Windows XP start niet, blue screen fout 0x000000ED

Een PC die niet wil starten is irritant. Vooral wanneer er niet aangeven wordt wat het probleem is. Om die “blue screen” met foutcode 0x000000ED te kunnen lezen moet je uitermate snel zijn. Gelukkig kan je de PC starten met F8 en in het keuzemenu dat daarna verschijnt kan je ervoor kiezen dat de PC niet herstart moet worden als er een fout optreedt.

Automatisch herstarten uitschakelen.
Om de blue screen foutmelding te kunnen lezen schakel je automatisch herstarten bij een fout uit.

Details:
Acer Aspire AS2003Wlmi
Model no: CL32
Windows XP Home Edition NL
Hitachi Travelstar 60Gb

Deze laptop kan niet op een normale manier gestart worden. Laatst bekende juiste configuratie en veilige modus slagen er niet in om de PC te starten. Nadat we automatisch herstarten hebben uitgeschakeld verschijnt de volgende foutmelding.

Unmountable boot volume 0x000000ED.
Blue screen met de melding “Unmountable_boot_volume” 0x000000ED.

Bij alle foutmeldingen die te maken hebben met de harde schijf test je best de harde schijf. Op de Ultimate Boot CD vind je het programma HDAT2 waarmee je harde schijven kan testen. Deze test gaf in dit geval onmiddellijk aan dat de harde schijf een probleem heeft. Soms kan HDAT2 deze fouten herstellen. Is dit het geval dan controleer je de harde schijf daarna best nog eens met het commando chkdsk of vanuit Windows als deze opnieuw start.

Als de gegevens op de harde schijf nog leesbaar zijn dan kopieer je de gegevens best zo snel mogelijk. Zo een herstel door HDAT2 is niet altijd definitief en het probleem kan soms naar een paar dagen terug optreden. In dat geval is het duidelijk dat de harde schijf niet definitief kan hersteld worden. De enige oplossing is dan de harde schijf vervangen.

Plaats een reactie