Windows XP svchost 100% CPU belasting

Computers die nog Windows XP draaien zijn vaak traag. Vaak zijn het computers met weinig ram geheugen en een single core processor. Niet te verwonderen dus dat ze traag zijn. Soms is er echter meer aan de hand. Het extreem traag zijn wordt dan veroorzaakt door een software probleem.

Dit probleem kan je gemakkelijk herkennen. De PC is trager dan traag. Het opstarten zelf gaat nog wel vlot maar eenmaal de computer gestart is wordt hij steeds trager. Zo traag zelfs dat je soms 5 minuten of meer nodig hebt om een venster te sluiten. Als je taakbeheer opent met CTRL+ALT+DELETE merk je dat een proces svchost.exe continu de processor extreem belast. Een svchost proces is een proces dat gebruikt wordt door Windows of programma’s voor het uitvoeren van allerlei functies. Meerdere svchost processen zijn vaak normaal aangezien verschillende functies tegelijkertijd uitgevoerd worden.

svchost 100
Windows XP is mega traag. Een svchost proces houdt de processor voortdurend onder zware belasting.

Het is echter niet normaal dat een svchost process de PC continue gegijzeld houdt door de processor continu extreem te belasten. Uit ervaring weten we dat dit probleem bij Windows XP veroorzaakt wordt door de automatische updates. Je kan dit probleem dus oplossen door de automatische updates uit te schakelen. Eventueel belangrijke updates kan je nog steeds installeren door ze handmatig te downloaden en te installeren.

Schakel de automatische updates in Windows XP uit als volgt. Ga eerst naar het configuratiescherm en open systeembeheer. Dubbelklik daarna op services. Klik vervolgens op de service “Automatische updates” en schakel deze service uit. Selecteer ook dat deze service bij het starten van Windows XP niet meer gestart wordt.

service automatische updates
Schakel de service automatische updates uit en zorg dat deze niet start wanneer Windows XP start.

Windows XP zal nu onderaan rechts steeds een rood schild weergeven met de melding dat de automatische updates uitgeschakeld zijn. Vind je deze melding irritant en storend dan kan je deze melding uitschakelen via het beveiligingsentrum in het configuratiescherm. Aan de linkerkant kan  je de meldingen van het beveiligingscentrum instellen.

meldingen beveiligingscentrum
Meldingen van het beveiligingscentrum kan je in- en uitschakelen.

Dit probleem kwam vroeger zelden voor. Tegenwoordig steeds meer en meer. Zelfs op een nieuwe installatie komt dit voor. Vaak zelfs voordat er andere software geïnstalleerd wordt. Heb je nog een oude Windows XP PC die plotseling extreem traag geworden is? Controleer dan zeker eens of dit niet door het svchost process van de automatische updates veroorzaakt wordt.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Windows XP svchost 100% CPU belasting”

  1. Ik had dit probleem ook sinds ongeveer een maand. Heb verschillende zaken geprobeerd zoals updates om dit op te lossen, maar zonder succes.
    Door uw oplossing heb ik terug een werkbare computer.
    Dank u wel voor de on-line hulp.

    Beantwoorden

Plaats een reactie