Hoe je zoekresultaten kunt filteren: ongewenste websites uitsluiten

Tegenwoordig worden de zoekresultaten gedomineerd door autoritaire websites. Soms is dat terecht, maar het kan ook verschrikkelijk irritant zijn, vooral wanneer deze websites voornamelijk gericht zijn op het verkopen van producten of diensten. Dit is een echte plaag voor hobbyisten en doe-het-zelvers. In dit artikel tonen we je hoe je:

  • de zoekresultaten kunt aanpassen zodat deze ‘grote namen’ niet worden weergegeven
  • kunt zoeken zonder ongewenste websites in je resultaten
  • specifieke websites kunt uitsluiten in de zoekresultaten, zodat je betere, relevantere informatie vindt

Tijdelijke oplossing: ongewenste zoekresultaten uitsluiten met de – operator

Als je bij het zoeken pagina na pagina merkt dat dezelfde website steeds weer in de zoekresultaten verschijnt, is een snelle oplossing om deze website uit te sluiten met behulp van een zoekoperator. Bijvoorbeeld:

-site:voorbeeld.com

Door dit achter je zoekopdracht te typen, worden er geen zoekresultaten getoond van de website voorbeeld.com. Dit helpt je om relevantere informatie te vinden zonder dat je steeds dezelfde ongewenste website tegenkomt.


Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing, want als je steeds opnieuw die operator achter elke zoekopdracht moet typen, word je gek. Vandaar een tweede manier, namelijk met een browserextensie…

Een Persoon Gebruikt Een Stift Om Ongewenste Zoekresultaten Op Het Scherm Van Hun Computer Door Te Strepen, Wat Symboliseert Hoe Men Ongewenste Websites Kan Filteren En Relevante Informatie Kan Vinden.
Illustratie: zoekresultaten filteren

Definitieve oplossing om websites te filteren uit de zoekresultaten

Wil je definitief de zoekresultaten opschonen en die irritante autoritaire websites die alleen maar willen verkopen bannen? Dan kan de browserextensie uBlacklist de oplossing zijn.

Hier is een link naar de extensie: uBlacklist op de Chrome Web Store.

Nadat je de extensie hebt geïnstalleerd en zichtbaar hebt gemaakt (zie video), kun je via de opties instellen welke websites niet getoond moeten worden. Je kunt je voorkeuren ook exporteren om ze later opnieuw te importeren. Daarnaast kun je instellen voor welke zoekmachines je filters actief moeten zijn.

Wat ook zeer handig kan zijn als je kleine kinderen in huis hebt, is de mogelijkheid om de gefilterde websites niet te tonen. Door ongewenste websites te verbergen in de zoekresultaten, ben je verzekerd dat je kinderen niet toevallig op zo’n website terechtkomen, en merken ze ook niet dat de zoekresultaten gefilterd zijn.

Opmerking over gesponsorde zoekresultaten

Let op voor het blokkeren van gesponsorde zoekresultaten. Dit zijn de zoekresultaten die je vaak bovenaan ziet met de vermelding ‘advertentie’. Om deze resultaten te filteren, moet je een adblocker installeren. Deze zoekresultaten worden niet gefilterd door uBlacklist.

Filteren en enkel Nederlandstalige zoekresultaten tonen

Misschien wil je nog een stapje verder gaan en wens je enkel Nederlandstalige zoekresultaten. Dat kan je perfect combineren! Lees dan verder

Nederlandstalige Zoekresultaten Instellen In Google – Decomputer.be

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie