is tot een minimum beperkt. En toch lijkt het bij elke klik of de PC een eeuwigheid nodig heeft om te reageren…

Wat vaak vergeten wordt zijn de services die in Windows op de achtergrond actief zijn. Een service in Windows is eigenlijk een programma net zoals alle andere programma’s maar dan zonder een gebruikersinterface. Dit wil zeggen dat we het programma niet kunnen openen en dat er geen knoppen of menu’s zijn waar we gebruik kunnen van maken.

De services zelf kunnen we opdelen in 2 groepen. Enerzijds heb je de Windows services die door het besturingssysteem gebruikt worden en anderzijds de services die gebruikt worden door software die op de computer geïnstalleerd staat. We zijn geen voorstander van het uitschakelen van Windows services. De meeste Windows services zijn enkel actief als Windows deze nodig heeft. Bovendien heeft het uitschakelen van bepaalde Windows services als gevolg dat bepaalde functies in Windows niet meer zullen werken.

De update services die gebruikt worden door allerlei geïnstalleerde software zijn een heel ander verhaal. Voorbeelden van dergelijke services zijn.

 • Google update service (gupdate)
 • Google update service (gupdatem)
 • Nvidia Update service daemon
 • Adobe Flash player update service
 • Adobe acrobat update service
 • HP update service
 • …..

Al deze update services zijn op zicht niet slecht. Om veiligheidsredenen is het sowieso aangeraden om de laatste updates van elke programma te installeren. Maar het is niet nodig van dit 10 tot 20 keer per dag te controleren. Bij elke controle kijkt de service welke versie er momenteel geïnstalleerd is. Hiervoor is het nodig van de bestanden op de harde schijf te consulteren. Dit resulteert in het merkbaar trager openen van bepaalde programma’s. Dit is vooral voelbaar op systemen met een trage klassieke harde schijf. Als je de Google update services uitschakelt zal je bijvoorbeeld merken dat Google Chrome merkbaar sneller reageert.

Hoe pak je dit nu het beste aan? Want zoals we reeds vermeldden willen we de updates best wel installeren maar we willen niet dat een service dit telkenmale controleert wanneer we een specifiek programma openen. De veiligste manier is om deze services uit te schakelen via systeemconfiguratie. Op deze manier kunnen we de services gemakkelijk opnieuw inschakelen wanneer we eens wensen te controleren of er geen updates beschikbaar zijn. Zoals reeds vermeld zijn we geen voorstander van het uitschakelen van andere services. Hieronder zie je een screenshot van de verschillende update services op een Windows 7 PC. Op deze Windows 7 PC merken we een enorme verbetering wanneer we de verschillende update services uitschakelen.

update services
In systeemconfiguratie kan je update services tijdelijk uitschakelen. Achteraf kan je ze af en toe eens opnieuw inschakelen om te controleren of er geen updates zijn.

Systeemconfiguratie kan je openen met het commando msconfig of als volgt

 • ga naar start
 • open het configuratiescherm
 • open systeembeheer
 • dubbel klikken op systeemconfiguratie

Als je “alle Microsoft services verbergen” aanvinkt is het gemakkelijk van de niet Windows update services terug te vinden.

Denk er wel aan van af en toe de services eens opnieuw in te schakelen zodat er gecontroleerd kan worden of er updates  beschikbaar zijn. Als je wijzigingen aanbrengt in systeemconfiguratie zal Windows je hierop bij het opstarten steeds attent op maken. Als je deze melding niet steeds opnieuw wenst moet je dit aanvinken.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: