Wordpad Windows 10 een gratis Word alternatief?

Wat is Wordpad?

Wordpad is een gratis tekstverwerker die samen met Windows geïnstalleerd wordt sinds Windows 95. In de loop van de jaren is het programma natuurlijk sterk geëvolueerd en de versie die je nu terugvindt in Windows 10 is veel geavanceerder dan de oorspronkelijk versie.
Voor de meeste mensen is Wordpad een meer dan voldoende gratis alternatief voor Windows Word. Het is simpel in gebruik en je kunt er net zoals in Word documenten met openen en maken.

Hoe kun je Wordpad openen in Windows 10?

De gemakkelijkste manier om Wordpad te openen is gewoon Wordpad typen in het zoekvak van Windows 10. Als je van plan bent om Wordpad frequent te gebruiken adviseren we je van het programma aan de taakbalk vast te maken. Dit doe je als volgt

Wordpad aan de taakbalk vastmaken
Wordpad openen in Windows 10
  • type Wordpad in het zoekvak van Windows 10 zoals je kan zien op bovenstaande afbeelding
  • klik vervolgens rechts op het programma en kies aan de taakbalk vastmaken

Je vindt Wordpad ook terug via het menu in Windows 10 onder accessoires.

Wordpad gebruiken als gratis Word alternatief

Als je Wordpad als Word alternatief wenst te gebruiken stellen we voor dat je Wordpad zodanig instelt dat het standaard elke document opslaat in het docx formaat. Dit is het standaard formaat dat ook Microsoft Word gebruikt. Dit doe je als volgt:

  • Open Wordpad en kies vervolgens in het menu bovenaan opslaan als
  • Kies in het dropdown menu *.docx en belangrijk vink “standaard in deze indeling opslaan” aan
Opslaan in het gewenste formaat in Wordpad
Wordpad instellen dat het documenten automatisch opslaat in het Word formaat

Als je nu nieuwe documenten maakt en opslaat zullen deze automatisch in het Word formaat worden opgeslagen.
In de andere richting is het ook belangrijk dat Windows bestaande Word documenten opent met Wordpad. Klik hiervoor met de rechterkant op het document dat je in bovenstaand stap hebt aangemaakt en kies “openen met”. Kies Wordpad en vink “altijd deze app gebruiken voor het openen van *.docx bestanden
Herhaal dit als er nog andere soorten bestanden hebt die je wenst te openen met Wordpad. Bijvoorbeeld oudere Word documenten met de .doc extensie

Instellen met welk programma een document geopend moet worden.
Instellen dat docx bestanden met Wordpad moeten geopend moeten worden

Wordpad gebruiken voor het maken van PDF-bestanden

Met Wordpad kun je gratis en gemakkelijk PDF-bestanden maken. Open hiervoor Wordpad en maak je PDF. Sla het documet op en kies vervolgens afdrukken. Kies in het venster dat verschijnt “Microsoft to PDF”. Kies de bestandsnaam en de locatie waar de PDF moet worden opgeslagen en kies printen. Klaar is de PDF… Kan het nog eenvoudiger?

Opslaan als PDF
Een PDF bestand maken in Wordpad

Een e-mail opslaan als PDF doe je op een gelijkaardige manier. Lees
https://decomputer.be/e-mail-opslaan-als-pdf/

Een tabel in Wordpad maken

Een tabel maken in Wordpad is super eenvoudig. Type een + teken gevolgd door een aantal mintekens en vervolgens opnieuw een + teken. Herhaal dit als je meerdere kolommen wenst. Op het einde van de lijn gewoon enter duwen en klaar is kees! Je kunt vervolgens met de muis op de randen klikken en de breedte van de kolommen aanpassen. Een lijn bijmaken kun je gewoon door met de muis rechts naast de tabel te klikken en op enter te duwen.

Een tabel maken in Wordpad
Een tabel maken? Eenvoudig type hetgeen je ziet in het rode vak en druk op enter. Meer kolommen? Gewoon opnieuw een aantal minteken gevolgd door een plus teken.

Spellingscontrole Wordpad

Wordpad heeft standaard geen spellingscontrole ingebouwd maar dit is niet echt een probleem. Een spellingscontrole voer je meestal toch pas uit als je tekst klaar is en tegenwoordig kun je gemakkelijk online een spellingscontrole uitvoeren. Selecteer een blok tekst en plak die in zo een online spellingscontrole.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie