Zoeken in bestanden en mappen

Soms ben je op zoek naar een woord of een aantal woorden in een map. Je weet niet exact in welk bestand je moet zoeken. Elk bestand een voor een gaan openen is dan een titanenwerk. In een ander geval wil je in een groep bestanden een specifiek woord vervangen in alle bestanden. In dit artikel leggen we uit hoe je super eenvoudig:

  • woorden of stukken tekst kan vinden in een complete map
  • woorden en stukken tekst automatisch kan wijzigen in alle bestanden in een map

Stap 1: download en installeer Notepad++

Je kan Notepad++ gratis downloaden en installeren vanaf de officiële website van het programma

https://notepad-plus-plus.org/

Zelf gebruik ik voor de installatie gewoon de installer. Als je een 64-bit versie van Windows hebt gebruik je best de 64-bit versie van het programma anders de 32-bit versie. Weet je niet of jouw Windows 32-bit of 64-bit is lees dan https://decomputer.be/welke-windows-heb-ik/

Stap 2: het programma gebruiken

Open Notepad++ als je het programma niet in het Nederlands geïnstalleerd hebt kan je eerst de taal wijzigen door bovenaan op “settings” te klikken en vervolgens op “preferences” te klikken. Onder “localization” kies je vervolgens Nederlands.

Ga vervolgens bovenaan in het menu naar “zoeken” en “zoeken in bestanden” .Met het venster dat dan geopend wordt kan je nu

– zoeken en vervangen in een bestand

– zoeken en vervangen in een map

zoeken in mappen en bestanden
Met Notepad++ kan je gemakkelijk zoeken in mappen, en bestanden.

Het grote voordeel van Notepad++ is dat het een woord of woordgroep automatisch kan vervangen in meerdere bestanden zonder dat je die bestanden 1 voor 1 moet gaan openen en bewerken. Bovendien geeft Notepad++ ook aan waar in het bestand een bepaald woord of woordgroep gevonden is. Het geeft dit aan met regelnummers.

Notepad++ is ook ideaal als html-of php editor omdat het met het programma vaak ook onmiddellijk duidelijk is als je een syntax fout maakt.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie