Windows 8 start niet: zwart scherm en witte pijl

Steeds meer gebruikers van Windows 8 melden dat ze problemen hebben om Windows 8 te starten. Wanneer ze de PC starten krijgen ze enkel een zwart scherm te zien met een witte pijl. De witte pijl kunnen ze wel bewegen maar daar blijft het ook bij. Het LED-lampje van de harde schijf geeft aan dat er activiteit is maar na lang wachten is er totaal geen activiteit meer en is Windows 8 nog steeds niet opgestart. Gelukkig is dit in 9 op de 10 gevallen gemakkelijk op te lossen.

zwart scherm en witte pijl
Windows 8 start niet. Meer dan een zwart scherm en een witte pijl krijg je niet te zien…

Probeer eerst het volgende. Sluit Windows 8 af. Dit kan je door eenmaal op de aanknop van de PC of laptop te duwen. Wacht vervolgens geduldig tot de PC uit is. Als de PC een desktop is verwijder je daarna de voedingskabel een minuut. Als de PC een laptop is haal je de batterij een minuut uit de laptop. Probeer daarna de PC of laptop opnieuw te starten.

Lukt het nog steeds niet om Windows 8 te starten en krijg je nog steeds een zwart beeld met enkel een witte pijl. Probeer dan het volgende. Neem het installatieschijfje van je Windows 8 of Windows 8.1 Als je geen installatieschijfje hebt kan je het schijfje van iemand anders lenen. Let wel op. Als er Windows 8 op de computer stond bij de aankoop heb je een Windows 8 schijfje nodig. Als er Windows 8.1 bij de aankoop op stond heb je een Windows 8.1 installatieschijfje nodig. Boot de PC vervolgens van het installatieschijfje. Waarschijnlijk moet je hiervoor eerst de bootvolgorde in de BIOS aanpassen. Bij de meeste PC’s moet je bij het opstarten de F2 of DELETE toets indrukken bij het opstarten om in de BIOS te geraken maar soms is het ook een andere toets. Als de PC boot vanaf het installatieschijfje verschijnt de volgende boodschap:”Press any key to boot from CD or DVD”. Druk op dat moment op om het even welke toets en volg daarna onderstaande stappen.

zwart scherm en witte pijl herstel
Systeemherstel uitvoeren. 5 stappen.
 1. Kies taal en land.
 2. Kies onderaan:”Uw computer herstellen.”
 3. Kies: “Problemen oplossen.”
 4. Kies “Geavanceerde opties.”
 5. Start systeemherstel. En kies vervolgens een datum in het verleden.

Het uitvoeren van het systeemherstel kan behoorlijk lang duren. Wees geduldig en wacht af. Als het systeemherstel uitgevoerd is zal de PC automatisch herstarten.

Heeft systeemherstel het probleem niet kunnen oplossen en heb je nog steeds een zwart scherm en een witte pijl bij het opstarten dan raden we het aan van de harde schijf te controleren met de Ultimate Boot CD. Grote kans dat de harde schijf in dat geval een aantal slechte clusters heeft. Als dat zo is zit er niets anders op dan de harde schijf te vervangen door een nieuwe en Windows 8 opnieuw te installeren.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

72 gedachten over “Windows 8 start niet: zwart scherm en witte pijl”

 1. Ik had hetzelfde probleem op mijn netbook. De batterij in mijn netbook kan niet verwijderd worden zonder de netbook open te schroeven. Door naar de BIOS te gaan en een onbelangrijke wijziging aan te brengen heb ik hetzelfde kunnen bereiken. Mijn netbook start opnieuw keurig op!

  Beantwoorden
  • Idem hier. Ik heb het als volgt kunnen oplossen.
   – ik verwijder de batterij
   – ik start op en wijzig in de BIOS de bootvolgorde
   en vervolgens start de laptop opnieuw keurig op. De eerste keer starten duurde wel veel langer dan voordien maar na enkele keren herstarten is alles weer normaal.

   Beantwoorden
  • Beste J. Opdebeek,

   Ik heb zelf ook een netbook. Ik ben alleen echt een leek op dit gebied. Hoe kom je in BIOS en welke wijziging heb je aangebracht als ik vragen mag?

   MvG

   Beantwoorden
 2. Heel erg bedankt!
  De manier van batterij eruit halen en er weer in doen lukte bij mij. Hij start weer op! Het duurt wel langer dan normaal, dus ik denk wel dat er iets is dat mijn computer belast.
  Dankjewel voor je hulp!

  Beantwoorden
 3. Hem, bij ons doet de pc dit enkel bij 1 van de 4 gebruikers. Stroom eraf gehad, snel opstarten uitgeschakeld maar het scherm blijft zwart.
  Iemand een idee?
  Draait op Windows 8.

  Beantwoorden
  • Beste,

   Mogelijk is er meer aan de hand. Laat Windows de harde schijf eens testen vanuit een andere account. Je kan natuurlijk ook een systeemherstel uitvoeren…

   Beantwoorden
   • Als ik mijn computer opstart draait hij wel. Lampje brand van mijn scherm, geen lampje van mijn klavier. Heb al meermaals geprobeerd op te starten maar zonder resultaat? Kan je mij helpen a.u.b.? Dank u Benny.

    Beantwoorden
    • Is je computer een laptop of een desktop? Als er echt niets op het scherm verschijnt zou ernstig kunnen zijn. In het geval van een desktop kan de videokaart mogelijk defect zijn. In het geval van een laptop kan het scherm defect zijn. Bij een laptop test je dit door een externe monitor aan te sluiten.

     Beantwoorden
 4. Bij mij zelfde probleem. Batterij uithalen en terugsteken leverde geen resultaat. Nu wil ik wel de installatiedisk gebruiken, maar probleem is dat ik een echte leek ben op dit vlak. Zoals hierboven beschreven “Waarschijnlijk moet je hiervoor eerst de bootvolgorde in de BIOS aanpassen.”, dat is voor mij al Chinees.
  Daarnaast ben ik erg bang dat mijn gegevens verloren gaan wanneer ik de disk gebruik. Ik ben nl. recent vader en alle foto’s van mijn jonge spruit staan hierop! Is deze angst gegrond?

  Beantwoorden
  • Beste,

   Ik vind de angst om de foto’s te verliezen zeer gegrond. Zonder ervaring is een fout snel gemaakt. Ik raad dan ook aan om in uw geval een vakman te contacteren. Ga niet naar een of andere keten hiervoor. Ga naar de kleinere speciaalzaak waar u de hersteller persoonlijk kan aanspreken. Vertel hem hoe belangrijk de foto’s zijn en laat een back-up nemen van de foto’s.

   Ik raad u aan van in de toekomst regelmatig een back-up te nemen van alle belangrijke bestanden. Een harde schijf kan het altijd plotseling begeven.

   Beantwoorden
   • Bedankt voor de snelle reactie! Van een deel foto’s heb ik reeds backup op externe schijf (ik weet dat zo’n hard disk geen voorbeeld van stabiliteit is) maar niet van alles. Ik vroeg me af, hoe kan zoiets ineens? Komt dit door een virus?

    Beantwoorden
    • Het is natuurlijk nog niet zeker dat je harde schijf stuk is. Enkel door te testen kan men zeker zijn. Als een harde schijf stuk gaat is dat meestal niet door een virus maar door
     – voortdurend verkeerd afsluiten
     – schokken terwijl de PC draait
     – uitvallen van de PC door oververhitting (= eigenlijk ook verkeerd afsluiten)
     Probeer voor de zekerheid toch nog eens het trucje met de batterij en wacht voldoende lang als je Windows opnieuw probeert te starten. Als de harde schijf last heeft kan het zijn dat hij na een 10-tal minuten toch nog opstart.
     Bij het herstellen met een installatieschijfje moet je oppassen dat je Windows niet gaat installeren! Als je aandachtig bent zou dit in principe niet mogen gebeuren.

     Beantwoorden
 5. Hallo,
  Ik kan de batterij van mijn laptop niet zelf verwijderen, deze zit ingebouwd. De BIOS klinkt voor mij ook als een raadsel. Wat kan ik nu het beste doen? Alvast bedankt.
  Mvg,
  Elvira

  Beantwoorden
  • Haal de lader van de laptop. Zet de laptop aan. Wacht op het zwart scherm met de witte pijl. Hou vervolgens de aanknop ingedrukt tot alle lampjes uitgaan. Wacht even en zet de laptop vervolgens weer aan. Wacht geduldig. Meestal start de laptop vervolgens opnieuw normaal op. Soms lukt dit pas vanaf de 2e poging.

   Beantwoorden
   • Zeer bedankt dcp – kan het iets te maken hebben gehad met het feit dat ik hem niet onmiddellijk aan de oplader heb gezet nadat de accu bij afsluiting nog ongeveer 8 procent lading had : ik heb hem namelijk daarna ongeveer een half uur weggezet, zonder te laden. Na ongeveer 20 minuten begon toen het powerlampje te flikkeren.

    Beantwoorden
    • Zou kunnen. Mogelijke oorzaken van dit probleem:
     – uitvallen tijdens afsluiten vanwege zwakke accu
     – dichtklappen van het scherm voordat het powerlampje uit is
     Als je de laptop te vroeg dichtklapt gaat hij in slaapstand en dan kan hij niet meer afsluiten. Als je hem dan aan de kant zet zal hij vroeg of laat uitvallen omdat de accu leeg is. Hierdoor heb je grote kans dat hij bij de volgende start het bekende zwarte scherm witte pijl probleem heeft. Tip die ik aan de meeste mensen geef en ze zeggen zelf dat het werkt: de laptop NOOIT dichtklappen voordat het powerlampje uit is!

     Beantwoorden
 6. Ik heb dit probleem ook maar ik heb geen CD-ROM (kan ik ook nergens in doen) en kan de accu er niet uit halen. Asus zenbook. Hebben jullie dan nog een idee?

  Beantwoorden
  • Dan heb je 2 mogelijkheden:
   1) voldoende lang wachten en dan de aanknop ingedrukt houden totdat de laptop uitvalt. Normaal zal Windows bij de volgende start starten zonder de snelstart functie.
   2) een externe DVD-writer gebruiker om te booten vanaf het installatieschijfje en vervolgens systeemherstel uitvoeren

   Beantwoorden
 7. Dcp , bedankt voor de oplossing zwart scherm wat te doen. Lader afkoppelen, uitschakelen, en daarna weer ingedrukt houden aan knop. Etc.

  Beantwoorden
 8. Men PC start op maar blijft op zwart scherm met een wit pijltje ik kan niets meer doen en mijn PC is een vaste PC dus de batterij er uithalen is geen optie

  Beantwoorden
 9. Ik heb een Asus laptop en ook het probleem met een zwart scherm en en alleen een witte pijl in beeld.

  Batterij er uit halen en er weer instoppen werkt helaas niet 🙁
  En mijn laptop gebruik ik vaak om films op mijn tv te kijken.
  Dus heb ik het zo in gesteld dat als ik de aan/uit knop in druk het scherm uit gaat maar zo dat mijn laptop dicht kan tijdens het kijken en ik heb ook geen installatie cd gehad bij de aanschaf.

  Kan iemand mij helpen?

  Beantwoorden
  • Beste,

   Bij een nieuwe laptop zit tegenwoordig nooit geen installatie cd. Dat is normaal. Hoe lang heb je dit probleem reeds? Als je het probleem recent is kan je misschien systeemherstel proberen. Met systeemherstel zet je de laptop terug naar een punt in het verleden doen je dit probleem nog niet had.

   Beantwoorden
 10. Ik heb een laptop met Windows 8.1 en had een gelijkaardig probleem. Alleen blijft bij mij de laptop op een blauw scherm staan met een witte pijl. Het artikel heeft mij wel geholpen. Batterij eruit gehaald. Een minuutje gewacht en batterij er terug in. Probleem opgelost.

  Beantwoorden
 11. Bij mij ook zwart scherm na op start. Ik krijg het Windows logo, daarna het scherm waar ik moet inloggen met mijn gebruikersnaam en wachtwoord en dan begint de computer te laden en plots zwart scherm met pijltje. Heb al van alles geprobeerd, maar niets helpt. Ook bij opstarten van de installatie cd van Windows 8 krijg ik na het inloggen een zwart scherm. Shift indrukken bij opstart lukt ook niet. Nog opties? Ik geraak wel in de BIOS door op del te drukken bij opstart, maar ik ken hier niets van om instellingen te controleren of te wijzigen.

  Beantwoorden
 12. Bij mij ook zwart scherm met stilstaande cursor. Kan niet in de bios. Kan niets met de F-toetsen. Blijft hierop staan en er gebeurd verder niets. Alles wat je beschreven hebt heb ik al geprobeerd, zonder resultaat. Is een Packard Bell Easynote LV11HR 3145NL.

  Beantwoorden
  • De BIOS batterij lijkt mij onwaarschijnlijk. Het is wel zo dat een verkeerde instelling van de BIOS als gevolg kan hebben dat de PC niet meer opstart.

   Beantwoorden
 13. Zo gehoopt dat ik bovenstaande niet mee zou maken.. helaas
  Toshiba Satellite Click Mini L9W-B, met Windows 8 geüpgraded naar 10. Werkt(e) zonder problemen. Het is een 2 in 1 mini pc/tablet, dus kan geen batterij eruit halen en heeft geen cdr intern. Heeft sinds vanmorgen een zwart scherm met het pijltje. Kan deze nog wel uitzetten, maar met het aanzetten kom ik niet verder dan het zwarte scherm, keer op keer. Wie o wie helpt me hiermee?

  Beantwoorden
 14. Ik heb een Dell Inspiron 15z en heb het zelfde probleem. Ik heb het nu op diverse methoden geprobeerd maar tot nu toe zonder resultaat. De batt kan er niet uit en alle andere optie hebben ook geen positief effect. Wie o wie kan mij helpen.

  Beantwoorden
  • Als geen enkele methode werkt. (Ik veronderstel dat je al geprobeerd hebt van de aanknop ingedrukt te houden.) Dan is er maar 1 oplossing die overblijft en dat is de laptop op te starten van een installatieschijfje van Windows. Opgelet!! Windows niet opnieuw installeren maar herstellen kiezen. Via de verschillende herstelopties kan je systeemherstel uitvoeren en teruggaan naar een punt in het verleden.

   Beantwoorden
 15. Ik heb ook hetzelfde probleem. Pc wil niet opstarten. Ik heb wel ondertussen Windows 10 laten installeren maar heb hiervan geen installatie cd. Hoe kan ik dit oplossen aub??

  Beantwoorden
  • Vraag aan vrienden of collega’s of ze een installatieschijfje hebben. Maak gewoon een kopie van dit installatieschijfje. Je kan dit schijfje in de toekomst dan steeds gebruiken voor het oplossen van problemen of het herinstalleren van Windows 10 op je PC.

   Beantwoorden
 16. Hallo,
  Na een update van Windows 10 zit ik ook met dit probleem. Ik heb ook al geprobeerd met systeemherstel maar dit blokkeerde altijd. Iemand een idee hoe ik dit oplos?

  Beantwoorden
 17. Hoi.

  Ik heb dit probleem ook! Ik heb de batterij er al ff uit gehad, maar dit werkte niet.

  In mijn laptop zit geen CD rom speler, hoe moet ik dit aanpakken?

  Beantwoorden
  • Beste probeer het zeker nog eens opnieuw. Probeer de laptop vervolgens opnieuw op te starten en wacht zeker een 15 tal minuten. Staat hij dan nog steeds met een zwart scherm en een witte pijl. Hou dan de aan knop eens voldoende lang ingedrukt en probeer opnieuw te starten.

   Als het dan nog niet lukt ga je toch de harde schijf moeten testen op een of andere manier. Zelf gebruik ik een externe DVD-brander met USB aansluiting op toestellen zonder DVD-station. Zo een externe DVD-brander op USB kost tegenwoordig nog 26 euro. Voor het testen van de harde schijf gebruik ik altijd de Ultimate Boot CD.

   Beantwoorden
 18. Beste dcp,

  Ik heb bovenstaande stappen gevolgd en wanneer ik vanaf de installatieschijf start krijg ik uiteindelijk nog steeds hetzelfde zwarte beeld met de witte cursor te zien. Ik denk dat de oorzaak een recente update door Windows is, maar ik zal dus eerst moeten kunnen opstarten om vervolgens systeemherstel uit te voeren. Ook proberen te starten vanaf een externe harde schijf, maar ook tevergeefs. Is hier meer aan de hand of zie ik een optie over het hoofd?

  Beantwoorden
  • De PC start duidelijk niet op van de installatieschijf. Ga naar de BIOS en stel de BIOS zodanig in dat de PC van het installatieschijfje boot. Mogelijk moet je in de BIOS “legacy support” inschakelen. Soms helpt het van “Secure boot” uit te schakelen.

   Beantwoorden
 19. Op het scherm (met de pijl) komt ook nog een scherm met: “Windows Script Host; Kan Scriptbestand C:\Windows\run.vbs niet vinden. De batterij uit halen hielp niet.

  Beantwoorden
  • Start de PC op met het gepaste Windows installatieschijfje. Installeer Windows niet maar kies herstellen! Daarna kan u via de verschillende menu’s systeemherstel starten.

   Beantwoorden
 20. Beste dcp kunt u mij helpen mijn laptop doet het niet er staat alleen een zwarte scherm met een witte pijl en de cd hoor ik geluiden maken wat moet ik doen en het is begonnen met reclame zo van die Chinese reclames.

  Beantwoorden
 21. Hallo,
  Hier het zelfde probleem opstarten lukt tot account klik op het account (1 gebruiker maar) krijg ik zwart beeld met de witte muis ctrl+alt-delt geprobeerd taakbeheer wilt niet openen krijg weer zwart beeld alle stappen al geprobeerd met de kabel uit en aan laptop is een werk laptop dus belangrijke gegevens wat niet verloren mogen gaan.

  Beantwoorden
  • Opstarten met een installatieschijfje van Windows 8 en herstellen kiezen. Via de menu die dan verschijnen kan je systeemherstel uitvoeren. Let op! Windows 8 niet installeren, HERSTELLEN kiezen!

   Beantwoorden
  • De enige mogelijkheid is dan de aanknop ingedrukt houden. Probeer dit verschillende keren maar wacht voldoende lang tussen verschillende pogingen. Laat minstens een kwartier tussen 2 pogingen.

   Beantwoorden
   • Ik krijg meteen zwart beeld en heb een desktop. Ik kom niet eens bij het inlogscherm, na de bios is die meteen zwart. Ik heb net mijn fan van de cpu vervangen dus ben nu bang dat door de beweging de harde schijf kapot is. Is er een manier om dit te testen vanuit bios zonder zelf eerst weer contact op te nemen met iemand?

    Beantwoorden
 22. Ik heb een Acer Aspire V 17 Nitro VN7-791G-562Q. Sinds deze week duurt het enorm lang eer mijn computer opstart, heb Windows 8.1 opstaan en gebruik hem dagelijks na mijn werk. Ik ken zelf wel wat van computers (vooral software) maar voor mijn probleem heb ik geen idee :S bij opstarten krijg ik enkele minutenlang een zwart scherm zonder iets…

  Vond dit al abnormaal voor een laptop van nog geen jaar oud, dus gisteren schijfcontrole gedaan, gedefragmenteerd, via NVIDIA GeForce programma een optimalisatie gedaan en schijfopruiming… heb geen installatie cd en kan mijn batterij niet uithalen.

  Ik had gedacht om vanavond een systeemherstel te doen, maar weet niet of dit het probleem gaat oplossen. Verdere tips zijn altijd welkom!

  Beantwoorden

Plaats een reactie